OECD ne cere să nu mai exploatăm gaze

Transgaz
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), la care România se pregătește să adere – premierul Marcel Ciolacu denumind acest lucru „proiect de țară”, recomandă statului român să nu mai concesioneze perimetre noi de explorare de zăcăminte de gaze naturale, din rațiuni climatice. Practic, intarea în acest cerc select al celor mai dezvoltate țări din „Vestul Colectiv” ar însemna pentru România să termine cu exploatarea gazului ceea ce, pe cale de consecință, înseamnă și lichidarea industriei conexe, chimice, petrochimice, termoficare, care ar deveni total dependentă de importuri.
″În perspectivă, proiectele noi de explorare de zăcăminte de gaze naturale merg în contra obiectivelor de limitare a schimbărilor climatice. Scenariile indică că cererea globală de gaze, ca și cea de țiței și cărbune, ar trebui să înceapă să scadă înainte de 2030 pentru a fi în linie cu ambițiile climatice globale. Scăderea cererii de combustibili fosili ar putea majora riscurile comerciale ale proiectelor noi. România nu a mai concesionat perimetre noi de gaze naturale de peste un deceniu, însă Guvernul ar trebui să ia în considerare schimbările climatice și alți factori de mediu la luarea deciziilor de licențiere pentru proiecte viitoare de explorare de țiței și gaze″, se afirmă în studiul ce vizează România , lansat recent de OECD.
Cotidianul.ro a relatat deja cum aderarea la OECD va însemna, pe lângă renunțarea treptată la exploatarea gazului, taxa pe carbon în carburanți, care ar scumpi benzina și motorina comercializate în benzinării.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este o organizație internațională ce își are originile în anul 1948, sub numele de Organisation for European Economic Co-operation (OEEC), Organizația pentru Cooperare Economică Europeană, pentru a ajuta la administrarea planului Marshall pentru reconstrucția Europei după Cel de-al Doilea Război Mondial. Mai târziu calitatea de membru a fost extinsă pentru statele din afara Europei, iar în 1961 s-a reformat luând numele de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), care numără acum 38 de state membre.
RO şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016.
La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România. Candidații au fost informați asupra deciziei printr-o scrisoare a SG OCDE care a solicitat, totodată, confirmarea atașamentului față de valorile, principiile și standardele organizației menționate în documentele relevante ale organizației.
La reuniunea ministerială a Consiliului OCDE din luna iunie 2022, a fost adoptată Foaia de Parcurs pentru România, odată cu cele pentru alte patru state candidate – Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru.
Foaia de Parcurs fixează termenii, condițiile și etapele procesului de aderare a României la Organizație și urmărește alinierea legislației, politicilor și practicilor interne cu cele ale OCDE. Documentul menționează comitetele sectoriale care vor evalua conformitatea cu legislația și practicile OCDE, principiile care vor ghida activitatea acestora, precum și maniera în care se vor desfășura discuțiile de aderare cu autoritățile române.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Mihai Soare 1071 Articole
Author

23 de Comentarii

  1. Ati observat ca s-a schimbat cliseul propagandei despre clima,

    de la ‘Incalzirea Globala’ la ‘Schimbare Climatica’.

    Stiti de ce ?

  2. Aici e o manevră de cea mai joasă speță. Nu extrage Romania dar extrag alții gazele din subsolul țării.

  3. Ups, ‘fericirea’ lui Ciolacu și Ciucă ‘se stinge …’ în mare!

  4. Pentru ca este evident ca nu CO2 este sursa si nici cauza incalazirii globale, daca ea exista cu adevarat. Daca nu exista , atunci nici stratul de ozon nu mai este in pericol, De aceea nu mai vedem , nu mai auzim nimic ingrijorator despre stratul de ozon, deci masurile de prevenire au functionat exceptional ! In ce priveste gazele, cele de sist , in special cele din USA , sunt exceptional climate friendly si trebuie sa continue a fi exploatate fara jena. Gazele naturale care alimenteaza populatia si industria din tarile MINORE, nu conteaza. Extractia lor trebuei sa inceteze, ca sa faca loc gazelor de sist din subsolul Democratieie fara limite.

  5. OECD mai urmeaza sa ceara sa golirea tarii de romani, sa plece in „vestul colectiv”, sa-si lase granitele si usile larg deschise sa vina milioane de migranti din Asia si Africa sa le ia locul.

  6. Dupa cum „evolueaza” lumea prin occidentu’ colectiv, n-as baga mana in foc ca omul se trage din maimuta.

  7. STOParea defrișărilor nu cere pe la comasați?
    Și parchetul european al lui Kovesi, nu-i deranjează pe comasați nici măcar cu o flore? Pana acum nimic.

  8. SUA a ajuns la un record istoric al productiei de petrol brut: 13 milioane barili/zi de la un fost 9 – 10 milioane.
    iar gaze lichefiate se exporta la greu in Europa la pret triplu.

