Avocații lui Trump încearcă să blocheze ancheta FBI

Avocații lui Donald Trump au cerut unui judecător federal să împiedice FBI să continue să examineze documentele recuperate de pe proprietatea fostului președinte, din Florida, până când va fi numit un expert special neutru care să inspecteze înregistrările, relatează Sky News.

Solicitarea a fost inclusă într-un document depus în instanță, primul depus de echipa de avocați a fostului președinte american Donald Trump în cele două săptămâni de la percheziție, care vizează pe larg ancheta FBI privind descoperirea de documente clasificate la Mar-a-Lago.

Dosarul califică percheziția din 8 august, în cadrul căreia FBI a declarat că a recuperat 11 seturi de documente clasificate, drept o „mișcare șocant de agresivă” și îl descrie pe Trump și pe reprezentanții săi ca fiind cooperanți de luni de zile.

„Aplicarea legii este un scut care protejează America. Nu poate fi folosită ca armă în scopuri politice”, au scris luni avocații.

„Prin urmare, solicităm asistență judiciară în urma unui raid fără precedent și inutil la Mar-a-Lago”.

Dosarul solicită în mod specific numirea unui expert special care să nu aibă legătură cu cazul și care să inspecteze înregistrările recuperate și să le pună deoparte pe cele care sunt acoperite de privilegiul executiv – un principiu care le permite președinților să nu divulge public anumite comunicări.

„Această chestiune a captat atenția publicului american. Simplele garanții nu sunt acceptabile atunci când problema în cauză implică nu numai drepturile constituționale ale președintelui Trump, ci și prezumția privilegiului executiv”, au scris avocații.

Separat, luni, un judecător federal a recunoscut că redactarea unei declarații sub jurământ a FBI în care se explică baza percheziției ar putea fi atât de extinsă încât documentul să devină „lipsit de sens” dacă ar fi făcut public.

Dar judecătorul american Bruce Reinhart a declarat că a continuat să creadă că nu ar trebui să rămână secret în întregime, din cauza interesului public „intens” pentru această anchetă.

Oficialii Departamentului de Justiție doresc să păstreze întregul document secret, afirmând că dezvăluirea oricărei părți din el riscă să compromită o anchetă penală în curs, dezvăluind informații despre martori și divulgând tehnici de investigație.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. S-ar putea ca tot acest circ mediatic sa aiba un efect invers celui scontat, si sa-i aduca vant din pupa lui Trump la urmatoarele alegeri. Posibil, chiar acesta sa fie motivul sicanelor. Sa-l re-mediatizeze pe Marele Portocaliu.
    La americanii astia nimic nu e ce pare.

  2. Amerlocii ,mai ales ei au nevoie de circ. Si cu cine pot papusarii sa le ofere ratia de „circ”? Cu unul dintre cele mai controversate persoane -Trump.Daca echipa lui Robinette bidon nu-l reduc la tacere vom vedea cum „pre multi are sa-i popeasca „. Cu legea-n mina. Nu cu artificii legale cum fac astia .

  3. Ce se vede e doar … GROAZA democratilor de
    MIDTERMS !
    De aceea intreb arogant : Romania si-a pus toate ouale-ntr-un cos american
    sau …subteran … are si la astia si la „ailalti” !

    Vezi V.ORBAN care-a pariat de la-nceput pe CALUL BALAN ! 🙂

  4. TU, cu DACIA ta, esti cel mai tare din parcarea COTIDIAN-ului … ( 😉 vezi naibii, ca le scazi RATINGUL!)
    😀 😀 😀

  5. Se pare că nu înțelegeți pericolul în care se afla Trump. Nu ancheta FBI este periculoasă pentru el, ci cea a CIA!
    Ceva-ceva ma face sa cred că kaghebeul american deja anchetează asupra misterioasei refaceri financiare a lui Donald după criza din 2001. Și nu ar fi exclus să descopere că binevoitorul care a salvat finanțele trumpiste este un oarecare Volodea de la Rusia.
    Aldrich Ames, vă mai spune ceva numele ăsta?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.