Ce caută Emmanuel Macron cu NATO în Ucraina?

Președintele francez Emmanuel Macron a provocat neliniște în rândurile aliaților din NATO, după ce a declarat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi exclusă. Macron a făcut declarația după o conferință a liderilor europeni pentru finanțarea Ucrainei – o inițiativă a Franței. SUA, Germania, Marea Britanie au anunțat că nu au intenția de a trimite trupe în Ucraina.

După valurile stârnite în presa și în cancelariile vestice, rămâne întrebarea ce a fost în mintea președintelui Macron? Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că trupe NATO în Ucraina înseamnă război mondial.

Emmanuel Macron nu dorește război cu Rusia și nici trupe NATO în Ucraina. Macron dorește vizibilitate și ieșire de sub tutela SUA. Declarația lui, la fel ca și alte afirmații din ultimii ani, au un numitor comun – autonomia strategică europeană, adică desprinderea Europei de Statele Unite și intrarea sub o umbrelă hegemonică franco-germană. Pentru această ambiție a lui Emmanuel Macron (și a tuturor președinților celei de a Cincea Republici Franceze), războiul din Ucraina a fost o lovitură uriașă, pentru că instalează și mai confortabil SUA în fotoliul de hegemon în Europa și, mai mult, contribuie decisive la un proces de dezindustrializare care gripează motorul economic ce ar fi trebuit să împingă planurile Parisului.

Declarațiile teatrale ale lui Emmanuel Macron sunt o poveste franțuzească veche de decenii, partea spectaculoasă a unei strategii de a folosi UE (și autonomia sa strategică) pentru a reface influența și prestigiul pe care Franța și le-a pierdut în Al Doilea Război Mondial, cu o înfrângere umilitoare, apoi cu o eliberare de către o putere străină și pierderea imperiului. Retragerea Marii Britanii din UE a fost considerat de Macron momentul prielnic al inițierii planului sau pentru ”autonomia strategică”. Războiul prin procură al SUA în Ucraina și slăbirea Germaniei îl lasă pe președintele Franței doar cu vorbele.

 

În 2019, Emmanuel Macron a făcut celebra afirmație cum că ”NATO este în moarte clinică”, cu puțin înaintea summitului de la Londra care marca a 70-a aniversare a Alianței. Atunci, ca și acum, Macron a adus Franța pe prima pagină a ziarelor și în centrul analizelor occidentale. Era nemulțumit de reacția NATO la ofensiva Turciei în nord-estul Siriei, în zonele kurde. Președintele Recep Tayyip Erdogan i-a dat o replică care a usturat. ”Care-i treaba ta în Siria? Poți să sari în sus cât vrei… mai devreme sau mai târziu vei respecta dreptul Turciei de a lupta împotriva terorismului. Altă cale nu este. Știi cum să te dai mare, dar nu poți plăti cum trebuie pentru NATO. Ești un novice”, a tunat Erdogan.

Macron a vrut să iasă în prim-plan și cu câteva săptămâni înainte de izbucnirea războiului din Ucraina. În timp ce serviciile secrete americane spuneau că atacul Rusiei este iminent, Macron înroșea telefonul cu Vladimir Putin, iar apoi s-a întâlnit cu acesta din urmă nu neapărat pentru a realiza imposibilul și a opri invazia in Ucraina, ci pentru a ieși în evidență ca voce a rațiunii, a păcii, care se opune unui calcul american în Europa.

Acum, Emmanuel Macron pare să fi trecut cu arme și bagaje în tabăra statelor NATO care susțin poziția Statelor Unite în Ucraina, ba chiar plusează și vorbește despre necesitatea înfrângerii definitive a Rusiei și despre eforturi mai mari de finanțare a efortului de război al Ucrainei din partea Europei. Nu este însă decât o aparență și nu este nici pentru prima dată când Franța face asemenea piruete în politica externă, iar scopul este ieșirea de sub tutela americană, cu Europa cu tot.

