Asistații social, resurse electorale

asistati-social-saracie-tarani

România cheltuieşte anual zeci de milioane de lei pentru asistații social. Bani care ajung uneori și la oameni în putere, sănătoși, cu gospodării înfloritoare. Au animale în ogradă, venituri din agricultură și depun la primării dosare pentru a primi bani de la buget. Alții preferă să-i bea decât să-și caute un loc de muncă. O masă electorală sigură pentru primarii care întocmesc dosare în schimbul voturilor. Însă un edil dintr-o comună oarecare arată că se poate și altfel.

Primarul din Ezeriș, județul Caraș-Severin, i-a trimis pe localnici la muncă. Ioan Rusu a refuzat să le mai dea bani nemunciți, le-a căutat de lucru și la fiecare scrutin numărul de voturi în favoarea sa a crescut. Deși cu 18 ani în urmă circa 10% din locuitorii comunei nu mergeau la muncă și trăiau din ajutoarele de la stat, acum nu mai există niciun asistat social. În anul 2000, din cei aproximativ 1.300 de săteni, 120 primeau indemnizații, cu toate că aceștia aveau din ce să trăiască.

„Aveau tractor și mașină în curte“

„Erau şi asistaţi social care aveau şi 70, 80, 100 de oi, tractor şi maşină în curte şi primeau ajutoare de la statul român, de la noi, practic, că cei care muncesc produc şi, din ce produc, plătesc şi asistaţii social. I-am pus să facă un şanţ de 100 de metri şi s-au îmbătat ca porcii, asta prin 2004 a fost“, a spus, pentru Mediafax, primarul Ioan Rusu.

În primul său mandat, edilul a luat măsuri care au dus la scăderea cu circa 75% a asistaților social. „Undeva după anul 2008 am avut şapte, opt asistaţi social, iar numărul lor a tot scăzut până am ajuns la unul şi la niciunul. Este posibil să nu ai asistaţi social, pentru că la noi în comună toată lumea munceşte, nu stă la întins mâna. Nu le-am dat ajutoare sociale când au vrut şi s-au dus ei singuri la muncă. Dacă nu primeşti pomană, trebuie să te duci să munceşti, că altfel nu merge. Ajutoarele sociale sunt obligatorii în condiţiile legii, dar unii primari mai trec şi pe lângă lege şi le dau ajutoare. La mine, dacă nu s-au încadrat în parametrii legislativi, nu le-am dat. La muncă! Nu am făcut compromisuri, că puteam să fac: îi deschid o poziţie separată la Registrul Agricol unui om, unde el nu are nimic, nevasta şi copiii, şi restul rămân pe partea cealaltă, la bunica şi bunicul sau mămica şi tăticul, şi atunci ceilalţi nu au nimic şi, cum spune legea, primesc ajutoare sociale. Asta este o posibilitate de a eluda legea, dar sunt mai multe“, a explicat primarul pentru agenția de presă.

Acesta le-a spus locuitorilor comunei că există suficiente locuri de muncă în regiune, iar banii cheltuiți pe ajutoarele sociale pot fi folosiți în alte scopuri. „Pe care am putut, am ajutat, am încercat să le găsesc un loc de muncă, am discutat cu patroni, la firme private, să meargă la muncă. Au fost discuţii şi conflicte de-a lungul anilor, unii au înţeles cu vorba bună, alţii cu legea în faţă, alţii au înţeles că nu se fac compromisuri. S-a înţeles că nu se poate, banii respectivi vin din taxele lor, din impozitele lor, din banii statului, din care trebuie să facem drumuri, străzi, apă, canal, trotuare, cămine, şcoli, alte investiţii de care beneficiază toată lumea, nu să dăm banii pe ajutoare sociale.“

„Deocamdată nu avem ce să facem”

