Arhiepiscopia Sibiului dă de pământ cu filmul „Arsenie…”: „Profanează”

Arhiepiscopia Sibiului a transmis o scrisoare deschisă cu privire la proiecția filmului „Arsenie. Viața de apoi” în cadrul Festivalului ASTRA FILM. Arhiepiscopia cere ca filmul să nu fie difuzat în județul Sibiu, susținând că face parte dintr-un demers nemarxist.

Anterior instituții de cultură din Arad au refuzat, pe rând, proiecția filmului invocând amenințări venite din partea publicului.

Iată scrisoarea Arhiepiscopiei

În contextul actual social și economic dificil prin care trece România, libertatea de exprimare câștigată atât de greu cu sângele eroilor Revoluției din 1989 este constant folosită pentru a denigra poporul român, valorile lui spirituale perene și, în mod special, Biserica Ortodoxă. Cu îngrijorare asistăm la o întoarcere periculoasă la metodele de dezinformare și denigrare consacrate de dictaturile bolșevice. Teoria critică a neomarxismului cultural a pătruns adânc în mass-media românească. Se critică instituțiile fundamentale pe care se bazează ființa poporului nostru, începând cu Biserica, cu familia și cu patria. În acest demers neomarxist se încadrează și recenta producție cinematografică a regizorului Alexandru Solomon. Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale. Viața părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe.

Acest film, așa-zis documentar, caricaturizează și profanează memoria Părintelui Arsenie Boca, care încă din timpul vieții a fost numit în evlavia poporului nostru Sfântul Ardealului. Părintele Arsenie a fost un monah de vocaţie care a format în plan duhovnicesc generații întregi de credincioși. În contextul aridităţii sociale şi spirituale a ţării noastre dinaintea şi după cel de-al Doilea Război Mondial, slujirea, propovăduirea şi activitatea duhovnicească a Părintelui Arsenie de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, iar apoi de la Prislop, au constituit un autentic izvor de hrană şi învăţătură spirituală pentru mii şi mii de suflete însetate de har sau rănite de diferite suferinţe şi încercări. Sunt volume întregi de mărturii despre evlavia și cinstirea deosebită de care părintele Arsenie s-a bucurat și continuă să se bucure în rândul credincioșilor noștri; sutele de pelerini care zilnic merg la Mănăstirea Prislop și cer mijlocirea Părintelui fiind deosebit de expresive în acest sens.

Domnule director general al CNM Astra,

Domnule director al Festivalului Astra Film,

Solicităm prin această scrisoare deschisă ca proiecția acestui film să nu fie permisă în județul nostru, deoarece:

● Demersul artistic pe care acest film îl propune nu este unul sincer, căci în spatele unei lamentabile arte cinematografice există un mesaj vădit discriminator și jignitor. Autorul se declară încă din debutul filmului „sufocat” de prezenţa Bisericii Ortodoxe în spaţiul public şi îşi propune în pseudo-documentarul său să o denigreze, atacând personalitatea părintelui Arsenie. („Prin 2018 am simțit că mă sufoc; prezența Bisericii era peste tot în viața publică, și emblema acestei influențe era un călugăr chipeș, Arsenie Boca.” – min. 01:10).

● Într-un mod cu totul nesincer a fost obținută și aprobarea din partea Arhiepiscopiei Sibiului de a filma la Mănăstirea Sâmbătă de Sus, stipulându-se în cererea adresată nouă că se dorește „realizarea unui film documentar despre viața Părintelui Arsenie Boca….”, realizatorii fiind „însoțiți la filmare de circa 20 de pelerini (aceste persoane sunt alese de către noi, sunt enoriași care merg la pelerinaje în toată țara)”. Realitatea prezentată pe peliculă este cu totul diferită: filmul nu este documentar, ci o parodie ieftină în care pretinșii pelerini defăimă prin cuvinte și atitudini atât locurile acelea, cât și actul de pelerinaj în sine la mormântul părintelui Arsenie.

● Viaţa părintelui Arsenie este grosolan şi jignitor bagatelizată: un personaj care îl reprezintă pe Părintele Arsenie îşi permite să fumeze îmbrăcat în haină monahală arătând pe tot parcursul filmului prin gesturi, atitudini şi cuvinte explicit ura şi antipatia faţă de personalitatea marelui duhovnic. („Îmi e antipatic (părintele Arsenie, n.n.), lumea spune că a făcut minuni…” – min. 01:05:23). Aceeași atitudine ironică și jignitoare o au toate personajele care joacă în acest film: aşa-zișii pelerini atent selectați de către regizor apar în diverse ipostaze purtând căciuli cu chipuri de animale (min. 10:40), schimonosindu-se, făcând lucruri caraghioase în incinta Mănăstirii Sâmbătă, ridiculizând și jignind mii și mii de pelerini care vin la mormântul părintelui Arsenie.

