Arși la buzunar. Cu cât au crescut prețurile

De nestăvilit. Preţurile de consum în luna august 2018 comparativ cu luna august 2017 au crescut cu 5,1%, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS). Rata inflației a revenit pe creștere, după ce în iulie scăzuse la 4,56% de la 5,41% în iunie.

Creșterea din august s-a făcut pe fondul majorării cu 6,78% a prețurilor la mărfurile nealimentare, cu 4,15% a celor alimentare și cu 2,61% a serviciilor.

„Preţurile de consum în luna august 2018 comparativ cu luna august 2017 au crescut cu 5,1%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,7%. Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (septembrie 2017 – august 2018) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2016 – august 2017), calculată pe baza IPC, este 4,2%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,5%”, se arată în comunicatul INS.

În acest an, cea mai mare rată anuală a inflaţiei a fost înregistrată în luna mai, respectiv 5,41%, acesta fiind cel mai mare nivel din februarie 2013, când a ajuns la 5,65%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. V. Ponta, ironii maxime la adresa lui Dragnea după ce inflația a explodat: ‘O să aflați că aceste cifre au fost falsificate de statul paralel’.

    Liderul Pro România V. Ponta comentează marți datele făcute publice de INS privind inflația din România. Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut în luna august, la 5,1%, de la 4,56% în iulie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,78% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
    „In mod real salariile si pensiile dvs au fost deja taiate cu 6% anul acesta ( in 2010 Basescu le-a taiat cu 25) / pentru ca nu avem un Guvern care sa fie capabil sa gestioneze economia tarii in mod competent!

    Ps – daca insa va supara acest lucru puteti sa va uitati cand apare iar azi L. Dragnea la televizor / o sa aflati ca aceste cifre privind inflatia sunt falsificate de Statul Paralel – dupa care puteti sa dormiti linistiti, cel putin pana faceti primele cumparaturi si pana va vine prima factura la intretinere!”, scrie Ponta pe Facebook.
    https://www.stiripesurse.ro/victor-ponta-ironii-maxime-la-adresa-lui-dragnea-dupa-ce-infla-ia-a-explodat-o-sa-afla-i-ca-aceste-cifre-au-fost-falsificate-de-statul-paralel_1288266.html

  2. Va rog sa retineti ca cresterea preturilor se intampla pe fondul unui curs stabil a monedei nationale, deci nu se poate justifica prin raportare la euro sau dollar. Se poate justifica doar prin goana dupa profit maxim a patronatelor. In acest fel la cel mai mic salar din Europa romanii vor avea cele mai mari preturi iar patronatele in continuare profituri record. Asa se face ca suntem binisoar sub Ungaria la salariul mediu net dar ii batem de la distanta la numarul de milionari (in euro).
    Nu injurati PSD-ul sau doar PSD-ul, asa a fost sub toate guvernarile. Si a PNL si a PDL. Tariceanu abia inainte de alegeri a spus ca cresterea economica trebuie sa se vada SI IN BUZUNARELE romanilor iar Basescu a taiat salarii si pensii, a sters grila de ierahizare a salariilor cea ce a permis ca in sectorul privat toti angajatii, de la cei cu 2 clase la cei cu studii superioare sa fie trecuti pe salar minim pe economie.

  3. Rezultatul cresterii salariilor in sectorul neproductiv (BUGETAR) de valoare adaugata. Practic avem mai multi bani in piata acordati preferential unora ptr acelasi numar de bunuri si servicii de sectorul privat. Cresterea PIB nu acopera cresterea salariilor din sectorul bugetar.
    Simpla aritmetica arata ca per unitate de bun/serviciu azi avem mai multi leisori, adica inflatie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.