S-a întâmplat la fel la momentul așa-zisei primăveri arabe. ”Revoluțiile Twitter” au izbucnit în Tunisia, in decembrie 2010, chiar când ministrul de Externe francez își petrecea vacanța în țara și pe spezele dictatorului prieten Zine el Abidine Ben Ali. Michele Alliot-Marie a propus atunci chiar ca Franța să contribuie la suprimarea revoltelor. Era limpede că scânteia din Tunisia nu fusese aprinsă de Franța, ci de o altă mare putere, iar Parisul trebuia să plătească niște polițe acelei puteri. Dar, ca și acum, după ce a observat că Ucraina poate face piept invaziei ruse, Franța a trecut cu totul în tabăra americană, ba chiar a condus operațiunile de bombardare a Libiei dictatorului prieten Muammar Gaddafi, cel care a contribuit la finanțarea campaniei electorale a președintelui Nicolas Sarkozy. Apoi, a urmat o dispută surdă intra-UE, între Franța și Italia, pentru a controla cât mai mult din industria petroliera libiană, fiecare susținând la un moment dat tabere opuse în războiul civil ce sfâșie și acum țara.

În urmă cu mai puțin de un an, după o vizită în China Macron a declarat:  ”Marele risc este ca Europa să fie prinsă în crize care nu sunt ale noastre și care să ne împiedice să ne construim autonomia strategică. Întrebarea la care trebuie să răspundem este: e în interesul nostru să accelerăm o criză în Taiwan? Nu. Cel mai rău lucru este să te gândești că europenii trebuie să urmeze agenda SUA pe acest subiect și reacția Chinei”.

Aceeași idee a urmărit-o în discursul despre viitorul Europei ținut la Sorbona, la scurt timp de la preluarea primului mandat. A făcut apoi ochi dulci Europei de Est cu propunerea de a înființa Comunitatea Politică Europeană, o încercare de a împăca Ucraina, Republica Moldova și țările din Balcanii de Vest care băteau pasul pe loc în procesul de integrare europeană – tot din cauza vetourilor Franței. A încercat să rămână în prim-plan semnând, la Aachen, un tratat franco-german cu fosta cancelară Angela Merkel, reeditând momentul din 1963, cu Charles de Gaulle și Konrad Adenauer ca protagoniști. Doar că noul tratat franco-german este mult mai explicit în ce privește obiectivul creării unui laborator pentru hegemonia franco-germană asupra unui continent împărțit în țări importante și state de mâna a doua.

 

Dar cum ar arăta oare o Europă autonomă din punct de vedere strategic dominată politic de Franța? O serie de fapte ale Franței, nu de vorbe ale președintelui Macron, ne pot ajuta să răspundem la întrebare. După anexarea Crimeii la Federația Rusă, UE a impus un embargo pentru vânzările de arme în Rusia. Franța nu l-a respectat – vreme de șapte ani, guvernul a emis circa 70 de licențe de export de arme în Rusia. Pentru a nu mai vorbi despre renunțarea, la mari presiuni din partea SUA și a aliaților est-europeni, la vânzarea unor nave de desant Mistral în Rusia, înainte de momentul 2014. Acum, președintele Franței vorbește despre necesitatea a de învinge definitiv Rusia pe care precedentele guverne franceze au înarmat-o, încălcând un embargo european.

Până la recenta retragere a misiunilor militare franceze din Mali și Niger (o nouă umilință), sub presiunea unor lovituri de stat și a venirii la putere a unor junte pro-ruse care preferă serviciile mercenarilor Grupului Wagner din Rusia, Franța lui Emmanuel Macron a încercat să devieze finanțările UE către prezența europeană în Africa, în dauna investițiilor în Flancul Estic al UE. Africa subsahariană bogată în resurse și pe care Franța o domină încă prin francul vest-african este mai importantă la Paris decât Europa de Est, cu toate declarațiile pompoase ale lui Emmanuel Macron din 2022, când a inspectat trupele și avioanele trimise în România, ca pentru a marca teritoriul și potențiale achiziții de tehnică militară ”made in France”.

Apoi, elita politică franceză care vorbește neîncetat despre proiectul pan-european și despre ”uniunea tot mai strânsă” dintre statele UE a fost mereu condusă strict de interesul național. Franța, liderul politic al UE, este una dintre țările cu cele mai multe proceduri de infringement pentru transpunerea insuficientă a legislației europene în cea naționala. Franța, ca și Germania, nu respectă limitele clare pentru deficitul bugetar și datoria publică fixate pentru statele ce au adoptat moneda euro. La Paris, UE este un proiect din care se alege ce este pe placul guvernului, în timp ce pentru statele mai mici sunt obligatorii toate pilulele amare.

