Ați auzit ce vor să mai facă SUA în Ucraina?

Administraţia Biden ia în considerare în mod serios să aprobe transferul de focoase pentru muniţii controversate cu dispersie către Ucraina, au declarat pentru CNN mai multe persoane familiare cu acest subiect, în timp ce ucrainenii se luptă să obţină câştiguri majore în contraofensiva lor de mai multe săptămâni, relatează Agerpres.

Oficialii au precizat pentru postul american de televiziune că o decizie finală se aşteaptă în curând de la Casa Albă şi că, dacă sunt aprobate, armele ar putea fi incluse într-un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina chiar de luna viitoare.

„Acestea ar avea, fără îndoială, un impact semnificativ pe câmpul de luptă”, a declarat un oficial american pentru CNN.

Schimbarea condiţiilor pe câmpul de luptă în interiorul Ucrainei în ultimele două săptămâni i-a determinat pe oficialii americani să acorde o atenţie sporită muniţiilor cu dispersie, potrivit surselor citate.

Oficialii ucraineni au insistat ca SUA să le furnizeze încă de anul trecut, susţinând că vor avea astfel asigurată mai multă muniţie pentru sistemele de artilerie şi rachete furnizate de Occident, contribuind de asemenea la reducerea superiorităţii numerice a Rusiei în artilerie.

Dar SUA au fost reticente să le furnizeze din cauza riscului pe care l-ar putea prezenta pentru civili şi pentru că unii aliaţi cheie ai Statelor Unite, inclusiv Regatul Unit, Franţa şi Germania, sunt semnatari ai interzicerii muniţiilor cu dispersie – arme ce împrăştie bombe de dimensiuni mai mici peste zone întinse, care ar putea să nu explodeze la impact şi pot prezenta un risc pe termen lung pentru oricine dă peste ele, la fel ca în cazul minelor terestre.

Însă contraofensiva ucraineană lansată la începutul lunii iunie nu a făcut atât de multe progrese pe cât sperau oficialii americani până în acest moment, în contextul în care liniile de apărare ale Rusiei s-au dovedit mai bine fortificate decât se anticipase, notează CNN.

Şi nu este clar dacă marea cantitate de muniţie de artilerie pe care ucrainenii au utilizat-o zi de zi este sustenabilă în cazul în care contraofensiva se prelungeşte, au afirmat oficiali şi analişti militari.

Muniţiile cu dispersie, pe care SUA le-au stocat în număr mare de când au renunţat la ele în 2016, ar putea contribui la completarea acestui gol, au spus oficialii.

Administraţia crede de asemenea că a reuşit să atenueze preocupările unor aliaţi cu privire la transferul de muniţii de către SUA, au spus oficialii.

Un oficial american a remarcat că această armă nu ar fi o capacitate nouă pentru Ucraina. Atât ucrainenii, cât şi ruşii au folosit bombe cu dispersie de când Rusia a invadat Ucraina în februarie şi, mai recent, forţele ucrainene au început să folosească muniţii cu dispersie furnizate de Turcia pe câmpul de luptă.

Ruşii – care au folosit de asemenea muniţii cu efecte devastatoare asupra civililor în Siria – le-au utilizat mai des şi împotriva ţintelor civile, inclusiv parcuri, clinici şi un centru cultural, conform unei investigaţii a Human Rights Watch.

Primul semn că ar fi momentul pentru ca SUA să furnizeze muniţiile a apărut săptămâna trecută, când un înalt oficial al Pentagonului a declarat în timpul unei audieri publice a Subcomisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanţilor că Departamentul Apărării crede că muniţiile vor fi „utile” pe câmpul de luptă.

„Analiştii noştri militari au confirmat că DPICM-urile ar fi utile, în special împotriva poziţiilor ruseşti săpate pe câmpul de luptă”, le-a spus aleşilor Laura Cooper, secretarul adjunct al Apărării pentru Rusia, Ucraina şi Eurasia. DPICM înseamnă muniţie convenţională îmbunătăţită cu dublă utilizare, denumirea oficială pentru tipul de muniţii cu dispersie pe care SUA le au în stocul său.

Ucrainenii au cerut administraţiei americane muniţii cu dispersie compatibile atât cu lansatoarele de rachete HIMARS, cât şi cu obuzierele de 155 mm furnizate de SUA, susţinând că muniţiile ar permite trupelor ucrainene să atace mai eficient ţinte mai mari şi mai dispersate precum concentrările de soldaţi ruşi şi vehicule.

Cooper a declarat săptămâna trecută că SUA nu au furnizat încă muniţiile atât din cauza „restricţiilor existente ale Congresului privind furnizarea de DPICM, cât şi din cauza preocupărilor legate de unitatea aliaţilor”.

