Azomureș: Incendiul de azi noapte nu a fost unicul

Explozia de azi noapte de la combinatul de îngrășăminte chimice Azomureș Tg. Mureș nu este singulară pentru că pe platforma industrială au mai avut loc incidente în ultimii ani.

În 2011, la Azomureș s-a produs o explozie importantă într-o secție de amoniac în momentul în care erau pornite instalațiile. Nimeni nu a fost rănit în incidentul din urmă cu 10 ani, dar flăcările de 15 metri puteau fi observate de la mare distanță. Pe 28 iunie 2020 s-a produs o altă explozie la Azomureș, dar și atunci norocul a făcut ca nimeni să nu fie rănite. Compania și-a cerut scuze printr-un comunicat pentru zgomotul neplăcut creat de explozie. În urma incidentului, compania Azomureș a emis un comunicat în care preciza că “în urma înregistrării unui eveniment tehnic neprevăzut la una dintre instalațiile de pe platforma Azomureș, în următoarele ore se poate sesiza un nivel mai ridicat al zgomotului ambiental (…) Ne cerem scuze pentru eventualul disconfort creat”.

În august 2020, la scurt timp după ce în portul Beirut din Liban a explodat un depozit unde se afla azotat de amoniu, Azomureș a ținut să dea un comunicat în care a spus că așa ceva nu e posibil la Tg. Mureș. ”Îngrășămintele pe bază de azotat de amoniu sunt sigure atunci când sunt manipulate în conformitate cu reglementările UE și liniile directoare ale industriei. Nu sunt periculoase la manipulare și nu pot arde sau exploda spontan. Dacă sunt expuse la căldură sau foc, îngrășămintele se pot descompune și pot elibera fum periculos. Azomureș produce numai Azotat de Amoniu pentru agricultură, iar probe de producție sunt trimise în mod regulat pentru teste independente de calitate și rezistență la detonare, în conformitate cu reglementările UE. Procesele noastre sunt operate în conformitate cu cele mai bune practici din industrie și recomandările Fertilizers Europe. Azomureș nu depozitează pe platformă cantități semnificative de îngrășământ pe bază de azotat de amoniu, produsul este ambalat în saci mari de 600 de kilograme și livrat către clienți. Azomureș este frecvent auditată în programul Product Stewardship al Fertilizers Europe – ultimul audit a fost realizat anul acesta, fără a se evidenția neconformități”, au spus cei de la Azomureș. Dacă azotatul de amoniu nu reprezintă un pericol, în schimb conductele de gaz sunt problema. În industria îngrășămintelor gazul este materie primă, nu combustibil.

În martie 2021, reprezentanții combinatului Azomureș au anunțat că ”din cauza vremii nefavorabile din ultimele minute, emisiile de gaz evacuate pe un coș al unei instalații s-au autoaprins”. ”Fenomenul este vizibil din afara platformei, dar nu prezintă niciun pericol pentru populație, angajați și mediul înconjurător. Se iau toate măsurile pentru remedierea situației”, au spus cei de la Azomureș.

Ministrul Mediului cere control după explozia de la Azomureș

O explozie urmată de incendiu a avut loc în noaptea de marți spre miercuri la stația de amoniac 3 din cadrul Combinatului Chimic Azomureș. Un bărbat a suferit o fractură la nivelul mâinii. Potrivit ISU Mureș, explozia s-a auzit în jurul 01.00 și a fost urmată de incendiu. Incendiul a fost localizat și lichidat în jurul orei 3.30. A fost transmis un mesaj RO-ALERT către populația care locuiește în zona limitrofă a operatorului. Un bărbat de 50 de ani a suferit o fractură la nivelul mâinii. Potrivit ISU Mureș, nu există niciun pericol în prezent, pentru populație sau pentru angajații Combinatului.

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soos Zoltan, a avut o reacție virulentă la adresa conducerii combinatului: ”Nu mai sunt de acceptat explicațiile repetate date de conducerea Combinatului Chimic Azomureș. La fața locului voi cere explicații privind explozia de azi noapte și consecințele acesteia; despre asigurările pe care firma și le asumă ca în viitor astfel de incidente să nu se mai repete.

O nouă explozie la un combinat chimic (update)

Așteptăm ca organele ce anchetează situația să  ne informeze în detaliu. Sunt in permanentă legătură cu doamna prefect,  iar încă de dimineață l-am informat pe domnul Ministru Tánczos Barna asupra informațiilor pe care le aveam până la acel moment.
Pe baza raportului oficial pe care îl vom primi, vom stabili  pașii de urmat, vom lua măsurile necesare în acord cu cele impuse de legislația în vigoare”, a spus edilul șef.

