Apel la transparenţă şi celeritate în sistemul judiciar

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Alina Corbu, a transmis, duminică, de Ziua Justiției, un mesaj în care atrage atenția asupra faptului că se observă o tendință de polarizare a sistemului judiciar pe teme ce țin de organizarea judiciară sau de modul de funcționare a sistemului.

Alina Corbu spune că această perioadă tristă pentru întreaga lume (pandemia – n.r) și-a lăsat urmele și asupra sistemului judiciar, agravând dificultățile și problemele preexistente.

Accelerarea procesului de digitalizare reprezintă probabil cel mai mare progres înregistrat în această perioadă de către sistemul judiciar, iar președintele ÎCCJ a transmis, de Ziua Justiției, un salut special instanțelor care au constituit „motorul” intrării sistemului judiciar în era digitală – Tribunalul Arad, Curtea de Apel Galați, Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Bacău, Tribunalul Argeș fiind poate cele mai evidente exemple.

„Pentru eficiența sistemului judiciar, pentru respectarea dreptului de apărare al părților și a celui privind soluționarea cauzei într- un termen rezonabil, digitalizarea poate produce efectele pe care în plan economic le-a adus Revoluția industrială, iar continuarea demersurilor în această direcție este esențială, sub condiția evidentă a subordonării noilor progrese tehnologice valorilor fundamentale și imuabile ale sistemului judiciar dintr-un stat de drept – oralitatea, nemijlocirea, respectarea dreptului la apărare și a celorlalte drepturi fundamentale. În doar câteva zile, instanța supremă va prezenta la rândul său forma definitivă a propriei sale strategii de digitalizare, pentru o justiție mai modernă și mai eficientă, în interesul cetățeanului”, a spus judecătorul Alina Corbu.

Aceasta s-a arătat îngrijorată că se observă, în prezent, o tendință de polarizare a sistemului judiciar pe teme legate de organizarea judiciară sau de modul de funcționare a sistemului judiciar.

„Vă invit însă ca măcar începând de astăzi să vedem mai degrabă aspectele care ne unesc decât pe cele care ne dezbină. Împărtășim aceleași valori și avem aceleași obiective legate de progresul sistemului judiciar, iar, din această perspectivă, aspectele asupra cărora suntem divizați apar ca fiind prea puțin încărcate cu importanța care li se acordă uneori. Nu e nici nevoie și nici nu ar fi sănătos să vorbim totdeauna pe o singură voce, pluralitatea de idei, chiar confruntarea între acestea sunt modalități de a merge înainte, însă vă invit să fim mai transparenți în comunicarea publică și să arătăm societății că avem în sistemul judiciar o multitudine de obiective strategice comune, mult mai importante decât chestiunile care ne separă, și că acestea nu sunt doar cele legate de statutul profesiei noastre. Parafrazând un emblematic președinte american, vă invit să reflectăm mai puțin la împrejurarea că poate uneori societatea nu apreciază profesia noastră la justa ei valoare socială și să ne concentrăm mai degrabă la ce putem face – mai mult, mai bine și cu mai mare celeritate -, pentru a servi societatea din care facem parte”, a mai spus Corbu.

Alina Cobu a precizat că fiind chemată să soluționeze conflictele din societate, justiția nu va fi niciodată cea mai populară dintre activitățile umane, una dintre părți va fi mereu, inevitabil, nemulțumită.

Președintele ÎCCJ le-a mulțumit, duminică, de Ziua Justiției, avocaților, procurorilor, magistraților-asistenți, personalului auxiliar de specialitate din instanțe și parchete, membrilor celorlalte profesii juridice, dar și instituțiilor publice și organizațiilor de drept public și privat fără de care înfăptuirea justiției nu ar fi posibilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