Cum ar putea răspunde statele de la frontiera estică a NATO la afirmațiile lui Macron despre implicarea NATO și la politica deseori duplicitară a Franței? La fel ca președintele Erdogan: Care-i treaba ta cu NATO în Ucraina? Știi să te dai mare, dar nu poți plăti cum trebuie pentru hegemon. Esti un novice.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 33

65 de Comentarii

 1. FRANTA spun surse subterane
  si-a „investit” FONDURILE DE PENSII
  intr-o „pasarica-de-pe-gard” a unui succes NATO in razboiul proxy urkan
  si
  vedem deja in ridicare non-parlamentara a varstei de pensionare in FRANTA
  ca nu mai cred nici ei nici americanii si nici macar sclavetii germani in
  „RECUPERAREA” insutit-profituala din „RECONSTRUCTIA URKANIEI” a sutelor de miliarde
  pierdute
  odata cu SIGURA ocupare a LITOARALULUI UKRAN si taietzelul la MAREA NEAGRA a Urkaniei ca stat-ESUAT !

  Multi vad putin leaga … informatiile fragmentar-anti-mass-mediatice intre ele !
  MISHTEAUX va intreaba :
  – Era MACRON asa „rau” daca nu pierdea FONDUL NATIONAL DE PENSII al FRANCEZILOR
  in talamba investitie intr-o „reconstructie” a unui stat care nici-macar n-a terminat … INTREG … razboiul ?

  PROSTIA MACRON-ului (a bancherilor sforari din spatele lui) am fost ca
  erau atat de SIGUR ca vor invinge rusnacii in URKANIA
  incat a neglijat … BUGETUAL … coloniile africane ! 🙁
  😎😎😎
  Ca GENIU … vad cat de mult s-a prostit prin NEPOTISM si lipsa de MERITOCRATISM a ultimelor 2-oua decenii (groaznic LACOME!)
  😢😢😢
  IQ=?

 2. întarîtai drace…poate scapam de ei….sa se bata între ei cum au mai facut-o….

 3. cauta ziua de ieri…
  ordinul pe unitate…trebuie sa-si justifice salariul
  si incearca sa recupereze banii investitzi prost in acest razboi…
  nu poate acepta pierdera de lovele

 4. Dupa cum sa comportat si se comporta acest individ Emmanuel Macron ,se pare ca are o mare defectiune la creier.prima dovada a facuto atunci cind in calitate de elev sa cuplat cu profesoara lui care era cu mult mai in virsta ca el ,dupa care au urmat si alte decizii luate de el la fel de anormale .Acum se pare ca ideia lui cu intrarea trupelor europene in Ukraina, a demonstrat ca saracu de el, nu este foarte zdravan la cap.Sper sa se ia maasuri cu acest individ cit mai urgent ,pt. ca devine foarte periculos, provocind neliniste si frica de un razboi in Europa.Poate un consult medical nu i-ar strica acestui individ.

 5. Numai apasarea Butonului Rosu poate curata Pamantul de Oculta Mondiala Satanica Khazara care din 1789, odata cu Revolutia Franceza si pana astazi, a regizat revolutii si razboaie pentru a cuceri, distruge si jefui tari si popoare pentru a redece populatia goima la 500 milioane. Astfel incat ei, khazarii sa devina stapani pe acest Pamantul iar goimii sa devina sclavii lor si pepiniera pentru satisfacerea placerilor carnale LTGB si banca donatoare de organe pentru trasnplant in beneficiul stapanilor. Si bineinteles sa distruga toate credintele care nu se inchina ca ei la Satana, ucigatorul de oameni.

 6. A luat-o tare pe aratura. Se vede clar ca individul e BOLNAV MINTAL.

 7. Nu cumva l-a scăpat jos mam-sa când l-a născut.. Florian Filippe spune că Macron și-a ieșit din minți..

 8. Macron este un francez veritabil descris cel mai bine in Asterix si Obelix !

 9. Macron a iesit la inaintare ca sa se obisnuiasca opinia publica occidentala cu ideia ca da, Nato trebuie sa intre cu trupele in Urcacania ca sa lupte contra rusilor. Si cand babuinii occidentali se vor impaca cu aceasta ideie, Nato va intra in razboi pe fata.