SUA şi Ucraina nu sunt semnatare ale interzicerii muniţiilor cu dispersie. Dar SUA au început să renunţe treptat la utilizarea DPICM-urilor în 2016, deoarece acestea „conţineau sute de explozibili mai mici, ‘bombe cu dispersie’, adesea lăsate neexplodate pe câmpul de luptă, reprezentând un pericol pentru civili”, potrivit unui comunicat din 2017 al Comandamentului Central.

Un parlamentar ucrainean a declarat pentru CNN că 30% din teritoriul lor este minat şi că Ucraina îl deminează când intră acolo. Departamentul de Stat american a anunţat în august anul trecut că intenţionează să ofere 89 de milioane de dolari în sprijinul eforturilor de deminare din Ucraina, un oficial al Departamentului de Stat notând că „aceasta este o provocare cu care Ucraina se va confrunta timp de decenii”.

Totuşi, ucrainenii le-au spus oficialilor americani că i-ar avantaja folosirea muniţiilor cu dispersie care acum stau nefolosite în depozite şi pe măsură ce proviziile de muniţie din Occident scad, notează CNN.

Congresul a impus de asemenea restricţii statutare asupra capacităţii SUA de a transfera muniţii cu dispersie cu o rată mai mare de 1% de muniţii neexplodate, ceea ce creşte perspectiva că acestea vor reprezenta un risc pentru civili.

Dar preşedintele Joe Biden ar putea trece peste această restricţie, au declarat oficialii pentru CNN. Membri bipartizani ai Congresului şi-au exprimat de asemenea sprijinul în ultimele luni pentru trimiterea muniţiilor.

Legislatorul ucrainean Oleksi Goncearenko se numără printre oficialii care insistă ca SUA să furnizeze muniţiile. El a declarat anterior pentru CNN că, prin muniţiile cu dispersie, „Ucraina va termina acest război mult mai repede, în beneficiul tuturor”.

„Rusia foloseşte pe scară largă stilurile vechi, cele mai barbare, de muniţii cu dispersie împotriva Ucrainei”, a afirmat Goncearenko la CNN în decembrie. „Personal, am fost o victimă a acestui lucru. Am fost sub acest bombardament. Deci avem tot dreptul să-l folosim împotriva lor”, a adăugat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

28 de Comentarii

  1. Americanii fac tot ce pot ca sa dureze cat mai mult razboiul, ei fiind incapabili sa traiasca FARA MINCIUNI SI CRIME.

  2. Extindere cu anihilare, ordin de la nemernicii criminali. Nu cumva aceasta metoda a fost utilizata peste tot unde au intrat in forta cu razboaiele bazate pe minciuni si manipulari mincinoase?!

  3. Păi de ce nu trimit niște focoase din românia?…alea din PNL…

  4. Escaladarea războiului cu arme din ce în ce mai distructive va conduce în final la utilizarea armelor nucleare tactice. Numai de către Rusia bineînțeles, că de către ucraineni de unde? SUA își golesc depozitele de arme casate de mult și sunt hotărâte să lupte până la ultimul ucrainean. Măreț conducătorul, meșter cârmaciul Zelensky!

  5. Just for info: Cea mai tare democratie din lume a folosit intensiv munitie cu dispersie in 1999 cand au bombardat Serbia. Mii de morti civili dar mai ales schilozi, o mana, un picior, un ochi.
    Deci, nimic nou sub soare.
    Si tot democratic, civilizat, umanitar.

  6. Americanii fac tot ce este posibil … pentru a forma un NOU si MARE ‘Israel’ americano-khazar… pe TARAMUL nostru European.

  7. Incet, incet se aproprie momentul cand se va apasa pe Butonul Rosu. Dupa 3 August se dezlantuie Apocalipsa Nucleara.

  8. Nu mai stiu cum sa procedeze amerlocii pt. ca vad ca nu reusesc sa faca nimic in fata Rusiei, cu toate armele de ultima generatie trimise Ukrainei.Pana la urma poate so gasii cineva sa ii linisteasca pe amerloci ,ca sa ii sature de razboi.

  9. SUA înțelege că, în viitor nu-și va mai putea ntroduce nasul pe unde vrea, fara sa nu fie lovita puternic de vreun obuz rusesc…rușii imediat o sa fie de partea adversarilor SUA…o invazie fulgerătoare gen Desert ștorm, din partea americanilor,va fi problematica în viitor…

  10. Pai sa-i dea lu’ Zelensky si cateva mii de focoase nucleare ca sa fie lupta echilibrata ca si rusii au cam 6000. Sa muriti bine!

  11. SATAN USA vrea distrugerea Rusiei dar si anihilarea totala a populatiei ucrainiene. Ca sa ramana doar khazarii ce o conduc singuri pe tarla. Cand se va termina razboiul, khazarii dorind s-o repopuleze cu ei, khazarii raspabditi in toata lumea dar mai ales in Israel.

