„Autostrada” energiei caspice, aproape finalizată

Conducta Trans Adriatică (TAP), care prevede transportul gazului azer către Europa, este finalizată în proporție de 97,9% de la sfârșitul lunii august 2020, potrivit consortiului TAP AG.  Proiectul TAP, în valoare de 4,5 miliarde de euro, este unul dintre proiectele energetice prioritare pentru Uniunea Europeană. Proiectul prevede transportul gazului din etapa 2 a zăcământului Shah Deniz din Azerbaidjan către țările UE.

Conectându-se cu conducta trans anatoliană (TANAP) la granița greco-turcă, TAP va traversa nordul Greciei, Albania și Marea Adriatică înainte de a ajunge la țărm în sudul Italiei pentru a se conecta la rețeaua italiană de gaze naturale.
TAP se apropie de finalizarea fazei de construcție a proiectului. În pregătirea pentru începerea operațiunii comerciale și ca parte a fazei de testare și punere în funcțiune, conducta TAP a fost umplută cu gaze naturale de la granița greco-turcă până la stația de compresor din Fier, Albania. La sfârșitul lunii august 2020, proiectul TAP a fost finalizat 97,9% ”, se arată într-un mesaj de la TAP AG.
Odată construit, TAP va oferi o rută de transport directă, care deschide vitalul coridor de gaz sudic, un lanț valoric de gaz lung de 3.500 de kilometri, care se întinde de la Marea Caspică până la Europa. România, este, de asemenea, interesata ca TAP să fie operațională câat mai repede, pentru că poate aduce gaze pe aici, odata ce Transgaz va fi finalizat BRUA, adică până la sfârșitul acestui an.
Acționarii TAP includ BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) și Axpo (5%).
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1073 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.