Ardelenii au devenit favoriţi la titlu

Cu cine vor juca ASA şi FCSB în ultimele 5 etape. Care a fost cea mai mare diferenţă de puncte între FCSB şi ASA. O posibilă premieră în istoria fotbalului românesc. Ca şi ASA şi alte trei echipe venite din „B”au mers în Europa.

O victorie meritată

Mureşenii au făcut o jumătate mare de pas spre titlul de campioană, după victoria obţinută pe Naţional Arena. ASA a întrecut cu 2 puncte pe FCSB în clasament şi are şi avantajul întâlnirilor directe. Victoria ardelenilor a fost una logică, dacă ţinem cont de valoarea celor două loturi (avantaj clar pentru ASA) de forma manifestată în ultimul timp. Totuşi, toată lumea ştie că FCSB joacă de regulă altceva în meciurile cu “staif”. Într-adevăr, am văzut un cu totul altă echipă faţă de meciul cu Oţelul (0-2 acasă) şi chiar faţă de meciul câştigat cu 3-0 la Cluj în faţa „şepcilor roşii”. Am asistat într-adevăr la un derby pentru titlu. Deşi gazdele au dominat teritorial prima repriză, tactic jocul a fost controlat clar de ASA. În partea a doua a jocului, oaspeţii au făcut pasul înapoi şi nu au mai ieşit de arareori din terenul propriu. S-au apărat excelent şi au apărat diferenţa minimă de pe tabelă din prima repriză. Meciul s-ar fi putut termina la egalitate dacă bucureştenii ar fi avut şi oameni care să fie periculoşi în faţa porţii adverse sau dacă ASA n-ar fi marcat. Golul din minutul 37 nu l-ar fi înscris nici Messi, nici Ronaldo nici orice alt star mondial dacă Tănase ar fi făcut marcaj ca lumea la cornerul executat de Voiculeţ. În acelaşi timp, şi un jucător de „B” sau de „C” de la noi ar fi marcat după grosolana eroare a lui „Dodel”. Acesta avea sarcina să îl ţină pe Zicu (adică tocmai pe unul din cei mai experimentaţi şi valoroşi jucători adverşi – apropo, „Tata Puiu” ar putea sa îl ia la Belfast), l-a ţinut până ce mingea a fost pornit din colţul terenului, şi a considerat că şi-a terminat treaba, rămânând statuie în mijlocul careului, ignorându-şi omul. Zicu a ţâşnit nederenjat de lângă Tănase (acesta a rămas în continuare nemişcat) şi din careul mic a reluat imparabil în plasă. Aşa s-a scris istoria acestui derby, încheiat cu o victorie meritată a ardelenilor.

Controversa meciului

Pe final FCSB a cerut un penalty la o fază care generează controverse pe toate stadioanele din lume: la o tentativă de deposedare prin alunecare, un apărător de la ASA a atins mingea cu mâna din cădere. În Anglia de regulă arbitri nu acordă henţ, considerând că jucătorul încearcă să amortizeze căzătura punând mâna pe gazon, iar o eventuală atingere a mingii este consederată ca fiind involuntară. În Germania se acordă henţ la atingerea mingii cu mâna din cădere, dar nu şi în situaţiile în care „mâna de sprijin” este în spatele corpului, aşa cum s-a întâmplat în careul celor de la ASA. Oricum, adiţionalul şi asistentul se aflau „perpendicular” şi foarte aproape de fază şi nu au semnalat nimic centralului.

FCSB – ASA Tg. Mureş 0-1 (0-1)

Bucureşti

Naţional Arena

Spectatori: 15.369

Arbitru: George Găman (Craiova)

Asistenţi: Octavian Şovre (Oradea) şi Mircea Grigoriu (Bucureşti)

Al patrulea oficial: Aurel Oniţa (Constanţa)

Adiţionali: Marcel Bârsan şi George Rădulescu (Bucureşti)

FCSB: Arlauskis – Râpa (Vâlceanu ’81), Varela, Tosca, Guilherme – Prepeliţă, Bourceanu (Iancu ’60) – Ad. Popa, Chipciu, Tănase – Ţucudean. Antrenor: Constantin Gâlca.

ASA Târgu Mureş: Stăncioiu – Feussi, M. Constantin, Bejan, Sepsi – Mureşan, N’Doye – Zicu (Manolov ’77), Voiculeţ, Bumba (Goga ’85) – Axente (Hora ’68). Antrenor: Liviu Ciobotariu.

A înscris: 0-1 (Zicu – ’37)

Cartonaşe galbene: 0 – Voiculeţ ’59, Stăncioiu ’90+2.

FCSB are program mai lejer în ultimele 5 etape

În ultimele 5 etape, ASA are 3 jocuri acasă şi 2 în deplasare, şi tot aşa are şi FCSB programul, ţinând cont că meciul din deplasare cu Dinamo se joacă tot pe Naţional Arena, adică stadionul cu care roş-albaştrii sunt mai obişnuiţi.

