Artistul român Adrian Ghenie cucereşte din nou marii colecţionari ai lumii

Licitaţiile de artă contemporană de la Sotheby’s din 17 şi 18 octombrie l-au adus din nou în atenţia marilor colecţionari pe Adrian Ghenie. Trei tranzacţii reuşite îl propulsează şi mai mult pe Ghenie în topul tinerilor artişti cu un potenţial foarte mare.

În prima licitaţie, Contemporary Art Evening, s-a reatins pretul de un milion pentru o pictură de Adrian Ghenie. O pânză de 2 metri pe 3, intitulată Duchamp’s Funeral I, a fost evaluată la 400.000-600.000 de lire sterline, dar a reuşit să atingă dublul sumei estimate: 1.022.500 lire sterline. Pictura lui Ghenie a fost a treia pe podiumul serii, fiind evidenţiată de toţi, cel puţin din punctul de vedere al preţului atins. Când vorbim de Adrian Ghenie, ne gândim la vânzarea din plină vară, când licitaţia pentru The Fake Rothko a pornit de la 250.000-350.000 şi s-a oprit la 1.426.500 de lire sterline, tot la Sotheby’s. De altfel, celebra Casă atrage atenţia că licitaţiile, cele două, de artă contemporană, pe care le-a ţinut la unul dintre sediile sale londoneze, au fost plasate în perioada în care era deschis în capitala britanică Frieze, unul dintre cele mai mari târguri de artă din lume, o uriaşă şi prestigioasă manifestare de comerţ şi promovare artistică. Sotheby’s precizează că şedinţa Contemporary Art Evening Auction s-a focusat pe artişti tineri şi remarcabili „precum Adrian Ghenie, Alex Hubbard şi Lucien Smith”.

Hunger

Pictura lui Adrian Ghenie, care a fost adjudecată la Londra cu 1.022.500 de lire sterline, a fost realizată în 2009 şi experţii casei londoneze o consideră cea mai interesantă operă a creaţiei artistului din acea perioadă. Funeraliile lui Duchamp este un fel de replică la moartea artei pe care a declarat-o, cam cu un secol în urmă, însuşi Duchamp. Dincolo de idee, realizarea este mai de început, cu ancore serioase în figurativ şi cu celebrele culori sumbre ale şcolarilor de la Cluj. Ilustraţia este, încă, destul de directă, un tip este expus pe catafalc, public şi cu sicriul deschis. Un cameraman a cărui figură este ascunsă de aparatul de filmat se află în faţa personajului decedat, într-un cadru cu elemente ca de catalog de magazin de mobilă. Lucrarea a fost inclusă în recenta licitaţie londoneză de un proprietar ce o luase chiar în 2009 de la galeria Haunch of Venison, tot din Londra.

Study for the Devil

Celelalte două opere ale lui Ghenie nu au ajuns la milion. În a doua zi de licitaţii, vânzarea a adunat cam jumătate din suma reuşită seara anterioară, 12,5 milioane de lire sterline, dar toate tranzacţiile au fost mai scăzute. Astfel, Hunger ilustrează un soldat în uniforma sovietizată dinainte de 1989, în echipament de iarnă, căciulă şi manta, mâncând într-o sală de mese din vechile cazărmi. Pictura Hunger de românul Adrian Ghenie, care a fost vândută cu 116.500 de lire sterline, are doar 30 pe 40 de centimeri.

Mai mare, dar mai puţin însemnată, următoarea vânzare Adrian Ghenie, Study for The Devil, a atins preţul de 12.500 de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.