Baltag (CSM): Judecătorii din penal simt o presiune venită dintr-o anumită parte a sistemului

Gabriela Baltag, membru CSM, a declarat, duminică seara, că secţia de investigare a magistraţilor va spori independenţa judecătorului, menţionând că mai mulţi judecători în materie penală au acuzat că simt presiuni dintr-o anumită „parte a sistemului judiciar”.

Este binevenită (n.r. secţia de investigare a magistraţilor), contrar afirmaţiilor unor colegi din CSM. Salut această iniţiativă pentru că, trebuie să recunoaştem, nu o dată aflăm că, mai ales judecătorii care judecă în penal, simt o presiune venită împotriva lor dintr-o anumită parte a sistemului judiciar. (..) Nu vă spun câte memorii au venit spre noi, însoţite de documente, care prezentau o formă de presiune asupra judecătorilor care judecă în materie penală. (..) Un judecător mi-a zis de existenţa presiunilor, mi-a povestit o situaţie particulară, unde un judecător care a dat o soluţie de achitare şi căruia, ulterior, procurorul de caz i-a spus <<Până nu o să legăm pe unul dintre voi, nu o să terminaţi cu astfel de soluţii>>. Au fost astfel de situaţii, poate nu la fel de grave„, a declarat Gabriela Baltag la Antena 3.

Întrebat dacă este vorba despre presiuni în ceea ce priveşte anumite decizii, magistratul a răspuns: „Vor să afle ce considerente au stat la baza deliberărilor, în afară de cele expuse, considerând că sunt altele„.

Nu e un element de noutate, am văzut că se vorbeşte de discriminare, dar am văzut că şi o anumită categorie profesională, magistraţii, fac obiectul unei secţii din DNA. Această secţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este benefică, va aduce şi va spori independenţa judecătorului„, a mai spus Gabriela Baltag.

Judecătorul susţine că proiectul de modificare a legilor justiţiei este unul bun, precizând că este surprinsă de poziţia procurorului general al României.

Văd că pachetul de legi ale justiţiei a stârnit foarte multe controverse, lumea aduce argumente, leagă de existenţa anumitor dosare ale unor persoane aceste modificări. În niciuna dintre legi nu se vorbeşte de dosare, de persoane. (..) Am pretenţia ca atunci când vorbeşti de pierderea independenţei magistraţilor să indici măcar un text de lege. Nu e nicio prevedere, până în momentul de faţă, care să aducă o îngrădire a independenţei sistemului judiciar„, judecătorilor, a mai spus Baltag.

Judecătorul a vorbit şi despre comentariile din spaţiul public privind înlăturarea preşedintelui României din procedura de numire a conducerii instanţei supreme, precizând că până în 2005 şeful statului nu avea putere de decizie în acest sens.

Nu e de conceput ca un preşedinte de ţară, care e om politic, să decidă. Ce argummente ar putea avea să refuze numirea unui preşedinte ÎCCJ? Am auzit că ar putea primi rapoarte de la servicii. Ce să înţelegem, că serviciile pot să interfereze în cariera magistraţilor? Este foarte grav acest lucru. Este exclus să permitem serviciilor secrete să aibă o putere de înlăturare a magistraţilor prin preşedintele ţării. Nu există acest drept de veto niciunde în lumea civilizată„, a completat Baltag.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Când e despre a răspunde pentru faptele lor e presiune … vorba sfatului vânturat de presa sistemului: ”Dacă nu au ce ascunde de simt presiune?” ”Dacă își fac treaba și sunt corecți, de ce au a se teme?” Știu ei mai multe oare din interior? Știu ei oare că se dau decizii nedrepte pe bază de stimulente financiare, sau pe bază de intervenții? Sunt ei cumva siguri că „nevinovat și corect” de ești poți să o încasezi de la „justiția imparțială și corectă”?

    • Sunt sub presiune fiindca au copii si se tem pentru viata copiilor lor daca nu dau hotararile judecatoresti asa cum vrea campul tactic. Nu pot sa-l uit pe Mustata care a batut recordul mondial la 100 de metri garduri urmarit de copoii lui basecu.

