Aplauze şi public în picioare pentru „Romanian Sinfonietta” şi Horia Andreescu la Berlin

Publicul care a asistat la Konzerthaus Berlin la concertul orchestrei Romanian Sinfonietta – care a reprezentat România la Festivalul Young Euro Classic printr-un concert ce l-a avut ca dirijor pe Horia Andreescu şi ca solist pe pianistul Daniel Goiţi în seara de 19 august – a aplaudat zeci de minute în picioare, transformând într-un veritabil triumf prezenţa românească la acest festival.

România a participat constant în ultimii ani la Festivalul internaţional al orchestrelor de tineret de la Berlin, Young Euro Classic, prin Orchestra Română de Tineret, care a fost prezentă la ediţiile din 2012 şi 2014, Romanian Sinfonietta preluând ştafeta ediţiei din 2015, pentru a o oferi mai departe, în 2016, Orchestrei de Tineret România – Republica Moldova.

Daniel Goiţi în timpul concertului

La Festivalul Young Euro Classic participă, cu concerte programate între 6 şi 23 august la Konzerthaus Berlin, orchestre de prestigiu din Europa şi din lume, între care amintim Orchestra Federală de Tineret (Germania), Modernt Kammarorkester (Suedia / Olanda), National Youth Orchestra (Marea Britanie), Ungdomssymfonikerne (Norvegia), Orchestra Simfonică a Academiei de Muzică Ceaikovski din Kiev (Ucraina), Gunagzhou Youth Orchestra (China), I, Culture Orchestra (Polonia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Belarus, Azerbaidjan, Armenia), precum şi nou înfiinţata Orchestră a Păcii – Young Euro Classic, formată din muzicieni din Ucraina, Rusia, Germania şi Armenia.

Programul prezentat de Romanian Sinfonietta a cuprins Rapsodia a II-a de George Enescu, Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Ceaikovski şi Simfonia a VIII-a de Dvorak.

Publicul aplaudă în picioare Romanian Simfonietta. Foto Virgil Oprina

Evenimentul a fost organizat de Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română cu sprijinul Lanto Communication, Institutul Cultural Român, BRD – Groupe Société Générale.

Orchestra Sinfonietta a fost înfiinţată, ca şi Orchestra Română de Tineret, la iniţiativa şi cu participarea violoncelistului Marin Cazacu, fiind considerată „sora mai mică” a acesteia. Orchestra este pregătită de către maestrul Horia Andreescu, debutând în anul 2010 în cadrul Festivalului Internaţional Enescu şi muzica lumii, la Sinaia. Consacrarea a avut loc în anul 2012, la Ateneul Român, în cadrul Festivalului Magic Summer. Orchestra este alcătuită din tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 18 şi 23 ani, selectaţi la nivel naţional, interpretând capodopere din repertoriul clasic şi romantic, românesc şi internaţional.

Răspunzând ovaţiilor. Foto Virgil Oprina

Festivalul Young Euro Classic a fost fondat în scopul punerii la dispoziţie a unei platforme pentru cele mai bune orchestre de tineret din întreaga lume. Iniţiator a fost, în anul 2000, Deutscher Freundeskreis europäischer Jugendorchester e.V. (Cercul German de Prieteni ai Orchestrelor Europene de Tineret). Anual, Young Euro Classic oferă programe muzicale inedite, concepute într-un stil vizionar. Pentru succesele înregistrate, organizatorii festivalului au obţinut recunoaşterea oficială din partea Landului Berlin.

Konzerthaus Berlin reprezintă o locaţie istorică în Berlin, inaugurată în anul 1821 cu reprezentaţia dramei Ifigenia în Taurida, de Johann Wolfgang Goethe. Nume mari ale muzicii universale au fost gazde ale acestei scene: Carl Maria von Weber, Niccolo Paganini, Felix Mendelssohn Bartholdy, Franz Liszt, Richard Wagner. Scena a găzduit prima reprezentare a unor capodopere, precum Simfonia a 9-a, de Ludwig van Beethoven, şi Freischütz, de Carl Maria von Weber. Distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost reconstruită abia în anii ‘80 ai secolului XX.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.