  9. Daca este asa hipermarketurile sa treaca obligatoriu si la pret si costiurile reale la emisiile de CARBON la carnea, legumele, fructele, branzaeturi, lapte de la transprtul din pe la un capat al Uniunii Europene pana in celalat capat la produse care se pot cultiva, fabrica local fara sa mai emita TIR-urile CO2 pe motorina care n-ar mai fi consumata. Basca statul prin vami aiurea zeci de ore pentru refuzarea Schenghenul, alti bani cheltuiti, motorina consumata stand pe loc, alte emisii de CO2. Ca tot e vorba de CO2 gaz cu efect de sera care incalzeste plante.
    Pe scurt, importurile masive alrbsupermarketurilor si hipermarketurile, in dauna producatorilor locali, incalzesc planeta.

    Globalizarea incalzeste planeta si o polueaza.

  10. Este doar o recomandare ! Fara termen. De ce speriati lumea ? Totul se poate negocia. .. Si nu se refera la prelucrarea chimica, la industrie ci doar la arderi !

  11. neomarxistii astia nu vor sa renuntam si la a respira ? ca doar asa numi poluam

  12. Abureala pentru lobotomizati cu masca pe bot, care se autoasfixiaza cu sarg de dragul planetei si caprei vecinului. Daca vreti sa intelegeti ce se intampla in spatele fumigenei climatice, cautati acest studiu precum si altele care ataca subiectul in umbra propagandei oficiale:
    AIR COMMAND AND STAFF COLLEGE-AIR UNIVERSITY
    CATACLYSMIC POLARITY SHIFT
    IS U.S. NATIONAL SECURITY PREPARED FOR THE NEXT
    GEOMAGNETIC POLE REVERSAL?

  13. articol mincinos deoarece autorul afirma in titlu „ne cere” in in articol „ne recomanda” …. Cui ii pasa de recomandarile OCDE in plin razboi economic cat timp SUA-CHINA-INDIA polueaza nestingheriti

  14. negocieri la Mareșalul CiuCiulacu înseamnă capitularea necondiționată sub termenenii dictați de ocupanți

  15. Jumătate din gazul pe care SUA íl exportă în Europa ca GNL este folosit pentru a răci la -163°C şi a comprima pentru a lichefia, mai apoi a transporta şi a readuce în fază gazoasă combustibilul. Deci asta este o sursă ENORMĂ de poluare inutilă, dacă gândeşti puțin în termeni ecologici, jumătate din gazul respectiv fiind ars în acest proces. Şi implicit TOATE instalațiile care folosesc GNL au randamentul redus la jumătate!!!
    Dar escrocii ăştia de la OCDE argumentează că ar trebui să nu mai exploatăm gazul local, tocmai pentru a reduce poluarea. Ceea ce e o absurditate şi demonstrează ticăloşia acestei organizații globaliste, a cărei misiune este doar promovarea intereselor unor grupuri financiare.
    Halal „proiect de țară”! Pentru aşa ceva nu ar trebui să fie întrebat şi poporul?

  16. Eu nu cred asa ceva ! Imi pare o tampenie !Gazele naturale , ca si petrolul ,sunt folosite in chimie, pentru productia de mase plastice, pentru ingrasaminte chimice , pentru medicamente ! Sunt mai valoroase , decat folosirea lor pentru a produce energie poluanta ! Imi este greu sa cred asa ceva ! Atunci, ce mai avem voie sa folosim din bogatiile acestei tari? Pamantul, singura bogatie care nu se epuizeaza ? Nu, ca aici guvernantii nostrii , autohtoni, in marea lor desteptaciune, il vinde strainilor , ca noua nu ne trebuie! Alo , nu-l arendeaza la straini, ci il vinde ! Romania a ajuns sa-si vanda siguranta zilei de maine ; tara care are pamant are viitor ! Noi ne vindem viitorul ! Toti tacem, toti suntem vinovati ! Asta este Romania , un „gospodar” care-si vinde casa la straini!

  17. Cind vom devenii o tara libera ,idependenta si suverana ,ca sa nu ne mai ceara toti agaricii sa facem tot ce vor ei ?

  18. Avioanele care trag la greu dungi pe cer cu substante toxice pentru mediu si consuma cherosen nu mai polueaza! Asta este control climatic si distrugerea economica a tarilor, in special agricultura, si noi ne uitam in gura unor psihopati si sociopati

  19. Vă rog să cătați pe google ”is Norway OECD member”. Să înțelegem că avem o dublă măsură în această ”organizație” ?. Dragi securiști cu asemenea articole în jurnale avem dovada încompetenței voastre. Deci să vă traduc , în anul 2022 Norvegia a EXPORTAT 118,454.000 metri cubi de gaz , iar României OCDE-ul îi cere să nu extragă gazul din Marea Neagră ? Drag bobor continuă să votezi cum ai votat până acu și îți va fi din ce în ce mai bine , vei ajunge din dou la opaiț.

  20. Un nou jug. Bravo Romania, cind erai in CAER era rau. Acum iti este bine? Poate, dar cind esti sclav, la ce sa te astepti.

  21. România poate sa-si pună crucea pe piept,capul în țărână, toți ii pun restricții și o fură.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.