Avertismentul Băncii Mondiale. O singură țară, două Românii!

Procesul de transformare şi dezvoltare a României din ultimii ani a scos în evidenţă diferenţele majore din interiorul ţării, existând în prezent două Românii, după cum au avertizat miercuri reprezentanţii Băncii Mondiale.

”Una dintre Românii este dinamică, urbană şi bine integrată în Uniunea Europeană (UE), dar cealaltă este rurală, săracă şi izolată, în condiţiile în care mai mult de un sfert din populaţie trăieşte cu mai puţin de 5,5 dolari pe zi, iar corupţia a rămas o problemă majoră”, potrivit Băncii Mondiale.

România a crescut mult în ultimii ani, în condiţiile în care Produsul Intern Brut (PIB) per capita a crescut la 59% din media UE în 2016 şi continuă să avanseze, în comparaţie cu un procent de doar 30% în 1996. Totodată, peste 70% dintre exporturile României au ca destinaţie UE, potrivit news.ro.

România, țara cu oameni  sub limita sărăciei

Totuşi, România a rămas ţara cu cel mai mare procent de oameni care trăiesc sub limita sărăciei, a avertizat un economist principal în cadrul Băncii Mondiale, Donato de Rosa.

”Mai mult de un sfert din populaţia României trăieşte cu mai puţin de 5,5 dolari pe zi, cea mai mare pondere din Uniunea Europeană. Există mari diferenţe între regiunile României, între zonele rurale şi cele urbane”, a spus de Rosa.

Corupția scade credibilitatea statului

Totodată, corupţia a rămas o problemă importantă, care scade credibilitatea statului şi contribuie la o alocare greşită a fondurilor publice, iar sectorul public are mari dificultăţi în implementarea reformelor şi în implementarea planurilor pe termen lung.

”Sectorul public are probleme în implementarea politicilor pe termen lung. Măsurile de politică fiscală sunt foarte prociclice, iar Codul fiscal se schimbă foarte des. (…) Corupţia a rămas un fenomen răspândit, iar încrederea românilor în instituţii este scăzută”, a spus de Rosa.

Banca Mondială a avertizat că fenomenul corupţiei este o consecinţă a deficienţelor structurale profunde ale statului, deficienţe care se observă clar şi în interacţiunea dintre stat pe de o parte, şi mediul de afaceri şi cetăţeni de cealaltă parte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

14 Comentarii

  1. Astept reactia Exploziva a lui Taricenau si Dragnea!
    Parca-i aud: Ce coruptie, ce Saracie?
    E bine, e foarte bine!
    Doar ca oamenii care vor RAUL Roamniei nu vor sa vada cat BINE a adus PSD-ALDE pentru romani!
    „Indrazneste sa crezi”, PSD-ALDE te MINTE zi de zi!
    Uite Cifrele Oficiale care arata MINCIUNA, CORUPTIA, Inapoiarea unei Jumatati de Romanie tinuta in saracie pentru a fi usor manipulata, insa toate negate de penalii Dragnea si Taricenau!

    • O Romanie saracitan de cei 15.000 specialisti CDR, de PDLepre etc. Adica tu si ai tai care va zbateti acum sa ajungeti iar la ciolan ca sa mariti TVA, sa mariti taxele celelate ca sa aveti bani de investit in telescuane de 800 m lungime, terenuri defotbal in panta si aslte aemenea minuni

  2. OLAF confirma CORUPTIA din Teleorman!
    „Dosarul Tel-Drum: OLAF dă România ca exemplu de conflict de interese cu politicieni, la fondurile europene.
    ​România este pe Locul 1 în UE la numărul cazurilor în care OLAF a încheiat Investigații în anul 2017, țara fiind dată ca exemplu în bilanțul OLAF, la capitolul ”Corupție, conflict de interese și manipularea procedurilor de achiziții publice”.
    Deși nu-l menționează exact, aici OLAF face referire la cazul Tel-Drum, în care DNA a declanșat urmărirea penală față de liderul PSD, L. Dragnea, fost președinte al C.J. Teleorman.

