Avocatul Gheorghe Piperea laudă în premieră atitudinea unei bănci

Avocatul Gheroghe Piperea a avut în premieră cuvinte de laudă la adresa unei bănci, el fiind cunoscut ca un apărător al clienţilor instituţiilor financiare şi un mare adversar al guvernatorului Mugur Isărescu. Pe contul său de Facebook, el a scris că oficialii de la Banca Transilvania au prezentat asociaţiei Parakletos o ofertă de soluţionare a problemei creditelor în franci elveţieni pe care au moştenit-o după preluarea în această primăvară a Volksbank.

„În primul rând, comisionul de risc/administrare din toate contractele (şi nu numai din cele care sunt indexate în franci elveţieni) va fi eliminat. Acesta era deja un câştig cert pentru cei pe care i-am reprezentat (aceia care au început procesul încă din 2010 au şi primit înapoi sumele plătite – nedatorat – cu acest titlu), dar devine un câştig şi pentru ceilalţi. Am înţeles că, începând de săptămâma trecută, Volksbank chiar nu mai încasează comisionul
de risc/administrare. Dacă e aşa, aceasta este o victorie a bunului-simţ, pentru care oamenii pe care i-am reprezentat şi care şi-au asumat primii riscul unui proces de lungă durată cu Volksbank merită felicitaţi”, a scris Piperea, care a adăugat că acest comision a intrat în istorie.

Conform acestuia, costul respectiv reprezintă cam 25-35% din totalul costurilor lunare ale împrumutaţilor. „Nu uitaţi că acest comision era calculat ca procent (de la 0,15 la 0,24%) aplicabil lunar la soldul creditului, ceea ce ducea către procente anuale de 2-3%, traduse în costuri suplimentare faţă de dobânda «redus» afişată de Volksbank pentru a atrage clienţi. În urmarea scoaterii acestui cost din contract, sumele de plată se vor reduce în aceeaşi proporţie (25-35%). Aceşti bani se vor duce în consum, ceea ce va genera TVA”, mai spune Piperea.

În afară de această eliminare a comisionului din costuri, pentru cei cu credite în franci elveţieni se va face conversia în lei/euro, la cursul CHF/leu din decembrie 2014 (3,7 lei pentru un CHF), la suma în lei/euro rezultată urmând a se aplica un discount de 22,5%, precizează avocatul. „Adăugând reducerea de costuri rezultată din eliminarea comisionului, precum şi suma de restituit, cu titlu de plată nedatorată, rezultă că, pe ansamblu, «discountul» sare binişor de 40%. De aici rezultă că, indirect, se ajunge la ceea ce am solicitat noi încă din octombrie 2013 – o îngheţare a cursului francului elveţian faţă de leu (cred ca se ajunge undeva la 2,5 lei/CHF)”, susţine Piperea.

În opinia sa, mişcarea celor de la Banca Transilvania este o bază bună de start a negocierilor. „Este, în orice caz, o ofertă mai bună decât cea vehiculată de Volksbank prin toamnă, sub numele de cod «Iceberg». Vă rog să observaţi că în acea cvasi-oferta nu se spunea absolut nimic despre eliminarea din contract a comisionului (pe care şi acum avocaţii obscen de bine plătiţi ai Volksbank se chinuie să îl «scoată» legal; eu încă mai mai lupt cu ei în instanţe, în dosarele PNC 4 – 7…)”, declară avocatul clienţilor bancari.

Piperea laudă atitudinea Băncii Transilvania pentru că a acceptat să negocieze cu el, în calitate de preşedinte al asociaţiei Parakletos, care susţine că apără drepturile celor împrumutaţi. „Niciodată acest lucru nu s-a întâmplat până acum – nici Volksbank, nici BCR, nici Raifeissen, nici ceilalţi pârâţi nu au vrut nici măcar să audă de o negociere în care eu să fiu implicat”, mai spune Piperea.

Banca Transilvania a semnat la începutul acestei luni preluarea Volksbank, fiind cea mai mare tranzacţie de pe piaţa bancară românească având în vedere că s-au unit locurile trei şi nouă în topul băncilor. Astfel, BT a devenit a două bancă din ţară! Volksbank este una din cele cinci bănci din ţară care au acordat credite în franci elveţieni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.