  12. Pai acum nu mai conteaza civilii? Asta daca a contat vreodata pentru America viata civililor.

  13. Dar dacă „fură” Prigojin un focos tactic din Belarus și-l dă în Ucraina, ce ziceți?
    Există vreo posibilitate?.

  14. Ca de obicei putina materie cenusie in scafarliile abramburicilor de mai sus.Dar ce sa le ceri nătărăilor cu creierul neted.Rusii folosesc tactici „human wave attack” invechite la care armele automate ajuta mult insa bombele cu dispersie sunt si mai eficiente. Detoneaza inainte sa atinga pamantul si nu lasa pe nimeni din jur in viata. Pentru a apara localitati precum Soledar si Bakhmut unde rusii folosesc „valuri umane” sunt extrem de potrvite. O alternativa pe care Ucrainienii o pot folosi sunt rachetele M30A1 folosite pe HIMARS care au fiecare cate 182.000 bile care strapung pana si metalul pe sute bune de metri patrati in jurul exploziei. Ukrainienii cred ca au deja bombe cu dispersie de la turci.

  15. Ce supărați sînt mujicii cînd sînt ”la primire”… Dar cînd aruncau cu bombe incendiare sau cu fragmentație în Ucraina nu-și puneau problema asta…

  16. Mujici prăjiți cât mai mulți.Asa ca bine fac americanii.Cluster bombs sunt foarte utile mai ales cand sunt folosite contra coloane in miscare. Armata lui Hussein care se retragea din Kuweit a fost complet anihilata pe autostrada care ducea la Bagdad. N-a scapat nimeni. Filmul nu a fost dat publicitatii pt ca era prea gory.Slava Ucraina.Gelu ,Rusia vrea distrugerea Ucrainei.Bei prea multa șuba.

  17. Pana la ultimul ucrainean. Atat vor lupta cercurile conducatoare din SUA pentru pace.

  18. Foarte bine procedeaza SUA, mongolii rusi trebuie infranti ,Putin trebuie judecat de Tribunalul International

  19. Afară din România cu Sataneii americani .. românii nu vor razboi

  20. Totul pentru apararea si eventuala recucerire a proprietatilor criminalei si coruptei familii Biden in Ucraina, la fel si ale complicilor lor la fel de criminali !

  21. Marea Britanie a aruncat 755 de bombe cu dispersie asupra Serbiei în 1999. Israelul a împrăștiat 4 milioane de bombe cu dispersie în ultimele 72 de ore de război israeliano-libanez. Părea ca o răzbunare sau o încercare (cum ar fi bombardarea intenționată a centralei Jiyeh, provocând o scurgere masivă de petrol) de a paraliza economia Libanului. În plus, soldații din unitățile de artilerie ale IDF au mărturisit că armata a folosit obuze de fosfor în timpul războiului, munitii interzise de dreptul internațional. De la invazie, mai mult de doi civili libanezi au fost aruncați în aer de munitia cu dispersie neexplodata în fiecare zi, în medie. Armata lui Hussein care se retragea din Kuweit a fost distrusa cu munitie cu uraniu saracit (vb vine, cand de fapt sunt arme nucleare de generatia a 4. Convenția privind munițiile cu dispersie (CCM) interzice utilizarea, transferul și stocarea de bombe cu dispersie, care împrăștie „bombițe” pe o suprafață mare. CCM a intrat în vigoare la 1 august 2010. În prezent, 63 de state l-au ratificat (violet), inclusiv Marea Britanie, Franța, Norvegia și Danemarca, state membre NATO care au participat la bombardarea Libiei. Sua, Romania si mai tot estul Europei nu sunt semnatare ale conventiei.

  22. ce vor sa mai faca ? Pai , vor face pe ei-drept faza finala

  23. Ukrania este cel mai bun poligon de experimentare, populatia a dovedit ca primeste cu bucurie orice. Jumatatea nedornica a plecat definitiv de acolo. Ukrania este viitoarea Siria.

  24. Zelenski a primit o alta sarcina si anume sa legalizeze consumul de canabis in Ucraina.
    Distrugerea civilizatiei europene se face sistematic, pas cu pas si temeinic.

  25. O stire de ultima ora. Astazi dimineata la postul de televiziune Global pe burtiera scria ca Pentagonul a declarat cum ca balonul chinezesc doborat dupa ce a traversat spatiul aerian al SUA nu transmitea nici un fel de date, deci era inofensiv. Ma intreb ce s-a intamplat cu celelalte obiecte zburatoare doborate deasupra Canadei si SUA (parca 4 sau 5 la numar) si care erau cautate dar despre care nu mai spune nimeni nimic.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.