Avocatul Poporului vine cu o nouă abordare

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat că dorește ca instituției să-i fie solicitat punctul de vedere asupra actelor normative care privesc drepturile și libertățile cetățenilor, înainte de adoptarea acestora.
„La Avocatul Poporului eu mi-aș dori foarte mult, dacă tot ni se cere să intervenim sau, mă rog, să ne spunem punctul de vedere, s-o facem înainte de adoptarea acestor acte normative. (…) Și mi-aș dori să reiau acest lucru și să ne trimită și nouă din timp, să ne putem uita și să spunem un punct de vedere. Pentru că lumea îmi spune dar, dar la Curtea Constituțională, în logica aceasta confruntațională, suntem la bătălie și la război. Eu cred că lucrurile se pot rezolva inclusiv prin amendamente, pe cale legislativă, după aceea. Dar, repet, eu mi-aș dori să intervenim atunci când trebuie și nu post-factum”, a afirmat Renate Weber, la TVR 1.
Avocatul Poporului a adăugat că instituția trebuie scoasă din disputele politice și readusă la misiunea inițială, aceea de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor.
„Este total nedrept (…) Peste tot în lume, unde există această instituție de Ombudsman, Ombudsperson, Avocatul Poporului, ea este instituția menită să fie vocea celor fără voce. Sigur că da, îi aperi pe cei care sunt, cumva, în relație de subordonare sau victime ale administrației, care țin de încălcări de drepturi și libertăți fundamentale, dar, pe de altă parte, când spun de vocea celor fără voce, mă refer, evident, la copii, la cei care sunt în centrele unde nu mai au libertate, fie că este vorba de centre de detenție, că sunt închisori, că sunt alte centre, fie că sunt spitalele psihiatrice. Așadar tot ce înseamnă om care este cumva într-o situație în care, de fapt, nu mai poate să se exprime și atunci Avocatul Poporului aici are un rol. Ideea mea de bază este să readucem în ochii opiniei publice înțelegerea și să am eventual acest sprijin, ca Avocatul Poporului să revină la misiunea lui inițială, aceea de a apăra drepturile și libertățile fundamentale. Sigur că asta înseamnă, inclusiv, să încercăm să scoatem instituția din această bătălie politică. Văd acum după referendum, că lumea a spus, majoritar, că și alți actori să aibă dreptul să atace pe motiv de neconstituționalitate. Este o chestiune foarte bună. Adică, eu sunt întrutotul de acord să aibă alții dreptul să facă asta, iar Avocatul Poporului să o facă numai când este vorba despre drepturi și libertăți”, a completat Weber.
Ea a prezentat și strategia de comunicare a Avocatului Poporului, astfel încât publicul să cunoască mai bine rolul pe care îl are instituția.
“Noi suntem o instituție care are un sediu central, dar are, în același timp, 14 birouri teritoriale și 3 centre zonale. Centrele zonale sunt numai pentru locurile de detenție. Colegii mei, care lucrează în aceste birouri, au comunicări la nivel local, doar că asta nu interesează și atunci la nivel central politicienii se fac că nu există. Eu vreau, într-adevăr, să schimbăm lucrurile acestea, eu vreau ca și colegii mei, pentru că Avocatul Poporului are șase adjuncți. Aș dori ca și colegii mei să fie mai prezenți și să găsim diferite formule, pentru ca oameni să știe că există această instituție care este a lor și la care se pot adresa. Pentru că în cazul în care v-aș da cifrele, ați vedea că este vorba de peste 13.000 de sesizări, discuții telefonice, oameni care vin în audiență, petiții primite și sesizări din oficiu din cazurile apărute în presă. Și se fac anchete, Recomandări. Dar trenul care nu întârzie, nu spune o poveste”, a conchis Renate Weber.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Domna Renate Weber așteptăm să vă materializați declarația de început al mandatului cu o intervenție în apararea Sorinei, fetița fară aparare, la care parcursul procedurii de adopție ridică mari semne de întrebare în privința corectitudinii și legalității.

  2. amestec in treburile legiuitorului, indiferent de numele celor implicati.

  3. #CETATEANU – E mult mai mult decat s-a facut pana acum. Asa incepe o furtuna. Intai apar niste valurele, apoi acestea cresc si devin valuri mari, pe urma devin valuri puternice si inalte, dupa care urmeaza tsunami. Sa sperasm ca nu vom ajunge la ultimele doua categorii. Avocatul Poporului a fost pana nu de mult o institutie neglijata si nebagata in seama. Poate ca situatia va incepe sa se schimba. Ar fi cazul!

  4. Numirea dnei Renate Weber este un castig pentru romani. Este mai romanca decat multi romani rataciti de altii prin functii inalte care insa fac jocuri antiromanesti. A beneficiat de o educatie si instruire aleasa care i-au format caracterul si mentalitatile dupa care se conduce in viata. Este o mare deosebire intre ea si sasul lacom si comod, dotat cu un orizont cultural insuficient pentru inalta functie pe care o executa total necorespunzator.

  5. Nu-mi vine sa cred nici acum , ca aceasta femeie , omul nr. unu al lui SOROS in Romania , este avocatul poporului . Si pusa chiar de PSD !

  6. Renata lui Tari a inceput deja sa derapeze,inca vrea sa creada llumea ca mananca jaratic!Nu vreau sa ii zica lumea „sorosista imputita”,vreau sa fie respectata ,Soros putea fi tatal ei(ca si Melescanu de altfel) in locul distinsului papusar Max Weber!Deci, Renata lui Tari,mucles, mutantul nici nu dadea pe la serviciu ala de Popa Prostu(Avocatul Poporului) din cauze de discretie!

  7. ar trebuie ca doamna Weber sa uite ca provine din partidul politic alde al lui tariceanu si sa fie cu adevarat AVOCAT AP POPORULUI !!!, fostul avocat victor ciorbea a fost doar avocat al … popoului, cu scuzele de rigoare .
    ASTEPTAM !! FAPTE NU DOAR VORBE !!

  8. SUCCES DNA RENATE WEBER!OMU’POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT IMI DA CERTITUDINI CA MERGEM BINE!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.