ASA Tg.Mureş

  • Viitorul Voluntari (a) – echipă „prietenă” cu FCSB, trage la Europa League

  • Gaz Metan Mediaş (d) – echipă care se bate să evite retrogradarea

  • Petrolul Ploieşti (a) – echipă fără obiectiv, dar periculoasă

  • Astra Giurgiu (d) – echipă care trage la Europa League

  • Oţelul Galaţi (a) – echipă ce va fi retrogradată la ora meciului

FCSB

  • Dinamo Bucureşti (d) – echipă fără obiectiv

  • Concordia Chiajna (a) – echipă care se bate să evite retrogradarea

  • FC Braşov (d) – echipă care se bate să evite retrogradarea

  • FC Botoşani (a) – echipă care s-ar putea să nu mai aibă obiectiv

  • CSMS Iaşi (d) – echipă care s-ar putea să nu mai aibă obiectiv

Programul FCSB este unul mult mai lejer. Practic sunt 5 meciuri cu echipe net inferioare. Dar când pierzi acasă cu Oţelul Galaţi, şi meciul cu Chiajna devine dificil. Totuşi, fiind vorba de „5 finale”, iar FCSB joacă bine tocmai meciurile decisive, sunt şanse ca bucureştenii să facă 15 puncte. Teoretic, meciul cu Braşovul este cel mai dificil, dar trebuie să ţinem cont că „stegarii” au două deplasări la echipe prietene cu FCSB, Pandurii şi Viitorul, de unde pot obţine (prin „traficare”) 6 puncte. Totuşi, dacă FCSB face un singur pas greşit, atunci îşi poate lua adio de la titlu.

Programul mureşenilor este infinit mai dificil. Estimând că FCSB va face 15 puncte, ASA este obligată, ca să câştige titlul să câştige 13 puncte. Are două meciuri relativ lejere, cu Viitorul şi Oţelul. „Tripla” cu Gazul, Petrolul şi Astra este însă „criminală”, chiar dacă ASA are o echipă mai bună şi este în formă. Dacă scapă cu 7 puncte din această triplă, mureşenii sunt campioni. Nu trebuie să omitem şi un alt aspect care ar putea să le pună piedici celor de la ASA: arbitrajele. Din motive pe care le bănuim, este posibil să beneficieze de arbitraje ostile pe final de campionat.

Recuperare incredibilă

ASA Tg. Mureş după victoria de pe Naţional Arena a trecut cu 2 puncte peste FCSB. Suntem (cel puţin în acest moment) în faţa celei mai senzaţionale recuperări de puncte din istoria primei ligi din România. Doar în ediţia 1969/1970, UTA a recuperat o distanţă de 7 puncte faţă de Rapid Bucureşti, dar pe atunci se acordau doar 2 puncte pentru victorie şi campionatul se desfăşura pe parcursul a 30 de etape. La sfârşitul turului, FCSB era pe locul 1 având 13 (treisprezece) puncte mai mult decât ASA, care pe locul 5. În numai 12 etape, ASA a recuperat cele 13 puncte ce o despărţeau de FCSB, şi a şi întrecut-o cu două puncte. Concret, în acest retur, ASA a făcut cu 15 puncte mai mult decât FCSB. Vă prezentăm diferenţele dintre cele două echipe după diferite etape ale campionatului în curs.

Etapa a 4 – a: FCSB – ASA 12 puncte – 8 puncte

Etapa a 11-a: FCSB – ASA: 28 puncte – 19 puncte

Etapa a 12-a: FCSB – ASA: 28 – 22 (după meciul direct de la Tg.Mureş)

Etapa a 17-a: FCSB – ASA: 43 puncte – 30 puncte

Etapa a 21-a: FCSB – ASA: 47 puncte – 40 puncte

Etapa a 25-a: FCSB – ASA: 56 puncte – 52 puncte

Etapa a 28-a: FCSB – ASA: 60 puncte – 59 puncte

Etapa a 29-a: FCSB – ASA: 60 puncte – 62 puncte (după meciul direct de miercuri)

O posibilă premieră în fotbalul românesc

Dacă ASA Tg Mureş va câştiga campionatul, ea va fi prima echipă din România care câştigă titlul în anul promovării în prima ligă. Se poate invoca şi cazul ITA Arad din sezonul 1946/1947. Numai că atunci nu a fost vorba de o promovare. Fiind o reluare oficială a întregii activităţi fotbalistice după război, conducerea FRF de atunci a decis alocarea de locuri în prima divizie pe oraşe, iar într-un oraş unde erau mai multe echipe competitive s-au jucat câteva meciuri de baraj. În plus, ITA era constituită pe scheletul FERAR Cluj, care sub numele de CA Cluj a jucat patru ediţii în prima ligă din Ungaria.

A patra echipă venită din „B” care merge în Europa

Dacă iese campioană ASA Tg Mureş va juca Champions League, iar dacă termină pe locul 2 va juca în Europa League. ASA Tg Mureş devine a patra echipă venită din liga a II-a care merge în Europa. În sezonul 1989/1990, două echipe nou promovate, Politehnica Timişoara (echipa originală, acum desfiinţată) şi Petrolul Ploieşti au ocupat locurile 4, respectiv 5 şi au jucat în Cupa UEFA. Doi ani mai târziu o altă (şi ultima de fapt) nou promovată, Electroputere Craiova a ocupat locul 3 şi a jucat în Cupa UEFA. De menţionat că Electroputere Craiova era o debutanţă în prima divizie. (Nu intră în aceste statistici echipe din „B” care au jucat în Cupa Cupelor, fiind câştigătoare a Cupei sau finaliste: Chimia Rm.Vâlcea, Rapid Bucureşti – au promovat în anul câştigării Cupei, CSU Galaţi şi FC Baia Mare).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.