  2. Te visezi si tu pe la ICCj? Sunteti o rusine pentru magistrati.

    • Sorositule nu esti tu in masura sa decizi care unde vrea sa lucreze,deocamdata esti doar un papagal ambulant al sorosistilor !!! Taci din gura ca iti miroase a canal !!!!

  3. Cucoana asta face eforturi disperate sa distruga magistratura si notiunea de dreptate ,din interior!Am urmarito aseara la A3; nici o deosebire intre ea si un penal oarecare!

    • Oare chiar asa sa fie ? Din cate vad eu cam suferi cu mansarda,poate ai mancat ceaoa ciorii sau esti cu cruciatii din USR,PNL si PMP.

    • ba da.. Fata dxe Orbanm penalu de la PNL ea nn nu are dosare

  4. Presiunea o simt pe teava sau trag aer fals?

  5. Vai de mine dna. judecător Baltag cum puteți să-l contraziceți pe domnul din CSM “Mândru penalist / Un pic sereist / Din gură doinist. / Mustecioara lui / Garant Dreptului. / Etc…”

  6. si asta-i judecator??? vai de romanika cu asemenea specimene!! bunica mea, Dumnezeu s-O odihneasca, imi spunea ca pe la 1920 Judecatorii erau oameni adevarati, care emanau incredere si generau respect!! acum orice matracuca sau papagal este sefa/sef, ministru, judecator, poate si ….., etc

  7. Vai! dna. judecător Baltag cum puteți să-l cotraziceți pe Mâdru penalist / Mascat SRI-ist. / Mustecioara lui / Garant dreptului/ Etc…/

  8. Acesta este adevarul gol golut! Judecatorii sunt sub o presiune continuua si nu pot sa judece liber conform legilor si constiintei proprii. Felicitari doamna judecator Baltag de care dati dovada si pentru faptul ca spuneti adevarul din sistemul judiciar(mafiot construit de basecu dupa chipul si asemanarea sa). Se pare ca nu ne-au murit eroii! Va apreciez asa cum am apreciat-o pe Vitoria Lipan! Sa va dea Dumnezeu sanatate si sa aiba grija de domnia voastra.

  9. „Este binevenită secţia de investigare a magistraţilor”
    Da , cu niste conditii :
    -desemnarea sefei structurii sa nu se faca de catre CSM dac vreti sa nu o aveti in fruntea ei pe Kovesi , sau Guseth , sau Pruna , sau Macovei , sau Danilet ( ma opresc pt ca se termina corpul magistratilor …) cui de catre Parlament
    – limitarea nr de mandate la 1 (unu)
    – limitarea duratei mandatelor in insttitutiile de forta ( dir SRI , sef PG , sef DNA , sef DIICOT , sef ICCJ , membru CCR la 3 ( trei ) ani
    Doar asa se poate opri acumularea de putere in miinile unui singur om si a gastii lui . Ceausescu nu a fost prost cu ” rotirea cadrelor „

    • Aceasta sectie ar trebui sa fie condusa de catre un procuror desemnat de catre curtea constitionala pe baza unui examen si care sa prezinte anual un raport in fata parlamentului. Daca nu-si desfasoara atributiile corect trebuie sa fie demis seful sectiei si numitt altul de catre curtea constitutionala.

    • @soldatu : De ce nu iti vezi tu de gamela ? ,, Daca nu-si desfasoara atributiile corect trebuie sa fie demis… ” . Si cine ma rog stabileste daca si-a desfasurata atributiile corect ? Bolsevicul Dorneanu de la CCR , dupa ce PSD i-a asigurat imunitate si infailibilitate mai ceva decat a Papei ?

  10. Unde a vorbit doamna judecator Baltag? La Antena 3? Pai,da! Unde in alta parte daca nu la ei! Tot acolo se produce si cealalta PSD-ista mascata,Garbovan. La televiziunea varanului care vrea sa termine justitia pentru ca l-a condamnat pentru furtul celor 62 de milioane. Astia cica vor sa reformeze justitia,nu s-o incalece.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.