„Clădirea este foarte veche. Sunt unele zone în care tocăria are mai bine de 100 ani. La etajele superioare trebuie înlocuită, trebuie consolidat și renovat acoperișul, dar în același timp vor fi rezolvate problemele de infiltrații din demisol. Pe lângă renovare, vă fi și iluminată și vă fi protejată împotriva vandalismului. Clădirea care a trecut prin foarte multe de-a lungul istoriei, zona centrală, toată a fost bombardată în Al Doilea Război Mondial, demolată și reclădită. Frontonul și vulturul care erau deasupra clădirii au fost recuperate, sunt la muzeu și vor fi repuse ca urmare a renovării la locul lor istoric“, declara Marian Preda, rectorul Universității București pentru știrile Protv în 2022.
Proiectul de consolidare și restaurare a Universității din București, cea mai mare și emblematică clădire de educație din România, avansează într-un ritm susținut.
Până în prezent, au fost utilizate în cadrul procesului de consolidare a clădirii peste 60 de tone de fier și aproximativ 250 de metri cubi de beton. Aceste materiale sunt esențiale pentru întărirea structurii și asigurarea rezistenței necesare în timp. Totodată, a fost pregătită zona de cărămidă pentru intervenția ulterioară, iar noi diafragme din beton au fost instalate pentru a consolida și mai mult structura clădirii.
Lucrările continuă cu înlocuirea ferestrelor, care sunt realizate din elemente de lemn de stejar stratificat, menținându-se astfel aspectul inițial al clădirii. În ceea ce privește acoperișul și învelitoarea, acestea sunt în curs de înlocuire cu elemente noi, care vor asigura o protecție durabilă împotriva factorilor externi. Calitatea și durabilitatea acestor elemente sunt prioritare pentru a asigura integritatea clădirii pe termen lung.
Întregul proiect presupune consolidarea structurală a întregii clădiri, refacerea învelitorii și înlocuirea elementelor din lemn degradate, restaurarea faţadelor, refacerea decorațiunilor istorice, eliminarea umidităţii şi a infiltraţiilor, montarea unui sistem de iluminat architectural, precum și punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în curtea interioară.
După finalizarea întregului proiect, activitatea universitară se va putea desfășura în siguranță, la standarde europene.
Proiectul este finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Compania Națională de Investiții și este realizat de Construcții Erbașu în asociere cu Terragaz Construct, Euras și Polarh Design.
Cu o suprafață de peste 45.000 de metri pătrați, Palatul Universității din București este cea mai mare clădire de educație din România.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Comentariile sunt închise.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.
Era mai trainică clădirea și costa mai puțin dacă-o refăceau din temelii.
Altă sursă de furat bani!… apropo cine mai învață acum în colonie?…
Nu cumva tu ai făcut grafiti pe clădire? Așa este, hai să devenim o țară de analfabeți, influenceri. Altceva nu mai știm.
-fmm de „erbasu”!
Pe Rammstein, Ragga bum il stim ca nu da doi bani pe scoala. El le are cu mestecatul de ierburi mai rau ca o oaie.
I-am acirdat atentie azi.
Bun! De acord cu refacerea usilor, a tot ce presupune lemn si orice altceva ce trebuie restaurat!
Unele amfiteatre erau chiar f. misto.
Uite si treptele caracteristice!
Dati-i bataie! Vreau sa vad ce iese!