Apelul magistraţilor către politicieni

ASOCIAŢIA MAGISTRAŢILOR DIN ROMÂNIA
Nr. 310/16.11.2015

COMUNICAT

Asociația Magistraților din România (AMR) critică nominalizarea formulată pentru portofoliu de la Ministerul Justiției, una dintre cele mai complexe instituții, cu implicații deosebite, nu doar în privința sistemului judiciar, ci și asupra societății în ansamblu. Suntem nevoiți să descoperim în fiecare zi că vehicularea promovării unor valori incontestabile, a unor specialiști în gestionarea destinului justiției, invocarea interesului concret pentru un sistem de justiție puternic au fost și rămân o promisiuni fără fond, fără legătură cu realitatea.
Nu contestăm succesul profesional al persoanei recomandate, în prezent, pentru Ministerul Justiției, dar avem datoria să recunoaștem că nu suntem dispuși și nici nu este oportun să facem experiențe supuse eșecului, cu auxiliari ai domeniului.
Magistrații acestei țări solicită tuturor actorilor implicați în procesul de formare, definitivare a noului Guvern, în ceea ce privește portofoliu de la Justiție, să revizuiască în mod responsabil și imediat nominalizarea formulată, până când nu vom fi nevoiți să constatăm, prea târziu, cu regret, că, fiecare dintre noi – de la cetățeanul de rând, teoreticienii sau practicienii dreptului, până la clasa politică, în mâinile căreia stă astăzi soarta sistemului judiciar -, avem o vinovăție colectivă prin tăcere, supunere ori alte aspecte de culise, și o răspundere pentru care viitorul nu ne va cruța, față de nesocotirea idealurilor, a principiilor, pentru eșecul unei reforme a cărei soartă am avut șansa de a o gestiona corespunzător.
Asociația Magistraților din România (AMR) consideră că, față de multitudinea si complexitatea problemelor cu care se confruntă, în prezent, sistemul judiciar – determinate, pe de o parte, de modificările legislative succesive ale normelor de drept substanțial și procedural, urmate de schimbări ale practicii judiciare și de diversitatea opiniilor doctrinare și jurisprudențiale, iar, pe de altă parte, de deficiențe ale organizării sistemului -, nominalizarea, pentru demnitatea de Ministrul al Justiției, a unei persoane ce nu are studii juridice, constituie o opțiune în evident dezacord cu necesitățile imediate ale sistemului.
Aspectele care influențează negativ activitatea magistraților și actul de justiție – relevate de AMR, prin pozițiile punctuale pe care le-a exprimat repetat – cer, în mod obiectiv, cunoașterea tuturor punctelor vulnerabile ale sistemului, din interiorul acestuia, adică o cunoaștere nemijlocită, nefiind, nicidecum, suficientă, o luare la cunoștință a acestor aspecte pe cale mediată, prin pârghii din afara sistemului. Prin urmare, având în vedere actualele realități, AMR consideră că persoana ce va exercita atribuțiile de Ministrul al Justiției trebuie să se fi confruntat, în mod direct, cu problemele sistemului și să fi fost pusă în postura de a găsi soluții, în desfășurarea activității sale în interiorul acestui sistem. Concluzia ține seama inclusiv de obiectivul luptei împotriva corupției care presupune, cu atât mai mult, cunoașterea chestiunilor juridice, în detaliu și în profunzime, iar un astfel de rezultat nu se poate obține decât în cadrul instituțional anterior relevat.
Asociația Magistraților din România (AMR) refuză să accepte că promisiunea ,,specialistului” în domeniu judiciar, invocată ca singura carte de vizită a reformei instituționale, poate prinde contur în varianta propusă. Responsabilitate, domnilor politicieni, pentru tot ce s-a clădit până în prezent, dar mai ales pentru viitor!
Judecător Gabriela Baltag
Preşedinte Asociaţia Magistraţilor din România

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.