Azomureș SA este cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România. Compania produce azotat de amoniu, nitrocalcar, uree, îngrășăminte lichide, îngrășăminte complexe și melamină. Compania a fost preluată de la statul român în anul 1998 de cel mai mare producător de îngrășăminte din Turcia, Transworld Fertilizers Holding. În luna martie 2012 combinatul a fost preluat de către compania elvețiană Ameropa Holding AG, prin intermediul Pelican Fertilizers care deține 75,8 % din acțiunile Azomureș. Valoarea tranzacției a fost de 54 de milioane de euro. Azomureș are o capacitate de producție de peste 1,3 milioane tone îngrășăminte chimice pe an și exportă produse în Europa, Asia, Africa, America de Sud, China, Japonia și Statele Unite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4609 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Mai Pam-Pam, ia citeste Hydrocarbon Procesing, care are o rubrica speciala dedicata incidentelor si accidentelor din industria chimica si petrochimica. O sa vezi ca in toate tarile, inclusiv in SUA au avut si au loc asemenea evenimente. Nu te mai da expert in ce nu te pricepi. Parc-ai fi Radu Tudor, tembelul care numai ca n-a cerut condamnarea la moarte a conducerii Petromidia.

  2. „Bubuie” economia lu’ Citu si Iohannis intr-un ritm ceva de groaza, cam o data la doua zile ! Ma si mir cum de mai ramine piatra pe piatra ! (astea-s „bunurile intregului popor”, capusate si asfixiate de catre toate gunoaiele securiste si mafiote ale Romaniei, cumparate pe 10 lei sau la kilogram, pentru ca mai apoi, timp de zeci de ani, sa nu li se schimbe nici macar suruburile de la poarta fabricii !)

  3. Azomureș e o cloacă de mafioți, de tâlhării, față de care și patriciu e un incepător talentat. Aici din primii ani de ”democrație”, incepând cu primul jaf numit ”privatizarea” și cu foștii directori și pe urmă cu cei care au vândut și revândut Azomureș, incât la un moment dat nu știai cine de fapt e ”stăpânu”..și de fapt stăpânu fiind mereu aceiași.. Deci aici merită să te apuci de săpat, că vei da de lucruri extrem de interesante, evident ilegale, frauduloase, posibil de comis exclusiv de românii buni, marii patrioți,..Ia,. aveți curajul bre ciumaților ??

  4. AZI ORCE NEAVENIT SE CREDE ATOT STIUTOR ,CAND VREI SA VORBESTI DESPRE AZOMURES PUNE BURTA PE CARTE SI DACA ESTI INSTARE SA PRICEPI CEVA ,CITESTE PROIECTUL PANA LA CAPAT SI MANUALUL DE OPERARE ,VEZI CONDITIILE DE FUNCTIONARE VEZI INREGISTRARILE DE PARAMETRI ,VEZI CE SE INTAMPLA CAND AI O MENTENANTA DEFICITARA ,CAND NU RESPECTI MASURILE DE SIGURANTA !.CAND UN EVENIMENT SE REPETA INSEAMNA CA S-A INGROPAT ADEVARATA CAUZA . AZI ORCE FABRICA ESTE MULSA PANA CADE SAU PANA SE ALEGE PRAFUL. SIGURANTA IN EXPLOATARE ESTE PE ULTIMUL LOC.

  5. 2011, 2020 – ce sa vezi….. numai lepra galben/portocalie era la putere

  6. Oare președintele nostru stă liniștit?..
    Serviciile nu informează președintele?..
    Cam stranie avalanșa de bubuituri în românia..

  7. @ Vanatorul de ursi.. Păi să-ți zic doar de unul din mulți.. Precis ai auzit de ”drujba lui Dumnezeu” cum erai prostit ca neam in legătură cu un CHIMIST eminent, care a fost racolat in echipa ”savantei de renume mondial” și unde făcea o treabă de om competent.. Era Verestoy Attila, care de citea odată o pagină dintr-o carte, ți-o reproducea cuvânt cu cuvânt. Ai tu astfel de români de care să știu și eu ?? Poate să fie și chimist..

  8. Daca o reproducea cuvant cu cuvant si acum este vai de capul lui in groapa dupa jaful padurilor ce mare scofala A fost un hot .

  9. Mars la mancat mititei „ATOTSTIUTORILOR”! Nu va mai dati cu parerea de cre.ini despre subiecte care va depasesc TOTAL..o fabrica de Amoniac este mult prea complicata sa pricepeti voi ce s-a intamplat acolo…HAHALELELOR!

  10. @ #Rene,,De ce te crezi prea deștept bre ciumete ? Vezi că pe forum sunt și maghiari,..Deci nu generaliza. Pe urmă ce știi tu in plus despre amoniac mai mult ca alții ?? De exemplu știi că ceaușescu de fapt cumpăra technologii depășite deja in momentul achiziționării ?? Știi că metoda de cracare a gazului metan pentru obținere de amoniac este de mult depășită.. Nu știu dacă in lume mai există undeva instalații de acest gen..Sunt alte metode mult mai eficiente și economiuce. Dar de te paște curiozitatea, vezi depe net.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.