„Autonomia”, desființată la vot

Plenul Camerei Deputaților a respins, miercuri, propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc.

Proiectul de lege a fost respins cu 218 voturi „împotrivă” și 20 de voturi ”pentru”.

Conform raportului Comisiei pentru administrației publică din Camera Deputaților, ”inițiativa legislativă vizează, practic, crearea unei entități statale distincte, paralelă cu statul național unitar român”.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare autonomizarea județelor Covasna, Harghita și a unei părți din județul Mureș și constituirea lor ca regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român.

”Sunt redate limitele teritoriului care ar urma să devină Ținutul Secuiesc, pentru care este prevăzută și o organizare administrativă proprie, cu autorități publice și instituții proprii la toate nivelurile, conferirea unor competențe specifice, folosirea limbii maghiare ca limbă oficială a Ținutului Secuiesc și a simbolurilor națiunii maghiare. Se propune ca autonomia regională să fie exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret și liber exprimat, precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de aceasta. Ca autorități ale Ținutului Secuiesc sunt definite: autoritățile regiunii autonome (Consiliul de Autoadministrare, Comisia de Autoadministrare, Președintele Ținutului Secuiesc), autoritățile scaunelor (Consiliul Scaunal, Comisia Scaunală, Președintele Scaunului) și autoritățile locale (Consiliul Comunal, Consiliul Orășenesc, Consiliul Municipal și Primarul)”, se arată în raportul Comisiei pentru administrație publică, consultat de Mediafax.

„Secuii au luptat pentru apărarea creștinismului de partea lui Mihai Viteazul și Ștefan cel Mare. Acele persoane și instituții care susțin că ținutul secuiesc nu există, sunt conduse din umbră sau sunt conduse de ură față de maghiari și secui. Acestor persoane și instituții le transmit să pună mâna pe carte și să învețe istoria proprie. Comunitatea maghiară din România nu cere decât ceea ce li se cuvinetuturor națiunilor europene. Europa sprijină autonomia, este cel mai important mesaj de comunitatea europeană după evenimentele din Catalonia. Nu dorim modificarea granițelor, noi dorim doar autonomie teritorială a Ținutului Secuiesc în interiorul statului român”, a susținut inițiatorul propunerii legislative, deputatul UDMR Kulcsar Gyorgy.

”Este inadmisibil ca în anul Centenarului Marii Uniri 149 de localități din județele Harghita,Covasna și o parte din Mureș să fie propuse pentru a avea o guvernare paralelă în cadrul statului român”, a explicat deputatul PNL Angelica Fodor de ce liberalii votează împotriva propunerii legislative.

O poziție similară a avut și liderul deputaților PSD, Daniel Suciu.

”Stimaţi colegi de la UDMR, aveţi toate preţuirea şi susţinerea noastră, dar răspunsul nostru faţă de acest proiect este nu. Mi-aş dori ca în acest an al centenarului aceste luări de cuvânt să nu fie pătimaşe şi să creeze falii. PSD va vota împotriva acestui proiect”, a spus Suciu.

Fostul premier Mihai Tudose, deputat PSD, a criticat inițiativa legislativă, susținînd că ”pe teme de genul ăsta am ajuns să facem un referendum, să vedem dacă un copil, de 8 martie, îi ia lui maică-sa un ruj sau o spumă de bărbierit”.

”Nu cred că ați reacționa foarte frumos, stimați colegi de la UDMR, dacă, începând de astăzi sau de mâine, o mulțime de colegi de-ai dumneavoastră din Parlament ar avea niște propuneri de discuție amiabilă de restrângere a unor drepturi pe care le aveți deja. Nu ne-am dori, Dumnezeule, dar să discutăm despre chestia aia amiabil, fără patimă, fiindcă pe teme de genul ăsta am ajuns să facem un referendum, să vedem dacă un copil, de 8 martie, îi ia lui maică-sa un ruj sau o spumă de bărbierit, tot așa, amiabil. E jenant ce faceți, stimați colegi”, a spus Mihai Tudose.

Deputatul UDMR Korodi Attila a spus că proiectul se referă la apropierea administraţiei publice de cetăţean.