La polul opus, comuna cu cele mai multe persoane care beneficiază de ajutoare sociale este Cătanele, din județul Dolj. Aici există 2.024 de localnici, 630 de gospodării și o școală. Mai mult de jumătate din localnici primesc ajutoare de la stat, acest fapt costând bugetul circa 100.000 lei pe lună. „Peste 60% din săteni sunt de etnie romă, iar din cele 324 de dosare, mai mult de 85% sunt ale lor. Deocamdată nu avem ce să facem. La noi nu se poate lucra în agricultură pentru că totul este mecanizat, iar în altă parte nu au unde. Însă unii romi și-au consolidat casele, mai cresc și animale, și-au trimis și copiii la școală… Sunt probleme, dar eu cred că suntem pe drumul cel bun“, ne-a declarat primarul comunei, Marius Dinulescu. Din păcate însă, în privința reducerii numărului asistaților social, acesta consideră că deocamdată nu se poate. „Primăria n-are ce să facă deocamdată. Suntem o comună în creștere, noi i-am trimis mereu la cursuri de calificare, frizerie, croitorie, uneori vin chiar ei, dar apoi trebuie să le oferi un loc de muncă și nu avem. La muncile agricole în zonă nu pot să meargă, pentru că totul este mecanizat.“ Edilul crede că vina principală pentru care atâtea persoane trăiesc doar din ajutor social aparține în primul rând parlamentarilor. „Nu avem legi nici în poliție, nici în asistență socială. Legile trebuie schimbate. De la cei suspuși nu merge treaba.“

Deși legea nu e clară, oamenii pot munci

Și primarul de la Ezeriș crede același lucru „Legea nu este clară, este lăsat loc de interpretare.“ Însă acesta spune că este și o metodă folosită de unii primari pentru a obține voturile alegătorilor. „Dacă un primar are 100 de asistaţi social la nivel de comună, multiplicat cu trei persoane într-o familie, de exemplu, sunt 300 de voturi; şi atunci el stă primar acolo cât vrea muşchiul lui. În cazul meu, la fiecare alegere, numărul de voturi a crescut. La ultimele alegeri am avut 83% din voturi. Mie nu mi-au scăzut voturile, pentru că le-am explicat celor din jurul meu că nu este corect să ne batem joc, că ne batem joc de bani şi de noi, nu de altcineva. Oamenii au înţeles în timp şi au văzut că este bine.“

Cu toate că ajutorul social este de numai 141,5 lei/lună, sunt mulți cei care preferă să trăiască din acesta și nici măcar nu-şi caută un loc de muncă, mai ales că într-o gospodărie trăiesc mai multe persoane, iar banii se adună. Un exemplu este cel al familiei lui Strugurel Stănescu, în vârstă de 47 de ani, din Pașcani, care are 10 copii, cu vârste între 7 luni şi 19 ani. Din ajutor de la stat primesc 992 lei, la care se adaugă încă 246 lei – indemnizația pentru cei trei  copii care merg la școală. Masa le este asigurată la cantina socială, unde mâncarea pentru toți membrii familiei costă circa 3.000 lei. Așa se face că venitul acestora, în bani și alimente, se ridică la circa 4.000 lei/lună, și asta, în condițiile în care nimeni din familie nu lucrează.

Cei mai mulți bani merg în județul Dolj, unde există în prezent mai mult de 14.000 de asistați social. Media pe țară este de 5.500 de persoane/județ. De multe ori acestea nu au lucrat niciodată în viața lor.

Un proiect de lege uitat de parlamentari

Un proiect de lege inițiat de mai mulți deputați ALDE, aflat pe masa parlamentarilor încă din toamna anului trecut, prevede ca persoanele care prestează muncă în folosul comunității să poată fi angajate pe perioadă determinată de companii ori persoane fizice, iar banii să meargă în bugetul primăriei. Totodată, se dorește abrogarea art. 3 din Legea 416/2011, prin care cuplul necăsătorit, cu copii, care locuieşte împreună, reprezintă o familie, pentru a se stopa cazurile în care unul dintre părinți lucrează în străinătate, iar celălalt primește în țară ajutor social. O altă prevedere vrea să interzică acordarea de ajutor social persoanelor care muncesc la negru, refuzul unui loc de muncă ori al cursurilor de formare profesională.