 10. Nici paul nici gelu nu intelegeti ca intelegerea/negocierea/comunicarea ar fi de bun augur. Fiind intr-o alianta suntem si noi trasi fie spre bine fie spre rau. Stiu ca este interzis cuvantul pa… ce desi apare in Biblie de 369 ori . poate intr-o zi va fi introdus..

 11. Prin 2019 sper sa nu ma insel vizionarul din Paris a spus ca nu e nevoie de americani pt ca el are un plan si impreuna cu Putin o sa aranjeze o perioada de 1000 de ani in Europa. A dat apoi fuga la Varsovia ca sa obtina aprobare. S- a intalnit cu politicieni etc, inclusiv cu niste consilieri ai lui Walesa. Cativa dintre ei au refuzat sa vorbeasca prin interpret si, sub pretextul necunoasterii limbii franceze au trecut unul dupa altul prin fata lui macr si i-au zvarlit fiecare cateva cuvinte: „Nu e bine”, „Nici sa nu-ti treaca prin cap”, „Nici sa nu te gandesti” etc

 12. Toți au trupe în ukraina dar niciunii nu recunosc! Sincer și obiectiv, un jurnalist sta maximum 7-10 zile în zona de război, dar sunt de luni de zile prin contract și asigurare de statul din care au plecat, la fel și trupele, jurnaliști da și trupe nu?! Cum adică, jurnalistii transmit live din zona cu interviuri militari doar care cunisc limba țării jurnalistului care transmite😉?! Ai naibii mincinoși!

 13. Aberatiilw de la rusi vin obicei de la unii platiti sa fie propagandisti regimului sau ajuns accidental sa faca pe clovnii gen Rogozin, care la un moment dat sunt destituiti din functii chiar de Putin.

  Problema la Franta ca peste Macron nu este un sef direct sa zica ba, peste capul lui Macron. Macron este varful statului francez, republica prezindentiala. Macron este pe aceiasi pozitie cu Zelinky in Ucraina ca puteri in stat. Sau a fost impins de la spate de sistem globalist, sa scape pasarelul, aceuqai din spatele adm.Biden sau ai altora politicieni alesi „democratic” ca Iohannis.
  Sa se lase impresia ca „Europa” ar vrea drum separat.

 14. Ce a fost în mintea președintelui Macron?
  Ce este si acum în mintea președintelui Macron, un mare KK

 15. – cum ” ce cauta Franta … ” ?

  – Nu ati auzit de ” Franc-Masonerie ” ???

 16. Cea mai mare escrocherie „politica” (??) a secolului in Lume, un impostor dublat de un megaloman. Ochi de peste congelat, privire de psihopat, caracter infect si dictatorial.

 17. (I) : Nu-ncurca borcanele, @Marchievici draga! Franta are conturi de reglat cu fostele rivale coloniale (Italia, Germania), si cu imperialismul SUA, poveste care nu-i e tipica, e a tuturor imperiilor. Conturile cu Italia si Germania ar fi trebuit soldate în UE si n-au fost, Uniunea si fiind ideea SUA (colaboratoare ale nazismului, atât cu arme, cât si prin „transferurile” a zeci de mii de nazisti cu înalta calificare în SUA, între care von Braun, care si lucreaza la NASA, si reciclând si alti nazisti, între care, Walter Hallstein, pe care-l si retrimit în Europa deja ocupata teritorial, unde sa conduca embrionul a ce va deveni Comisia Europeana, ca sa nu pomenim decât de ea, si nu si de faptul ca Hallstein îi prezentase, anterior, lui Hitler, harta celui de-al 4 lea Reich central european, dupa ceea ce, la epoca, se anticipa drept victoria neconditionata a Germaniei asupra „raselor inferioare”, slavii de rasarit (care, pe deasupra, mai erau si ortodocsi). Macron: îl etichetasem pe Hollande (care, el, si nu Macron, e cu portavioanele) drept cel mai prost presedinte francez, si ma-nselasem: actualul nu-l egaleaza numai în slugarnicie si lashitate (episodul contractului Airbus cu Australia, executat de prima si refuzat, la livrare, de ultima-n favoarea lui Boeing), dar fiind si de-o violenta si duplicitate care nu c-ar fi inegalabile, nici ele, dar produc rele masive. Tipul îl invitase pe Putin la Fortul Bregançon, inexpugnabila resedinta prezidentiala: în timpul primei crize din Ucraina, cei doi se întretineau în umbra lui de Gaulle (fortul însusi), numai ca-ntru reusita ar fi fost nevoie si de caracter. Pe care Macron nu-l are.