    „Frauda care implică fonduri structurale a rămas în centrul activității OLAF de investigare în 2017. Deși scopul fraudei în sine nu s-a schimbat, anchetatorii au observat noi modalități prin care fraudatorii încearcă să trișeze sistemul, eludând regulile UE.
    Una dintre principalele caracteristici comune ale cazurilor OLAF încheiate în 2017 a fost coluziunea dintre câștigătorul unei oferte și un consultant sau un beneficiar al finanțării”, scrie OLAF în Bilanțul său pe anul 2018, la capitolul ”Corupție, conflict de interese și manipularea procedurilor de achiziții publice”.

    „Conflictul de interese a fost prezent în mod pregnant în multe dintre cazurile OLAF, uneori implicând figuri politice și proiecte de achiziții publice mari”, spune OLAF.

    Aici anchetatori europeni dau ca exemplu investigațiile OLAF în dosarul Tel Drum, fără să menționeze însă firma teleormăneană sau pe Dragnea, însă din descrierea cazurilor este evident că despre acest dosar este vorba.
    Romania e campioana în investigațiile OLAF!

    • Asa este, dar de ce Romania e tara cea mai anchetata de OLAF?!Om fi noi cei mai „corupti”?!Sincer, ma indoiesc…Mai mult, oare de ce OLAF nu vede si „tunurile” date de companiile multinationale, inclusiv in domeniul fondurilor europene!Se leaga de Tel-Drum (desi acolo problema era supraevaluarea unui utilaj, nu licitatia pentru drumuri), dar nu vad autostrazile construite de firme straine care se prabusesc (autostrazile, nu firmele!).Mai mult, pentru cine nu stie, cazurile asa-zis anchetate de OLAF sunt , de fapt, sesizate de ”organele” noastre.

  3. Sesizarea CCR este un excelent prilej ca forurile europene sa analizeze unele hotarari ale CCR care sunt antidemocratice si antieuropene iar CCR sa urmeze Belarusia in Conferinta Curtilor Constitutionale Europene, adica sa primeasca statut de observator pentru ca nu merita sa mai fie membru !!!

  4. Acum persoanele in varsta care au fost disponibilizate ,care nu au mai gasit un loc de munca si s-au pensionat anticipat,[ fortat nu ca au vrut], alesii vor sa-i penalizeze pe toata viata cat le-a mai ramas.Li se pare ca dupa 32-34 de ani de munca au prea mult 1000=1200roni,si vor sa le mai ia din ei.Banii se vor duce la primari pentru pensiile speciale.Rusine! Veniti tot timpul la televizor si va plangeti de nedreptati,ale voastre nu ale noastre ca doar voi sunteti importanti,nu poporul.Diferenta dintre pensia unui pensionar si un ajutor social este de 2-3mil.Avand in vedere cresterea preturilor ,pensionarii anticipati intra in categoria saracilor[indiferent ca au fost ingineri ,economisti etc]Inegalitate si inechitate sociala este in toata guvernarea din anii anteriori si acum.Parca sunt pedepsiti cei care au muncit.

  5. Prostia si ignoranta la ce capitol sint trecute ? FMI lanseaza fumigene .Numai fraierii apeleaza la creditele lor inrobitoare . Apropo , nimeni nu maninca dolari , ci ceapa ,fasole ,cartofi , produse care la noi inca exista naturale , dar in occident cine a fost , a vazut . Hrana este otravita cu pesticide si modificata genetic , in tarile asa zis bogate . Romania asa saraca cum este , tot romanul are o casa , in occident aia au datorii la banci , o viata intreaga nu le ajunge sa plateasca cit costa o casa . Nu de peticele alea de hirtie numite dolari avem nevoie ci de inteligenta ! Banii in sine nu reprezinta nimic . Natura , pamintul , aerul , apa reprezinta totul .