● Textele pe care aceşti pseudo-pelerini le citesc şi le discută provin din diverse surse, unele fiind extrase din notele informative ale securității, iar comentariile ironice făcute pe marginea lor au acelaşi caracter jignitor şi denigrator la adresa părintelui Arsenie (min. 33:45).

Batjocorirea Bisericii și a valorilor poporului nostru prin acest film fac ca proiectarea lui în spațiul public, la un festival organizat de instituții ale statului român, să aducă un grav prejudiciu de imagine Bisericii noastre.

Din toate aceste considerente credem că un astfel de demers artistic nu face cinste festivalului Astra Film, menit să ridice și să anime prin artă poporul nostru și să îl ancoreze și mai mult în valorile lui tradiționale care l-au consacrat, l-au definit pe parcursul întregii sale istorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

21 de Comentarii

 1. Poate fi prostie din partea fenicianului de rînd dar cineva-i lasă, îi încurajează. Se pare că se dă iar ceva liber la anti-semitism. Proiectul Marele Israel este în urmă. Și de aceea, poate, occidentul este tot mai greu de locuit, este inundat de străini de alte rase, ca fenicianul de rînd să-și ia tălpășița.

 2. Cenzura este arma bisericii, organizatie paramilitara a escrocilor si a pedofililor in sutana, la ea nu se discuta, se executa !

 3. Daca acest calugar este plin de har si de minuni de ce BOR nu il canonizeaza ca sfant. De ani de zile tot o amana! La catolici era canonizat demult. Sau asteapta sa il canonizeze pe Klaus si Ciolacu, Ciuca?!!

 4. Biserica are ce are cu marxismul.Dar Christos a fost comunistul ideal.BOR e cea care face propagandă cu puterea pe care i- o dă ilegal statul.Ar trebui să își vadă de deraiații ei si după aia să vorbească împotriva artiștilor și liberei exprimări.Perioada evului mediu a trecut demult.

 5. FILMUL LUI ALEXANDRU SOLOMON PROBA UNEI RATARI DEFINITIVE A CARIEREI SALE! PAROL?!

 6. Se miră cineva ca „filmul” lui Solomon (sic !) e o miZerie woke, „progresistă” ? 🤮
  MAGA, măRog, MAGA !

 7. Sfantul Ardealului, nu avea mertane, maicute, hoteluri, ce invataturi promova el??
  Strica obiceiurile popilor, eeee!

 8. … miră pe cineva atitudinea antiromânească și antiortodoxă a acestui Solomon? Uită de un principiu elementar din fizică, al acțiunii și reacțiunii.

 9. Khazarul solomon face ce face tot khazarul. Denigreaza crestinismul si mai ales ortodoxia. Un jeg.

 10. Deocamdată nimeni nu te obligă să cumperi bilet şi să vizionezi un căcat de film, la fel ca 90% din filmele produse în România după 2000. Aici se vede cultura securistă a BOR. Viaţa laică nu este treaba bisericii. Biserica are dreptul să îşi exprime punctul de vedere, dar nu trebuie să cenzureze un film, oricât de prost ar fi el. Este dreptul regizorului să facă băşcălie, dacă eu nu o gust, pot să spun că e de căcat, dar cenzura de orice fel este interzisă prin articolul 30 alineatul 2 din Constituţia României. Cadrele din BOR să se preocupe mai mult de violatorii pederaşti în sutană şi să lase cinematografia. Dacă fariseii securişti bărboşi visează la Sharia, să plece în Afganistan şi să trăiască acolo cu Allah dimineaţă, la prânz şi seara.

 11. Cu un regizor pe nume Solomon, la ce va asteptati ? … Nu m-as mira ca scenaristul sa fie unu’ David iar garderobiera si decorurile, doamna Moise … Parca pina si afisul din imagine are ceva satanic, cu insemne cabalistice …

 12. Valorile Umane NU țin de vreo Biserică, Religie sau Credință în Fantome, Iluzii.
  TOATE Religiile Lumii sunt FALSE…Inventate de cei ajunși la putere, familii regale.
  Creștinismul este inventat, oficializat si răspândit de imperiul Roman începând cu anul 380.
  Creștinismul a fost la început o religie IMPUSĂ VIOLENT în Toată Europa.
  În Toate Țările Ortodoxe Creștinismul Ortodox Nu Este o Religie Originară,
  ci a fost stabilită CU FORȚA începând cu secolul 9.
  Noile generații-copiii au fost îndoctrinați religios de mici copii.