„Asistența socială nu înseamnă să dai bani unor oameni leneși care nu vor să muncească, fără să se gândească însă că acei bani vin de fapt din buzunarul semenilor lor, care trag pe brânci pentru un ban din care să-și asigure pâinea zilei de mâine, ci să-i ajuți pe cei cu adevărat marginalizați, care nu au nicio șansă în societate“, se arată în expunerea de motive.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Ma uit la satele din strainatate, cu alei alcatuite din bolovani rostuiti, la casele lor solide, cu ziduri ridicate din piatra de rau de sute de ani, si ma intreb de ce in satele noastre te afunzi pe ulita in glod pana la glezne si casele sunt din chirpici? Toate localitatile, mici si mari, sunt asezate pe albia unui rau. Pietrele nu costa nimic. De ce satenii nu sunt indemnati sa le foloseasca si asteapta sa se capatuiasca prin cheltuieli de la Buget? Primarul trebuie sa fie intaiul gospodar la fapte, nu la vorbe si smecherie paguboasa.

    • @Dan: ai mare dreptate!Dar daca citesti din memoriile calatorilor prin Principate ,vezi ca acum 200-300-400 de ani lucrurile stateau la fel:ö trasura se afunda in glod,se aduna satenii „se se uite „si atat,nu pun mana nici cu rugaminti, nici cu bani”cum scrie cronicarul!Fenomenul se numeste „exces de reverie fata de actiune”prescurtat „lene”,este ancestrala la romani!!Uita-te in satele Teleormanuluisi Olteniei ,apare mira la ora 10 la bufet,se aduna bloggeri si stau pe cate o bere,ceasuri bune,se duc acasa ,se culca si ,,la revedere!A doua zi o iau de la capat…Gainile isi cauta singure de mancare si apa,borcii sunt slabi de mor,vitele tarate,asta e Sudul!Stiu o comuna langa Tg Jiu in care oamenii beau numai zaibar ,ca apa din fantani nu e potabila..Dupa ora 6 seara, tot satul canta :)))

  2. Felicitari pentru articol d-le RARES CONSTANTINESCU. Insa vina pricipala este a celor care le ofera posibilitatea sa trandaveasca pe banii nostrii.

    • mai bine taci!Pe banii tai? Unde-s banii care curg.. sa distruga oameni,natii?Nu intelegi nimic si te razboiesti cu unii sarmani dezorientati si fara speranta!Cei din „Umbra”Globalistii se bucura.Dezbina si stapineste!

  3. Pai, din ce ar mai castiga PSD voturi in sudul subdezvoltat si in Moldova saraca?!
    Din manipularea acestor oameni, obisnuiti asa de 28 de ani!
    Romania are aproape 10 Milioane de Saraci, va imaginati cate voturi vin de aici?!
    Jumatate dintre locuitorii Romaniei traiesc la limita saraciei, numai buni de manipulat cu aceste ajutoare sociale…
    Majoritatea traiesc in „zonele rosii”

    „REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Harta Romaniei s-a inrosit: PSD a castigat in 35 de judete, PNL, in 3. Cum a votat diaspora”

  4. Să fim sinceri cine ar muncii pe 1100lei / lună, românii sunt leneși fiindcă munca nu este respectată și plătită, toți vor să le muncești și să le slugarnicești gratis, ei să-și și țină copiii la școli în Elveția i-ar ai tai să naibă ce mânca cu toate că tu muncești de dimineața până seara. Cum se face că în Spania , Germania, Italia , Franța românii muncesc iar în țară nu vor să fie slugi pe 250 Euro și să plătească chirie 300 de Euro. Și nu asistații sociali fac paguba la buget ci cei cu pensii speciale sau privilegiile unora ,păi 20 de pensii speciale fac cât tot bugetul de asigurări sociale a unui județ.