 18. „Jocul” kazarilor nu poate fi intuit,prevazut.”Fierberea” Europei a inceput odata cu,”caderea zidului” de la Berlin.In paralel au fost 3 tentative de instalare a trupelor americane in coasta Rusiei:in Kazahstan,in Georgia si in Ukraina,toate 3 esuate.Dupa 34 de ani avem asa:o Europa cu o economie distrusa impanata cu nemultumiri si proteste sociale,cenzura cit cuprinde,un razboi in toata regula in Ucraina,un viitor imprevizibil,manipulari si minciuni.

 19. Hahaha, …… O PANARAMĂ CARE VREA SĂŞI DEA IMPORTANŢĂ! Ce treabă au trupele NATO într-o ţarăcare nu este iu nici nu va fi niciodată în NATO!

 20. Francezii nu-s in stare sa-i invinga pe aia din ghetourile din Paris sau Marsilia. Prin Africa s-au infrant mirobolant. Numai rusii mai ramasesera sa-i scarmene.

 21. @Lion:
  Oh, bucurie mare! De cand nu te-am mai vazut mii de mise mi-au crescut.

  Indarat la subiect,
  Macron merge sa sustina moralul trupelor ucrainene – este in tour.
  ‘Sometimes I’m alone, sometimes I’m not, Sometimes I’m alone, Hello?’

  Deasemeni o dezmintire la o postare proprie anterioara:
  Putin a ordonat Task Force Rusich sa acopere crimele de razboi. Astfel grupul mentionat sunt neo-nazi rusi si nu i-au respectat ordinul laudandu-se online cu tortura si executii de prizonieri de razboi ucraineni. Desi Putin le-a cerut sa dea jos postarea, ei se plang ca li se creaza probleme pentru ca Putin are alta agenda.
  Rusich zice ca ordinul e sa nu se vada executiile.

  Acum exista dovada activitatii lui Putin de a-si acoperi urmele pentru a-si continua narativul propriu.

 22. (II) Stânga, debarasata de eroism, adica de gaullism, pluseaza, actualmente, pâna la instigare la genocid (în Franta, atât Hollande, cât si Macron si Attal, în Germania, Baerbock, si-nainte Cohn-Bendit, tot „Verde” fascist si el, cu prietenii lui francezi, Kouschner, „medic” denaturat, si Bernard Henry Lévy, colaborator neconditionat al nazistilor regimului de la Kiev si nu numai). Episodul Bregançon : era la vremea presedintiei lui Trump. Daca utimul va fi reales, Macron fara-ndoiala l-ar reinvita pe Putin si la Versailles, unde-au strabatut amândoi Salonul Razboiului, si la fortul Bregançon. Putin, însa, ar declina, de data asta, demersul. Epilog: de ce ti-e frica, nu scapi: SUA-UE, de cadere, dat fiindca $ si euro = hârtie cvasi-igienica, si Rusia-China si chiar India, mari puteri mondiale, declasându-le sever.

 23. Titlul articolului, ca si primele fraze ma duc cu gindul la bancul : „Ce-i trece prin cap unei muste care se zdrobeste de vizorul castii unui motociclist care circula cu 200 km/h ? Raspuns : curul !”

 24. BUNĂ!
  E bine să nu vorbesti că faci despre ce nu poti face!
  Implicarea unor țări din NATO cu trupe in Ucra e o provocare-escaladare periculoasă. Asta nu se va face! Eu cred ca spre sfârșitul anului 2024 se vor purta negocieri pt
  O PACE forțată-impusă!
  PACE SĂ FIE! E AȘTEPTATĂ DE POPORUL EUROPEI !

