ANONIMUL VENEŢIAN, 150 de reprezentaţii

Numit „exerciţiu cu vedere la public”, Anonimul venețian – proiectul pe care Ion Caramitru l-a coordonat regizoral în anul 2014, se va juca duminică, 23 ianuarie 2022, pentru cea de-a 150-a oară, la Sala Atelier! Longevitatea excepțională atestă calitatea acestui spectacol cu un succes de public mereu reconfirmat.

În interpretarea a doi dintre cei mai cunoscuţi actori ai Teatrului Naţional din Bucureşti, Ilinca Goia şi Ioan Andrei Ionescu, piesa lui Giuseppe Berto aduce în faţă un cuplu cu probleme, între ei s-a aşternut nu doar distanţa, dar şi tăcerea, peste o neterminată poveste de iubire. O dramă romantică pulsând sub acordurile atât de cunoscutului Adagio din Concertul pentru oboi şi orchestră al compozitorului italian Alessandro Marcello…

Delimitându-se vizibil de filmul cu același titlu al lui Enrico Maria Salerno din 1970, spectacolul TNB îşi marchează, stagiune după stagiune, propriul loc în sufletul şi memoria spectatorilor. Montarea, realizată sub auspiciile Centrului de Cercetare și Creație Teatrală Ion Sava, sub îndrumarea regizorală a lui Ion Caramitru, pune în lumină „plăcerea jocului cu mijloacele simple, dar complicate, ale actorului”, aşa cum declara regizorul la vremea premierei.

Ce-i atrage la acest spectacol pe toţi cei care au avut curiozitatea şi bucuria să umple sala în mod constant? Cu siguranţă ei au apreciat, asemenea Andreei Nanu, „o pagină de rafinament teatral, care mi-a evocat fineţea preţioasă a unui brocart vechi, aşa cum nu se mai ţese astăzi”. Dar şi „un firesc, pe care nu-l pot numi altfel decât cinematografic”, afirma Gabriela Hurezean. Pentru Bedros Horasangian, Anonimul veneţian de la TNB este „o felie de teatru-teatru. De multă vreme nu am mai fost atras de forţa dramatică a unei felii de viaţă care să capete contur scenic cu atâta pregnanţă”, iar Răzvana Niţă detecta în acest spectacol „o inedită invitaţie de a pătrunde într-un laborator de creaţie, un performance atelier serios”.

Următorul spectacol este programat pentru data de 3 februarie, ora 20.00, la Sala Atelier.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.