21 de Comentarii

  1. A intrat Covidu’ si-n sistemul de justitie(,,j”) romanesc!
    Probabil ca_Covidu o fi vinovat ca se fac completuri de judecata cu dedicatie speciala ptr Dragnea, ca se dau condamnari politice ptr cei din PSD ptr spagi de o sacosa cu caltabosi, in timp ce altii fura 7 case cu acte false, retrocedeaza 60 de imobile din Sibiu unei organizatii care se declara public urmasa fostei organizatii fasciste Grupului Etnic German, cumpara masti neconforme cu suprapret, platesc ventilatoare pe care nu le vom vedea niciodata, cer bani contra servicii la nivel de ministere si guvern(,,g”) si …. ii doare-n pix de toate, ptr ca stiu ca nu vor pati nimic.
    ,,Justitia” actuala este cea vinovata ca Romania a ajuns in acesti 31 de ani ai epocii de aur capitaliste un stat mafiot condus de clici de impostori, nulitati umane si alogeni antiromani. (Kuku Bau)

  2. Zice duduia „… justiția nu va fi niciodată cea mai populară dintre activitățile umane, una dintre părți va fi mereu, inevitabil, nemulțumită…”. NU este adevărat! Când justiția este CORECTĂ, și partea care pierde înțelege de ce a pierdut. Astfel, poate fi nemulțumită pentru că nu a știut cum să acționeze, sau din alte motive, dar nu va fi nemulțumită DIN CAUZA JUSTIȚIEI.

  3. Cine putea sa faca dreptul inainte de 89 ? Cei care au absolvit dreptul in acele vremuri au peste 55 de ani si cred ca reprezinta ” elita ” judecatorilor , procurorilor , avocatilor , marea majoritate a lor fiind in catasifele secu si sipa .Cei mai tineri au fost integrati elegant in sistem , de aceea coruptia este boala principala a societatii romanesti , boala care nu are leac deoarece sistemul se autoprotejeaza .

  4. Inainte de 1989 putea sa faca dreptul oricine termina liceul. Nu trebuia neaparat sa fii turnator la Secu sau sa fii odrasla de nomenclaturist ca sa poti da examen si sa intri la Drept, dupa cum vehiculeaza unii, azi, niste pareri.
    Dupa cate stiu nici nu era o facultate prea cautata de absolventii din liceele de prestigiu din Romania.
    Dintre cei 29 de colegi de liceu din clasa mea (am fost in total 30) care am urmat apoi invatamantul superior, niciunul nu a urmat Dreptul.

  5. @Kuku Bau: Gresesti, inainte de Dec.89 cei care dadeau la Drept erau controlati la sange de Securitate care le intocmea dosar iar daca acesta avea origine nesanatoasa adica rude fugite in strainatate si condamnati politici sau de drept comun in familie nu pupau Dreptul chiar daca era toba de carte. Cunosc personal persoane care li s-au refuzat intrarea la Drept pe motiv de detinuti politici si rude fugite in stariantate.

  6. @ „Kuku Bau”, 4 iulie 2021 la 15:56
    Deci concluzia e una: NUMAI TURNĂTORII ȘI TÎMPIȚII MERGEAU LA „Drept”, înainte de 1990! Unde se trezeau cu coledzi milițieni semi-analfabeți cu bac’-ul loat la 45 dă ani la liceu’ agricol dîn comuna sub-urbană Nătăfleți-Cucuieți. De aceea calitatea Justiției în Rromînica este cea văzută în acești 30 de ani (cazul tractoristului Lazăr pus șăf al Parchetului Ghinărar e emblematic). De „stagiile” proaspeților absolvenți de „Drept” de după 1990, la avocați „consacrați” din Baroaie, cu „cotizarea” a zeci de mii de ioroi ca să fie acceptați de ăia pentru stagiul OBLIGATORIU de 1 an și jumătate, nici nu mai vorbim, că e clar o sursă de „corectitudine” incomensurabilă, STABILITĂ PRIN LEGE! …și nici de relațiile subterane dintre „unii” judecători și „unii” avocați, cu ȘPĂGILE DE RIGOARE ÎN PROCESE, nu mai are rost să vorbim, frații interlopi Beee și Borcea-Cel-Cu-Atîția-Copii-Cîțu-Case-Are-Ioha’, combinați cu judecătoarea aia care a ajuns în spatele gratiilor (oare cum de s-a întîmplat? la cine nu a dat aia „dreptul” din „afacere”?) sunt alt igzamplu minunat.