 13. „pentru a denigra poporul romîn, valorile lui spirituale perene și, în mod special, Biserica Ortodoxă”?
  BOR a fost în anii „marxismului” principala instituție pe care s-a bazat regimul pentru a avea acces propagandistic și informativ: peste 80% din preoții BORîciunii au fost TURNĂTORI LA Secu’! Slujbele duminicale începeau invariabil cu lăudarea „conducerii de Partid și de Stat”, criminalii puși de Stalin în fruntea statului. Care N-AU LOVIT NICIODATĂ în BORîciune. Era sluga perfectă.
  Sigur că în societate au fost și alți turnători, destui, da’ ăia erau „pe-cont-propriu”, nu aparținători ai unei entități ce avea acces la inclusiv GÎNDIREA OMULUI! „Big Brother” din romane, da’ aplicat deja – fără mijloace electronice – asta a fost BORîciunea timp de zeci de ani. Deci BORîciunea a tranzacționat mîrșav, cu regimul comunist criminal, „valorile spirituale perene” ale acestui bobor, PENTRU AVANTAJE. E vinovată inclusiv de moartea multor opozanți ai regimului, pentru că preoții BOR au aflat cine din comunități îi ajută pe respectivii, și i-au TRĂDAT, au transmis informațiile torționarilor criminali comuniști!
  Așa că BORîciunea SĂ NE LASE cu „moralitatea” ei și cu ofensiva ei generalizată de a pune-laba pe toată Rromînika (mii de biserici și mănăstiri construite în ultimii 30 de ani FĂRĂ AUTORIZAȚIE DE CONSTRUCȚIE, PE BANII noștri, inclusiv în Ținutul Secuiesc integral catolic și pe toate vîrfurile de deal și de munte unde nici paserea ceriului n-a scăpat dă hortodoksizare, politică la care și TURNĂTORUL LA Secu’ Ar$$eniye a pus-umăru’, începînd sub monarhie cu mănăstirea de la Sîmnbăta-de-Sus INEXISTENTĂ pînă la 1936, continuînd cu diverse – Bukale, zombii dă la „Drăgănescu”! …iar Secu’, drept recunoștință postumă, i-a făcut mausoleu’ dă la Prislop, pentru prostirea fraierilor).

 14. Mama MIa, CE Mobilizare EXEMPLARA ca d’Hbitude, si CA LA Hollywood cand SE DA la FACERE un Film pe Felie ANTICA … 🙂

  SINCE, sunt DE ADMIRAT si de COPY PASTE !
  IO de cand le TOOOT Zic Popilor ROMANI ca ar trebui sa SEMENE la Tehnica RELIGIOASA cu RABINII !

  In FOND si Iisus a fost RABIN ! … 🙂

  SI chiar EL i-a caftit cu BICIuu’ pe CAMATARII din Templul „TATALUI MEU” !

 15. La ce sa ne asteptam de la un gunoi de ovreu?!Sa nu se mire cei care ca vor participa la aceasta mascarada ca pot impartisi soarta celor de la colectiv…

 16. proroc sau magician / danddy sau sihastru / sfint sau influencer / life coach sau duhovnic – serios???? nu mai aveti de cine sa va luati in ro si va luati de morti acum? cit de jos va trebuie sa mergeti? nu ma intereseaza ce etnie are regizorul. prostia umana nu are etnie.

 17. 1. Daca citim atent, vedem ca textul scrisorii incepe cu „Solicitam”, nu „Ordonam” sau „Impunem”.
  2.Persoana care:”prin 2018 a simțit că se sufoca” putea merge la un medic de specialitate pentru a primi un dignostic si tratament adecvat. 🙂
  3.Constat ca unii vor sa lupte impotriva bisericii si credintei majoritare a poporului roman. Ei stiu sa-si aleaga ca arma doar bumerangul.Sau piatra.

 18. „ CINE URMEAZĂ DUPĂ ARSENIE BOCA? POATE NICOLAE STEINHARDT??? ȘI NU MAI MURDĂRIȚI MARXISMUL ADEVĂRAT! NICI CREȘTINISMUL!

 19. „POATE NICOLAE STEINHARDT???”

  Cine a fost ala, alt escroc care a facut minuni, jucator de alba-neagra ? Nene, credinta este individuala, intima, in mintea fiecaruia, nu-i publica, obligatorie si platita de la buget ca absolventii de nestiinte umaniste de la UBB Cluuuj.

 20. majoritatea opiniilor sant de la atei nenorociti care vor da socoteala in fata divinitatii,mai devreme sau mai tarziu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.