Azi are loc, la Berlin, proiecţia documentarului de succes ”The Last Peasants”

Pe data de 24 februarie se va desfăşura proiecţia primelor două părţi ale trilogiei The Last Peasants, de Angus Macqueen. Evenimentul face parte din programul conex al expoziţiei Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români, organizată de Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu Departamentul Europa Centrală şi de Sud-Est din cadrul Muzeulului Culturilor Europene Berlin (Koordinierung Ostmittel-und Südosteuropa am Museum Europäischer Kulturen). Proiecţia filmului, care va avea loc în foaierul Muzeului Culturilor Europene, va fi precedată de un tur ghidat al expoziţiei, cu începere de la ora 18.00.

Minunata lume nouă. Case ale migranţilor români prezintă într-o formă inedită diferite aspecte ale migraţiei şi boom-ului din construcţii în regiunile din Nordul României, putând fi vizitată până pe 24 aprilie 2016 la Muzeul Culturilor Europene din Berlin. Această expoziţie, iniţiată de ICR Berlin, prezintă un număr important de fotografii realizate de fotograful Petruţ Călinescu în cadrul mult apreciatului său proiect Mândrie şi beton. Alte fotografii aparţin artistului Matei Bejenaru precum şi unui număr important de cercetători care au documentat această temă în România şi în ţările de destinaţie.Atât expoziţia, cât şi precedentele proiecţii de filme organizate în cadrul programului de evenimente conexe – scurtmetrajul Calea Dunării de Sabin Dorohoi şi Waiting for August de Teodora Ana Mihai – s-au bucurat de un mare succes, numărul vizitatorilor până în luna februarie depăşind cifra de 10.000.

Cele trei părţi ale documentarului The Last Peasants (2003) prezintă poveştile a trei familii din satul Budeşti, România. Aceste familii au în comun faptul că unul sau mai mulţi membri au hotărât să emigreze ilegal în Uniunea Europeană, pentru a lăsa în urmă problemele economice de acasă. În timp ce prima parte intitulată Journeys prezintă realitatea cu care se confruntă migranţii, a doua parte, Temptation, aduce în discuţie conflictul cultural şi aşteptările diferitelor generaţii din România rurală. Filmul The Last Peasants, care este rezultatul a patru ani de filmări în România, Londra, Paris şi Dublin, narează nu numai aceste poveşti despre migraţie, dar şi procesul dispariţiei lumii agrare româneşti, cauzată de presiunea unui val de modernizare de neoprit.

Presa de specialitate a apreciat foarte favorabil documentarul realizat de Angus Macqueen. Ziarul britanic The Observer afirmă că filmul este „de neuitat“. Mai mult, acesta reuşeşte, întocmai ca şi documentarul anterior al lui Angus Macqueen dedicat gulagului sovietic, să te facă conştient de oportunitatea privilegiată oferită, şi anume aceea de a observa populaţia rurală din România în momentul unei turnuri importante. Şi Royal Television Society elogiază filmul, considerându-l „o admirabilă operă de artă, care permite oamenilor să îşi creeze propriile opinii despre un subiect foarte complex“.Documentarul a fost recompensat cu mai multe premii, precum Prix Europa 2003, Grierson Documentary Series Award, Kodak Award for Documentary on Film şi Premiul pentru cel mai bun regizor, secţiunea documentare, oferit de Director’s Guild of Great Britain.

Regizorul britanic Angus Macqueen a produs documentare timp de 20 de ani, având oportunitatea să lucreze cu unele dintre cele mai importante persoane şi companii din acest domeniu: de la Brian Lapping şi Norma Percy la Tom Roberts şi Clive Gordon. În perioada 2006-2008 a fost directorul departamentului de documentare al televiziunii Channel 4 din Londra. Filmele sale sunt prezentate în diverse festivaluri din toată lumea, fiind cunoscut în special pentru „Death of Yugoslavia” (1995), „Gulag” (1999), „Dancing for Dollars” (1997), „Cocaine (2005), „Our Drugs War” (2010), Hostage in the Jungle” (2010).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.