  7. gelu – Ai dreptete , confirm sustinerile tale . Iar examenul de admitere era extrem de dur … 20 de candidati pe un loc , la Babes- Bolyay 1980 .

  8. Cea mai corupta in Romania este SRI cu sefii si sefutii ei, un SRI care mananca fara sa produca nimic benefic pentru tara si popor 500 milioane euro anual platiti de la bugetul statului roman dar ea, SRI servinnd interesele: USA, Germaniei, Ungariei, Frantei, Belgiei, Olandei, Israelui….. Sristii aparand in fapt interesele stainilor fiind platiti regeste cu banii contribubililor romani. Mai tradatoare si mai corupta ca SRI nu mai este nici o insitutie in Romania. Daca s-ar lua la puricat averile fostilor si actualilor sefi si sefuti din SRI v-ati ingrozi de cat de bogati sunt in viloaie, masini de masini, terenuri si alte acareturi. Basca conturile prin tarile calde de numai aghiuta stie de ele si de valoare sumelor depuse acolo.

  9. @ioan: examenul era foarte dur, ai dreptate. Cei trimisi de Secu la Drept aveau locul asigurat si nu erau prosti, aveau numai problema de coloana. Iar cei care aveau dreptul sa dea examenul fara a fi racolati de Secu, trebuiau sa fie toba de carte pentru a intra si termina Dreptul. Facultatea era foarte grea si trebuia sa tocesti pe rupte. In Bucuresti sarea si de 30 candidati pe un loc. La fel era si admiterea la medicina, foarte, foarte grea. Odata cu venirea lui Ceausescu la putere Secu s-a schimbat stilul si racola dintre elevii cei mai buni la invatatura atat in faza de liceu cat si-n faza de facultate.

  10. -ce „transparentza” bre,
    DOSARELELE SUNT SECRETE!
    (public e doar ce se spune in sedintza publica solemna!)
    -„digitalizarea” e de fapt un cearceaf insangerat proba virginitatzii miresei,
    digitalizare inseamna google!
    (insangerat, am spus;tebecistul apucat tony neacshu se ocupa de scanare)
    (sau putetzi apela la stabor,la sharia,etc).

  11. primii digitalizatzi,numerizatzi si robotizatzi vor fi judecatorii
    (deshi noua generatzie loc de dubiu e totusi o consecintza).
    (dosarele scanate vor constitui baza noii arhive „sipa”,
    indexu cu pacatele magistratului,in ordine alfabetica,
    ca la biblioteca;apuca il alegi tu deci nu e o problema generala…..
    :)).

  12. Justitia romana e admirabila , e sublima , putem zice, dar ….pentru procesele pierdute , pe banda rulanta, la CEDO, nu are nicio raspundere ! Pentru despagubirea celor afectati de hotararile eronate ale unor judecatori, nu platesc cei vinovati, ci statul roman , adica noi toti , care nu avem nicio vina ! Pai , atunci sa tot judeci , linistit si fericit, in Romania, fara sa-ti bati capul, ca hotararile luate sa fie si corecte !

  13. Transparenta, celeritate, bla, bla, bla. Astea sa fie prioritatile justitiei? Oare? Nu iesirea de sub controlul noi securitati si a ambasadelor, care a transformat-o intr-o maciuca de dat la cap celor care sunt antipatici sistemului securisto-mafiot? Orb sa fi sau sa nu fi trecut, ca palmas, pe la ea sa nu fi vazut asta!Deocamdata, cu parere de rau , aisiktir cu justitia voastra telecomandataa, data cu parfum de democratie!Despre DNA -creatie de tip stalinist pura- care se crede si ea justitie, nu mai vorbesc! PS Si ca sa nu par nepoliticos , in tot ce am spus, intreb si eu de ce Justitia actuala e oarba fata de toate faradelegile anticonstitutionale ce se petrec acum sub ochii nostrii si nu ia si ea atitudine IN CORPORE ? De frica sa nu i se ia privilegiile de nababi?