    • Poate tu ai o casa, noi astia tineri nu avem! Voi, milogii comunismului aveti case, nu una ci 2-3 cel putin! + casa de vacanta, voi cei cu pensii speciale, voi cei care nu ati facut nimic in ultimii 30 de ani! Voi aveti tupeu! Vai de mama voastra daca v-ati cumpara acum case pe bune! Dar nu-i nimic, sa stiti ca generatiile voastre urmatoare nu scapa, voi poate scapati, dar veti fi vesnic niste generatii blestemate!

  6. vai, inca unii care tremura de frica coruptiei si a coruptilor si Editat grija de romani… de gandesti ca ei facura banii dand la sapa si din salariu… Rothschild & comp…. mai BM si FMI si UE, vorbiti cu lili ca va asculta ea/el 😉

  7. Pai si care sunt rezultatele DNA in privinta combaterii coruptiei? Cam zero, nu-i asa? In loc sa se ocupe de marile hotii facute cu complicitatea voastra, a BM, FMI, anticoruptia noastra se ocupa de babele cu patrunjel si de oua de incubator. De ce marile dosare de coruptie ca Microsoft, EADS s-au clasat? Oare nu din cauza ca s-a ajuns la hotii care striga hotii, la coruptii care striga coruptii? Ne spuneti doar de coruptie dar nu ati spus niciodata ca institutiile statului nu isi fac treaba si ca sunt promvati politic incompetentii, smenarii, lingaii in fruntea institutiilor care ar trebui sa aiba grija de mediul infractional. Ca Romania e saraca stim, dar stim ca si voi ne-ati jefuit de resursele noastre, ati alimentat propaganda si manipularile ca in fruntea statului sa ajunga cozile de topor, de ce vorbim de coruptie cand voi sunteti promotorii si sustinatorii coruptiei care sa va serveasca interesele. Cum sa fie Romania bogata daca pana si gazul din M. Neagra vi-l dam voua iar unii inca se inclazesc la bloc cu soba cu lemne, pai cum sa lucreze politicienii pentru Romania cand voi i-ati cumparat pe toti ca sa puteti jefui linistiti.

  8. Radiografia BM: Sărăcie generalizată.
    Peste 1/4 din populaţia României trăieşte cu mai puţin de 5,50 dolari americani pe zi, ceea ce reprezintă cea mai ridicată rată a sărăciei din UE.
    Populaţia săracă este deconectată de la factorii ce favorizează creşterea economică: jumătate din cei mai săraci, reprezentând 40% din populaţia României, nu are un loc de muncă, iar alţi 28% trăiesc de pe urma agriculturii de subzistenţă, mai atrag atenţia economiştii.
    Unul din 5 oameni nu are acces la apă potabilă, iar 1/3 dintre aceştia nu are acces la toaletă cu apă curentă. Situaţia este deosebit de gravă pentru populaţia de etnie romă, în cazul căreia rata de participare pe piaţa muncii este de 28%, iar rata de sărăcie de 70%.
    România rămâne una dintre ţările cu cel mai scăzut grad de urbanizare din UE, iar un număr ridicat dintre persoanele sărace, 75% din populaţie, trăieşte în zonele rurale.
    Sistemul de învăţământ se confruntă cu grave probleme: 40% dintre studenţii români fac parte din categoria studenţilor afectaţi de analfabetism funcţional, ceea ce înseamnă că, tehnic vorbind, pot să scrie şi să citească însă nu au capacitatea de a aplica aceste competenţe într-un mod relevant în viaţa de zi cu zi.
    Aproximativ 1 din 5 copii abandonează şcoala, rata abandonului fiind printre cele mai ridicate din UE. Indemnizaţiile relativ generoase pentru creşterea copilului şi lipsa locurilor de muncă cu fracţiune de normă(part-time) a generat efectul nedorit de înlăturare a femeilor de pe piaţa forţei de muncă.
    O pondere ridicată a forţei de muncă continuă să fie blocată în activităţi agricole caracterizate de o productivitate scăzută şi în alte activităţi informale, ceea ce contribuie la o subutilizare a resurselor şi o distribuire inadecvată a acestora.

    Se rezolva toate, pleaca Kovesi si va veni BINELE PSDist!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.