 25. tinand cont cat de vehementi sunt altii ca nu o sa trimita trupe, si de faptul ca in ziua de azi discursul „vestului civilizat” este acelasi cu al Imperiului Minciunilor… puteti sa puneti bani ca prostii o sa trimita soldati acolo. Dar cica „nu o sa fie NATO” ca e trimisi asa, individual de fiecare colonie… Perfidul Albion spune ca nu are in plan aducerea de trupe „multe” in Ukropia. Homosexualul PM francez a zis ca s-ar putea sa fie nevoie sa trimita „ceva trupe” in contextul „ajutorului” pe care-l acorda… Polacul de Duda a zis ca nu trimite soldati, dar are jumatate de divizie de mercenari in „concediu” din armata acolo, iar americanii doar ieri vazusem clip cu unii cum guitzau ca i-au atins cu mortiere. Cica nici rromania nu are trupe, dar un mercenar de-al nostru se plangea la DigiTV ca-i omoara pe capete. Iar Germania si inca cativa insistau ca nu o sa trimita trupe terestre in Ucraina… INVATATI sa cititi cu atentie comunicatele astora ca detaliile arata exact ce vor sa faca, sa trimita avioane ca sa-i salveze pe khoholi ca n-au piloti.

 26. „https://www.youtube.com/watch?v=krxU5Y9lCS8”
  Jimmy = „DEAD” = MACRON 🙁

  MACRON ! … unde-s banii de pensii
  si de ce nu vin bani din „recoonstructia” ukrana ? 😛 😀

  IQ=?
  😉

 27. Iubirea de babe dauneaza grav creierului. Daca ar fi viteaz s-ar retrage din NATO asa cum a facut DeGaulle care ce sa vezi chiar a luptat cot la cot cu englejii si americanii. Pt agatarsii necititi sediul NATO a fost initial la Paris dar pt ca Franta a iesit din NATO s-a mutat la Bruxelles. Predecesorul lui Jaques Chirac nu a permis in 90 survolul avioanelor NATO cand coalitia ad-hoc s-a dus in Kuweit. Aia barbati de stat. Cum adicavsa trimiti armata in Ucraina? Trimite specialisti in IT civili. Si cine, Franta, care a aflat dupa 50 de ani ca cel mai tare ziar al lor a fost condus de un KGB-ist? O fi vreo rabufnire la nervi?

 28. Banii de pensii ca și banii de asigurări erau gestionați de David Rothschild care i-a jucat la păcăneaua-Ucraina încă din 2013.

  Banca Franței este bancă Rothschild, ca și banca Angliei care, in 2012, a plătit cu aurul românesc (cele 93 t trimise de Isărescu la Londra) un împrumut către China.

  Zi-ne ceva nou, nu mai fă p-a deșteptu’ citând surse pe care le citim curent, că nu agreem aroganța retardată.

 29. @mishteaux: cred ca te referi la Jimmy Dore (Show). Tipul si echipa au postari geniale, prefacându-se, însa, a nu face decât emisiuni de divertisment.

 30. „Conul spune:
  27 FEB. 2024 LA 20:17”

  DECADENTA USA a inceput odata cu pierderea razboiului (prin ISIS) in Syria !
  De atunci USA merge nuladier in paguba !
  Dupa debandada cu rezultat ANTI-AMERICAN din „PRIMAVARA ARABA” si finalul premergator CADERII DOLLARULUI in SYRIA
  USA … e cuadevarat un URIAS cu picioare de LUT(=DOLLAR, pur fiat-money-cesc) azi !

  Ce naiba mai pazesc cu sute de BAZE MILITARE EXTERNE americanii …daca nu mai pazesc ce pazeau pana acum
  STABILITATEA TREZORIERA a DOLLRULUI
  ca sigurul mijloc de EXPORT de INFLATIE americana !

