Avocatul Poporului a atacat la CCR legea privind bursele elevilor

Avocatul Poporului (AP) a atacat la Curtea Constituţională a României (CCR) prevederi din Legea 198/2023 a învăţământului preuniversitar referitoare la acordarea de burse de merit pentru minim 30% dintre elevii din fiecare clasă.

Conform excepţiei de neconstituţionalitate formulate de Avocatul Poporului, prevederile legale conform cărora bursele de merit sunt alocate din bugetul Ministerului Educaţiei pentru minimum 30% dintre elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor şi condiţiilor stabilite prin metodologia-cadru, aduc atingere principiului previzibilităţii şi clarităţii normelor juridice.

Acordarea bursei de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar determină „o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învăţătură”, în contextul în care simpla trimitere la un procent, în lipsa unui criteriu de evaluare a performanţei şi meritului şcolar, este „lipsită de orice logică juridică”, prevede excepţia de neconstituţionalitate.

În opinia Avocatului Poporului, acordarea bursei de merit trebuie să fie condiţionată de rezultatele evaluării performanţelor şcolare, notarea fiind expresia obiectivă a performanţei şcolare şi care constituie fundamentul sistemului de învăţământ gimnazial şi liceal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

7 Comentarii

  1. …mai traieste?…ce nume are,sigur unul neaos romanesc!?!?…sunt convins ca existenta natiei sta in acest atac…te sustin, daca existi, traiesti si respiri!…nu ai atins inca varsta pt pensionarea speciala?…

  2. Bursă trebuie să primească numai cei defavorizați, cu o condiție de performanță rezonabilă și mărită eventual crescător cu performanța, note obținute, olimpic. Învățământul e obligatoriu, dar trebuie conștientizați și elevii și studenții că învățatul este obligativitatea lor și nu se cumpăra. Bursele sunt pentru egalitatea de șanse și dreptul la accede prin învățat la cariera dorită sau la vocație a tuturor cetățenilor țării noastre. Partea din urmă depinde și dezvoltarea economică și științifică a țării, de câți bani se alocă cu folos, învățământului inclusiv profesional, artei, de cine conduce ministerul învățământului.

  3. Cine a cerut pe 12 martie 2020 arestarea în case (starea de urgență)
    „Nu am primit niciun răspuns, dar am făcut solicitare pe care eram datori să o facem public cerând preşedintelui să declare stare de urgenţă. Nu ştiu dacă ne va contacta, astăzi sigur nu. Dar dacă ne va contacta, suntem deschişi la discuţii.”, a conchis Renate Weber.

  4. Procentul de 30% e rezonabil, cel putin elevii fiind obligati sa mai si vina la scoala. Multe categorii de puturosi, incepand cu militienii si terminand cu habarnistii din parlament si aiuritul de la Cotroceni, iau TOTI salarii de merit nesimtite, performanta lor fiind punerea pe butuci a statului. Inclusiv asa-zisul avocat al poporului se face ca lucreaza si din cand in cand da cu mucii-n fasolea proprie.

  5. renate sau ratate sa demisioneze…tara arde, se darama din temelii de impostura, diplome false, de injustitie si asta-i singura grija a imbecilei!

  6. asta nu este ales de politicieni?
    Daca ar fi al poporului, arvfi ales de popor!

  7. O institutie inutila, parazitara, bugetofaga. Ar trebui o reforma a acestor bugetofagi si trimisi in mediul privat in care se munceste din greu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.