Antonescu: Şi următorul preşedinte va rămâne cu prerogative în zona executivă

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni că preşedintele României va avea prerogative în zona executivă şi va putea prezida şedinţele de Guvern ca şi până acum, însă îi sunt clarificate atribuţiile, astfel încât cel care va ocupa această funcţie nu va mai fi „un director de fabrică socialistă”.

Antonescu a fost întrebat, la finalul lucrărilor de luni ale comisiei, de ce au fost eliminate atribuţiile preşedintelui în ceea ce priveşte solicitarea de începere a urmăririi penale împotriva membrilor Guvernului sau suspendarea acestora din funcţie.

„De vreme ce Guvernul îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea, sub controlul şi din învestitura Parlamentului, toate aceste lucruri care privesc Guvernul trebuie să fie decise de Parlament. Este până la urmă o chestiune de autoritate, nu este o chestiune de fond”, a răspuns Antonescu, care a precizat că modificările aduse Legii fundamentale întăresc autoritatea Parlamentului, în raport cu celelalte instituţii.

„Este o Constituţie care nu ia puteri de la preşedinte şi le dă primului-ministru sau invers, este o Constituţie care întăreşte autoritatea Parlamentului, nu doar asupra Guvernului, ci practic asupra întregului sistem politic românesc”, a mai susţinut liderul PNL.

În cazul atribuţiilor preşedintelui, Antonescu a afirmat că, potrivit actualei Constituţiei, acesta nu avea atribuţia de a desemna prim-ministru „pe cine doreşte” şi nici de a respinge o propunere de remaniere.

„Toate aceste lucruri nu erau în Constituţie, toate aceste lucruri au fost interpretări fie ale preşedintelui, fie în unele cazuri ale Curţii Constituţionale şi, tocmai de aceea, Constituţia clarifică aceste lucruri, nemailăsând loc de interpretare nici preşedintelui, nici Parlamentului, nici Curţii în această privinţă. (…) Nu vom mai avea un preşedinte care, asemeni actualului preşedinte, să-şi poată permite să spună şi să şi facă că ignoră rezultatul unor alegeri, că ignoră o majoritate parlamentară, că ignoră precizările exprese din Constituţie existente şi acum”, a spus acesta.

El a fost întrebat dacă şeful statului va mai avea atribuţii în zona executivă.

„Sigur că are atribuţii de vreme ce este preşedinte al Consiliului Naţional de Securitate, care reuneşte toate organismele pe care le cunoaşteţi conform actualei, de vreme ce este comandant suprem al forţelor armate, de vreme ce în anumite situaţii poate dizolva Parlamentul, de vreme ce reprezintă statul în relaţiile sale internaţionale, de vreme ce se poate adresa Parlamentului cu mesaje politice”, a răspuns Antonescu.

Liderul PNL a fost solicitat să precizeze dacă preşedintele va mai participa la şedinţele de Guvern şi le va prezida.

„Participă exact ca în condiţiile de până acum la şedinţele de Guvern şi, dacă participă la şedinţele de Guvern, evident că şi le prezidează”, a răspuns Antonescu.

Antonescu a mai susţinut că preşedintele nu este „un şef al tuturor”. „Preşedintele este reprezentantul tuturor, este reprezentant şi şef al statului român, dar asta nu înseamnă că este şeful tuturor. Adică nu este … Acest sistem, dacă îl vrem democratic, bazat pe separaţia puterilor în stat, bazat pe atribuţii foarte precise ale tuturor instituţiilor, bazat pe alegeri diferite ale cetăţenilor pentru preşedinte, pentru Parlament sau pentru administraţia locală, nu e aşa un de IAS sau un soi de fabrică socialistă, la care există un director general care e domnul Băsescu, aşa ceva nu va mai fi”, a mai declarat preşedintele PNL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.