Avem lege pentru stoparea risipei alimentare. „Impact major”

Deputații  au adoptat proiectul de lege pentru stoparea risipei alimentare. Legea merge la promulgare.

„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, şi iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului, conform unui comunicat de presă al USR.

Ce măsuri va aduce noua lege:

– Mai puţină birocraţie: va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate;

– Va exista o platformă naţională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată şi gestionată de către Ministerul Agriculturii;

– Magazinele, restaurantele, cantinele, autorităţile care gestionează şi ele alimente vor fi obligate să aplice cel puţin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi.

Printre măsurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autorităţi:

– reducerea preţului la alimente înainte de data expirării;

– donarea alimentelor;

– transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor;

– folosirea alimentelor la compost.

„Această lege va avea un impact major în România, ţară în care, deşi câştigul mediu este unul mult mai mic decât în Vestul Europei, cantităţile de mâncare pe care le aruncăm sunt mult mai mari. De ce? Pentru că până acum nu aveam ceea ce oferă această lege – cadrul legal clar, simplu, astfel încât surplusul de alimente să ajungă exact la cei care au nevoie. Noua lege înseamnă o mână de ajutor şi pentru antreprenori, pentru că presupune mai puţină birocraţie. Unul dintre obiectivele legii este respectarea ţintelor asumate de România la nivel internaţional: înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030. Studiile arată că între 30% şi 50% din mâncarea pe care românii o cumpără o aruncă, apoi, la gunoi în fiecare lună”, mai arată sursa citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. Tot ce are finalizare in 2030 face parte din agenda ONU de depopulare a pământului sub masca sustenabilității și grijei pentru planetă.

  2. Alimentele donate nu sunt lasate de finante pe cheltuiala, sunt socotite la profit ! Si parlamentarii tac …

  3. …eu stau si ma intreb cum dracului au socotit ei cat arunca persoanele fizice!…la persoanele juridice este mai simplu, au rubrica de pierderi, trebuie sa aiba contracte cu firme de distrugere/reciclare samd…eu cred ca cea mai tare solutie pe care au gasit-o pentru evitarea risipei este tinerea salariilor si pensiilor majoritatii cociocarilor la nivel de nici macar subzistenta!…din ce in ce mai des vad batrani cautand prin cosurile de gunoi…si niciodata, dar niciodata nu veti vedea marile magazine sa reduca pretul la produsele care se apropie de expirare!…niciodata!…prefera sa le duca la ars, nici macar nu le dau angajatilor…iar ce vor ei implica o logistica ale carei costuri le va suporta? cine?…imi aduc aminte, in vara cand fermierii aruncau tone de legume pe camp, au fost intrebati de ce nu le-au donat la spitale, orfelinate…au vrut, dar spitalele, orfelinatele samd asteptau sa le fie duse in usa, eventual asezate in magazii…asadar, de doi ani un parlament si o comisie transpartinica transpira sa scoata un fas, un mare fas…

  4. O vrăjeală pentru fraieri. Majoritatea alimentelor au termen de expirare mult prea scurt, tocmai ca să se arunce cât mai mult. Ouăle, de pildă, pot sta în frigider şi o lună fără să pățească nimic, dar magazinele trebuie să le arunce după 3 zile. Iaurtul, la fel: poți să-l ții până se strică, fiindcă oricum e um produs lactat „stricat”, şi chiar dacă-l consumi după ce îşi schimbă gustul nu te va îmbolnăvi. Şi exemple sunt multe. Dar ei fac o lege cretină, ca să se bage în seamă pe modelul „Mircea, fă-te că lucrezi”.
    Praf în ochii proştilor.

  5. „cum dracului au socotit ei cat arunca persoanele fizice!”

    Simplu, cand cumpara femeile, jumatate se arunca. Cand cumpara barbatii, cu cat nu e, cu atat nu se ajunge. Doar aurari nu stiu de cate cartuse au nevoie sa impuste pe cei care le sunt impotriva. Nu-i nimic, arma Vanatori de Munte stiu cat au nevoie sa ne scape de legionari !

  6. …nea tomline, nu mai bea in timpul consemnului, iti taie astia din solda!…hai ca ai drept la erata, corecteaza-ti ultima postare, sa vedem daca stii ce-ai gresit…

  7. Avem lege pentru….
    Exista vreo lege pentru stoparea PLASTICULUI de la vanzator la cumparatorul aburit? Nu numai gunoaie din plastic se ” aburca „.

  8. Oricum ce mănâncă românul e un gunoi!…practic alimentele din marketuri sunt gunoaiele aduse din vestul europei!…

  9. Nu mai binevtrecem direct la Soylent Green?cu ceva cereale urcace de sarbatori.Rezolvam si cu pensionarii si cu mortile subite, iar tefeeii se vor putea hrani sustenabil si incluziv .

  10. aha, vrajeala… aia in Franta si Olanda arunca laptele la canal, ca statu’ le da subventie doar pentru X cantitate… daca surplusul vrei sa-l vinzi la liber, pierzi toata subventia, daca vrei sa-l procesezi iar pierzi subventia… si-n Canada la fel

  11. Exista importuri de alimente din orice tara în România. Ia sa vedeți cum o să curgă amenzile in Romania pentru aruncat la gunoi aceste legume-hrana! Supermarket-urile nu au ce face cu aceste produse deteriorate și pe baga la container, bulangii vor aruncă vina tot pe cetățeni că ei aruncă masiv! A scăzut consumul la fel și cumpărăturile, daca a scăzut consumul pentru că e sărăcie in Romania, de ce atâta import masiv de orice?

  12. Din filmul grija pentru Fraierenu, pana la urma personajul o sa moara sufocat de legi si reglementari !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.