  5. Zeci de milioane de lei cit se cheltuiesc pentru asistatii social se pot compara cu miliardele de lei pentru pensile speciale!
    Sa va fereasca Dumnezeu ca romanii sa ajunga la capatul rabdarii!

    • Nu exista ,, capatul rabdarii ” pentru romani ! Cand se va hotara ca 90% dintre romani sa fie spanzurati nu se va revolta nimeni ! Se va ridica numai unul care va intreba daca funiile se distribuie gratuit sau trebuie cumparate !

  6. Bugetul tarii este afectat de pensiile nesimtite si salariile nesimtite ale politrucilor incepand cu Parlamentul, Consiliile Judetene, prefecturile si terminand cu primariile din ultimul colt de tara ,plus salariile nesimtite ale clientelei politrucilor din ministere, insitutii de forta si companii de stat, bonusurile si primele tuturor baietilor destepti din toate institutiile tarii. Daca asistatii vor primi ajutoare sociale mai consistente dublate de consiliere acordata de profesionisti, nu de pilosii incompetenti angajati la stat, dar pe o perioda mai mica de timp isi vor gasi si slujbe. De unde bani sa calatoresti si sa te muti intr-o localitate unde sunt locuri de munca daca tu primesti doar 143 de lei?! De unde bani sa mergi la un curs de reprofesionalizare din 143 de lei? Iar dupa ce ai facut un curs de recalificare, de exemplu de frizer, statul si autoritatile locale sa te ajute sa iti faci o frizerie, cizmarie,tapiterie, etc. ca ducem lipsa, nu sa te cocoseze cu birocratia, impozitele si coruptia.

  7. Ca sa nu dea socoteala(in perioadele electorale, la urne, dar si in rest ) pentru rezultatele foarte slabe si nerealizari , regimurile dau vina pe cine le e la indemana:batrani, pensionari, asistati, straini etc.Fac asta si pentru ca pensionarii, batranii si asistatii nu se pot apara, fiindca fie nu au mijloace de comunicare moderne, fie nu stiu sa le foloseasca. Multe din solutiile ori justificarile politicienilor sunt incorecte; daca cineva(asistat) lucreaza fiindca asa zic deputatii cu propunerea, primarul etc, atunci pe perioada respectiva trebuie platit cu un salariu egal cu al celor angajati permanent care fac aceeasi munca(cel putin salariul minim). Afirmatiile legate de locurile de munca si recalificari sunt clisee de-ale propagandei de partid si ale celor care, in loc sa rezolve problemele, au nevoie sa-si motiveze cumva salariile de bugetari.

  8. 1,6 milioane de oameni cu „dizabilitati”(pe mana cu doctorii) care primesc ajutor de la stat ???300.000 de familii care primesc „alocatii sprijin familial” de la stat?400.000 de persoane pentru care statul plateste asigurarile de sanatate??? Toti astia traiesc din taxele si impozitele noastre!!analiza ZF 2017)Plus peniile speciale ,cu cca 180.000 de beneficiari. care isi mai trag si pensia de stst pe baza de contributivitate si vechime,plus toti bugetarii,plus indemnizatii ‘revolutionari”,plus pensii moca la „creatorii de arta”,,plus altele Vai de mama lui bugetul Romaniei!

  9. Din ceea ce prezentati rezulta 220000 dosare de asistati social pe tara . (~373.5 mil lei .an. Comparati cu pensile special ) .5NU sint multi. Problema mare este a familiilor care fac copii pt a primi alocatiile aferente . Copii crescuti intr-un asemenea mediu sint viitorii handicapati si asistati social . As cere ca statul sa ia copii celor care nu au resurse inca de la nastere , sa-I cresca si sa-I educe . Iar parintilor inconstienti care i-au facut nu le-as da nici un ban . As organiza cite o bucatarie de campanie itineranta dedicata unei anumite zone care sa le furnizeze 1 masa calda pe zi si nimic altceva. Iar pt aceasta masa sa execute lucrari in comuna : sapat santuri , asezat borduri din piatra de riu , etc. Nu le-as da nici un leu pe mina .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.