Avertisment din CSM: „Cei care acum se bucură vor regreta”

Judecătoarele CSM Gabriela Baltag și Evelina Oprina critică, într-un punct de vedere, memorandumul pentru desființarea SIIJ depus în Guvern și precizează că documentul ar trebui să provoace revoltă, mai ales pentru că nu cuprinde abuzurile și protocoalele secrete.

„Propunerea memorandumului adoptat de Guvern de desființare a SIIJ este fundamentatră în principal pe anumite documente europene, precum rapoartele GRECO, ale Comisiei de la Veneția și raportul MCV, din care sunt extrase și citate cu nesaț considerente care cer, mai mult sau mai puțin imperios, o reevaluare, regândire ori chiar desființare a SIIJ. Mai dorește cineva să vadă care a fost premisa reală a nevoii de înființare a SIIJ, situațiile dovedite de abuzuri comise de unii magistrați, în special procurori ori dezvăluirile privind existența unor protocoale secrete care au genera ingerințe în actul de justiție?”, se arată într-un punct de vedere semnat de judectoarele CSM Gabriela Baltag și Evelina Oprina, transmis MEDIAFAX.

Magistrații mai arată că rapoartele europene, la care ne raportăm, conțin numeroase erori factuale, relevate de CSM. Aceste rapoarte recunosc că protocoalele secrete depășesc sfera lor de acțiune „și, prin urmare, le ignoră suveran”.

„Memorandumul ar trebui să ne provoace revoltă, dacă am fi cu adevărat preocupați de oameni. Niciun cuvânt din memorandum nu denotă o minima preocupare pentru cetățeni, pentru garanția oferită acestora de protecție a dreptului la un proces echitabil, căci cine nu a înțeles până acum ce era de înțeles, vom spune noi acum, din nou clar și răspicat: SIIJ s-a născut din nevoia de protecție a cetățenilor, căci numai un judecător cu adevărat independent constituie garanția unei justiții drepte și echitabile”, mai precizează judecătoarele.

În documentul semnat de Baltag și de Oprina se mai arată că SIIJ a fost validată constituțional, însă în memorandum acest lucru este menționat doar tangențial.

„Despre abuzuri și protocoale oculte, despre destine distruse de vechea structură de parchet DNA și despre destinele justițiabililor care au avut nefericita șansă să întâlnească în parcursul lor judiciar un judecător care a suferit diverse forme de presiune nu se vorbește în memorandum, căci acestea de ar fi cunoscute cu adevărat ar cutremura nu doar sistemul judiciar, dar și întreaga societate și ar genera imediat remedii europene sau internaționale adecvate, iar nu încercări de ascundere a realității”, mai arată sursa citată.

Semnatarele punctului de vedere mai menționează practicile DNA care, potrivit acestora, au pus presiune pe activitatea de judecată: lipsa ordonanțelor de începere a urmăririi penale in rem, solicitarea și prelungirea mandatelor de supraveghere tehnică în lipsa unor motive care să le justifice, dosare ținute în nelucrare perioade mari de timp, judecători supravegheați cu încălcarea dispozițiilor procedurare etc.

„SIIJ, cea mai importantă garanție de independență reală a judecătorilor urmează a fi desființată. Așa și-a asumat public Guvernul, însă cei care acum se bucură vor regreta mai târziu. Dar atunci s-ar putea să fie prea târziu, poate chiar pentru ei inșiși”, mai precizează magistrații.

Precizările vin după ce ministrul Justiției a depus, în ședința de Guvern de vineri seară, un memorandum prin care propune desființarea SIIJ. Cătălin Predoiu a spus că structura de parchet „iese din principiile de funcționare” ale Ministerului Public și a fost criticată și de forurile europene chiar înainte de a fi înființată.

„Ce a urmat a confirmat temerile”, a spus ministrul.

Ludovic Orban a declarat că propunerea făcută de ministrul Justiției Cătălin Predoiu, prin memorandumul care recomandă soluția desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), este una corectă.
„Măsura se află și în programul de guvernare”, a punctat premierul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

5 Comentarii

  1. vom merge peste gunoaiele sorosiste din fuvernul lui Wierme Sibianis

  2. Trăiască securitatea, boilor si turnatorilor din pnl, de la cotroceni si din justitie! Ați reusit sa ii faceți iar stapani pe tara, pe destine si sa insufle iar groaza si teama, pe urmașii securitatii, mai mult decat erau in timpul comunismului! Sa vedem pe cate cincinale! Idioți, lași, trădători, santajabili, niste gunoaie , asta sunteți!

  3. Nu vor regreta prea multi, deja se reactiveaza clandestin protocoalele cu securitatea. Este drept ca niciodata nu si-au incetat menirea, au functionat macar la modul reflex pentru toti impostorii din sistem. Si din nefericire sunt majoritari.

  4. Toti pesedistii vor intra cu catuse la inchisoare nu inainte sa defileze pe la televiziunile aservite care abia asteapta in frunte cu ctp.se pregatesc toti cei care nu voteaza ciuma galbena.pensionarii si elevii sa mai stranga cureaua iar sistemul sanitar sa fie privatizat in totalitate.Protocoalele cu sri sa fie imbunatatite iar alegerile organizate astfel incat psd sa dispara de pe listele electorale.

  5. Nu va este rusine voua magistratilor in niciun fel nu e bine indiferent ca fi iisj sau nu voi toti nu respectati nimic cine a fost invinuit dintre magistrati pentru formarea completurilor de 3 sau 5 care ii fac scapati pe infractori cine raspunde pt asta va faceti ca aveti strcturi interioare voua dar indiferent care este situatia va aparati breasla si treceti peste orice sa ii scoateti nevinovati pe cei care va convin sau in alta ordine de idei justitia este un cerc inchis nu apara drepturile cetateanului ci numai pe ale lor si vor numai privilegii nu sa traiasca intr-un stat de drept ca orice cetatean sunt multe profesii care au mult mai mult stres si nu au atatea drepturi si privilegii Unde este egalitatea sociala in Romania din nou sa va fie rusine

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.