  14. Fratilor, care justitie? Cea care o lasa pe Jelena sa zboare cu toata averea tarii la purtator in Grecia si sa o opreasca doar focul din insula ca sa nu decoleze spre Costa-Rica/anglia(vezi popoviciu/ioana petrov/baneasa)! E drumul batatorit! Cica celeritate si o judeca dupe vreo 10 ani pana uita poporul cat a furat si cum a stat cu curul pe biroul presdintelui meu cum spune Nils Smecher! Huuo jigodiilor independete crescute la san de Petrov!

  15. Duduia pare a boci protocoalele cu securitatea cate aveau ca efect o singura voce in sistem, a securitatii bineinteles. Exagereazam, stie prea bine ca 90% din judecatori inca mai iau lumina din acele protocoale.

  16. gelu – Crezi ca stiu ce declari tu ? p s – ALINA CORBU , este primul inalt demnitar roman , care pomeneste intr-un cadru oficial , despre obligatiile magistratilor fata de Popor , dupa stiinta mea ! Poate fi de bun augur !

  17. Cica jurisprudenta, adicatelea prudenta magistratilor sa nu supere mafiotii care platesc! Vezi bronzul de Grecia acaparat de Jelena&EBA! Succesuri popor rroman bronzat cacaniu cu felicitarile catre marele licurici pe 04.07.201!

  18. Va rog sa ma iertati, dar discutia despre transparenta si celeritate, in conditiile in care Comisia de la Venetia a comandat desfiintarea SIIJ – adica a dat un MANDAT IN ALB ABUZURILOR in justitia din Romania- mi se pare o gargara cu musetel. Ca sa nu vomitam, atunci cand ni se spune ca justitia e facuta sa faca dreptate. Ai siktir!

  19. Aşa vrea şi eu să ne referim la ceea ce ne uneşte. Dar cum să faci asta dacă tocmai „instanţele” făcute să aducă lumină în disensiuni manipulează. Spre suprinderea mea Comisia V chiar manipulează evidenţiind că procedurile introduse de amendamentele Camerei Deputaţilor la Legea nr-303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor cu modificările şi completările ulterioare s-ar referi la dosare penale de corupţie, sugerînd cumva că exact pentru asta au fost făcute. Ori aceste proceduri se referă la orice dosar penal, indiferent de conţinutul infracţiunii iar aprobarea CSM pentru ca unele proceduri ale dosarelor penale să fie aplicate magistraţilor doar cu aprobarea CSM (fără ca asta să oprească dosarul penal) era deja în lege (din 2005 adică prin „mica reformă” a doamnei ministru Monica Macovei mai ales prin Legea nr. 247 din 19 iulie 2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) nu a fost introdusă de aceste amendamente. Dar, începând de la analiza acestor amendamente textul devine atât de „românesc” că mă revoltă.

  20. Articolul scris la comanda vine sa sustina PNRR pentru cheltuirea banilor pe digitalizare !!.
    NU -I DIGITALIZARE !!! ,DE ASTA AVEM O JUSTITIE MANIPULATA POLITIC SAU SANTAJATA DE CLANURILE MAFIOTE DIN CARE ESTE PARTE !.
    CE TRANSPARENTA ?,UNDE-I TRANSPARENTA IN TONELE DE DOSARE ALE MORTILOR DIN 89 ?,UNDE-I TRANSPARENTA IN DOSARELE DE PRIVATIZARI TRUCATE ?,UNDE-I EGALITATEA IN FATA LEGII ??, A FOST TRANSPARENTA IN DOSARELE CELOR CARE AU FUGIT DIN TARA INAINTE DE PRONUNTAREA SENTINTEI !!,UNDE-I TRANSPARENTA IN CAZUL MIILOR DE DOSARE LUNGITE CU TERMENE PANA LA PRESCRIEREA FAPTELOR ??.
    JUSTITIE PUTREDA !,JUSTITIE CORUPTA ,JUSTITIE CARE NU-SI FACE CURAT IN OGRADA !,JUSTITIE OBEDIENTA ,JUSTITIE CONTESTATA DE CEDO !,JUSTITIE CARE NU-I RECUNOSCUTA DE CONFRATII EUROPENI !.NU-I DESTULA DUNAREA CA SA SPELE PACATELE JUSTITIEI ROMANESTI !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.