”Autonomia nu înseamnă secesioism, nu înseamnă un atac la integritatea României. Autonomia înseamnă mesajul unei comunităţii care îşi manifestă dorinţa organizării administraţiei publice într-un anumit fel. (…)România din păcate are anumite carenţe în a răspunde cerinţele comunităţilor minorităţilor. Observăm şi noi şi experţii internaţionali că există o serie de tratate internţionale ratificate de România ale căror prevederi nu sunt puse în practic sau sunt numai parţial implementate. Observăm totodată, împreună cu organismele internaţionale, că din momentul aderării la UE, România nu a mai făcut progrese vizibile în ceea ce priveşte respectarea drepturilor minorităţilor naţionale”, a afirmat Korodi Attila.

Camera Deputaților a fost primă sesizată, forul decizional fiind Senatul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. O decizie absolut logica si in acord cu prevederile Constitutiei…pe care si deputatii maghiari au jurat sa o respecte…sigur ca astfel de iluzorii proiecte vor mai fi aruncate pe piata, asta si pt ca minoritarii maghiari au in ADN -ul lor marota asta a hungarismului atot stapanitori ca acum 1000 de ani!
    Eu le-as sugera ca inainte de orice sa condamne public actul „Unio Trium Nationem” din 1437 si apoi sa recunoasca Actul de la 1 decembrie 1918… apoi mai stam de vorba!

  2. Se pare ca UNIO TRIUM NATIONUM de de vina ca nu exista nicio autostrada trans-carpatica… A naibii autonomistii astia !

  3. Autonimiea au au deja, mai trebuie doar legiferata. In asa zisul Tinut secuiesc in conducerile amnistrative sunt numai unguri, de aceia dupa statistici la toate capitolele sunt la coda. In cererile lor de atonomie nu spun ce vor face cu romani traitori pe aceste meleaguri?, romani vor fi refugiati in propria lor tara daca editat ar obtine autonomie.

    • Mai doreau un presedinte ales de ei ,reprezentare in Parlamentul Romaniei(+ propriul parlament)si drept de veto daca vreo lege nu le-ar fi convenit,proprietatea resurselor aflate pe teritoriul respectiv,dar resursele banesti pentru diverse servicii,investitii etc-din bugetul tarii;cititi proiectul;cat despre argumentul ca au luptat de partea lui Mihai Viteazul-luptau de partea cui ii platea,ca asta le era „meseria”,erau mercenari;cat despre „apararea crestinismului”-cam toti cei care au condus Transilvania dupa infrangerea de la Mohacs au fost numiti regi/principi cu incuviintarea sultanului,care agrea o anume forma de crestinism…sa vad daca trece comentariul

  4. as dori sa stiu de ce autostrada Transilvania nu trece prin Tinutul Secuiesc! orice autostrada este generatoare de dezvoltare ( bogatie) si cosmopolitism! Romanii, dupa ce ocupau un teritoriu faceau drumurile! Tinutul Secuiesc are nevoie de construirea de facilitati legate de infrastructura pentru dezvoltare! Autonomia produce administrarea saraciei in favoarea unor *alesi*, autostrada propune extinderea *placintei sociale* in favoarea tuturor!

    • autostrada Transilvania nu trece prin Tinutul Secuiesc, pentru că ţinutul ăsta nu există în Româânia. Poate în Mongolia…

  5. Păi da. Romania nu e țară, nu e stat de drept, nu e democrație, nu e decât un spațiuu de jefuit și murdărit de către niște neisprăviți care-și zic popor român,..

  6. In ultimii 100 de ani s-au inregistrat si progrese. A crescut timpul necesar pentru a ajunge cu trenul de la Copșa Mică la Bucuresti.

  7. @se dă huţa: definitia prostului: ii arati luna si el se uita la deget!problema este aceeasi: de ce nu trece autostrada pe-acolo? deci dupa wikipedia: *Ținutul Secuiesc (în maghiară Székelyföld, în germană Szeklerland, în latină Terra Siculorum) este – în accepțiunea istorico-etnografică, regiunea[2] din partea sud-estică a Transilvaniei, locuită în majoritate de secui (subgrup etnic maghiar cu o conștiință istorică aparte, cu specificități etnografice, respectiv de dialect [2]) și, care cuprinde teritoriile fostelor scaune secuiești. Respectivele teritorii se găsesc actualmente incluse administrativ în județele Alba, Bacău, Cluj, Covasna, Harghita și Mureș. Colocvial, sub denumirea de Ținutul Secuiesc se înțelege numai teritoriul format din județele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș.*!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.