  Fara DOLLAR … obligat BAZE-militar extern ca moneda „TREZORIERA” statelor la vanzarea INTRE ELE 😮
  USA trebuie sub TRUMP sa se reintoarca la matca continentala si
  sa accepte dupa pierderea titlului de TEZAURIER a dollarului … istoria LIREI STERLINE si un USA

  USA fara de DOLLAR va avea si ea nu doar statele fara tiparnita valutei tezauriere … necazurule
  TIPICE CAPITALISMULUI atat de bine descrise de batranul pezevemghi EVREU MARX the KARL ! 😐

  As putea sa va scriu romane , ca REAL PROPHET, despre ce sigur v-a urma insa …conteaua/ajuta7schimba ? 🙁

  „NINGE PE FED!” …de indata ce USA intra intr-un RAZBOI, fie el REGIONAL -> ADIO „DOLLAR TEZAURIER” !

  IQ=?

 31. „Generalul Paton spune:
  27 FEB. 2024 LA 20:52”

  ca invartindu-ma in „acele cercuri§ din cauza 1000/1000 a celor straniu ante-stiute de mine
  iti pot spune ca MACRON nu e mai „stapan-pe-sine” decat ZELINSKI
  nu e vina lui cele in curs in FRANTA

  e vina BANCHERILOR din SPATELE lui ( nu a ramurii austriece !) 🙁 !

  SHALOM !
  [nu te mai lua dupa aparenta cuiva ci dupa profinzimea de nivele-abstracte a celor palavragite de el ! 😐 un sfat gratuit !]

 32. Si apropo Misteayx, Macron este trotinestist ca tine dar sa stii ca n-a pariat prost pe victoria rusnacilor in Ucraina!!!

 33. un RAZBOI modern
  ar ucide DOLLARUL TREZORIER ?

  asta-i moticul pentru care dupa VIETNAM …. USA nu a mai luptat de una singura ci STRANIU mereu
  in „COALITII” cu alte state mari ?

  esti mai mult decat GENIAL … esti un „fluierash in biserica” 🙁 🙁 🙁

  (oricum esti din-ce-in-ce mai straniu ! 🙁 urmeaza ceva ? … prea „accelerezi” 🙁 !)

 34. Ăsta e un articol bun. Cred că așa stă treaba cu Macron. Dar conferința asta s-a încheiat cu rezoluția ” Rusia nu trebuie să câștige”. Cum se va proceda nu știu. L-am văzut însă pe Peskov și era cam serios când citea răspunsul la treaba cu trupele străine în Ucraina. Deci ei au luat în serios asta Eu sper din tot sufletul să nu fie război, însă Rusia nu trebuie să câștige.

 35. Ce-ti pot ra-spune cat timp crezi si tu ca-s iun oarecare cu IQ-normal ?ä
  sau mai rau … un „narcisist” pasional ! 🙁
  [n-ai observat ca-s TATA astora de care … discret vorbesti ? n-ai vaz’t ca „ideile” apara mai intai aici pe foaie ? 🙁 ]
  AUD ?

 36. „@mishteaux spune:
  27 FEB. 2024 LA 20:55”

  Sti cine-a inventat poveste SKRIPAL 😀 ?
  De ce esti invidios ca „povestea” lui mishteaux relativ la „schimbul de spioni” a lui NAVALNII a aparut mai intai aici pe fitzuika … !

  asa ca nu crezi ca MISHTEUAX e cu adevarat SPECIAL ! 😀
  (fie cum crezi ! 😐 ce-as avea eu PERSONAL, daca tu anonim ai crede altceva ? esti OM LIBER ? Nu ? esti silit sa zici ce nu gandesti ? 😛 )

  3301 = TATA LOR = Dr Q !

 37. Mimica micronului din fotografie aduce a ceea a delirantului de talentat Louis de Funes. Doar ca la actor era voluntar in timp ce la gerontofil, evident, involuntar. Louis de Funes President!

 38. Skripal, Boris Berezovsky si Litvinenco sunt manufactura MI5 si Mossad. Ambii aveau protectia MI5 24/24, 7/7. Navalnii era pe lista de psihopati fuduli diversionisti din capul tau.

  Ti-am mai spus sa nu faci p-a desteptul aici, ca nu suportam papagalii care citeaza alti papagali care au citit cate ceva din sursele pe care multi de aici le citesc curent si urmaresc actiunile in mod continuu. Ba, sunt multi aici care citesc mult mai multe surse decat ce citezi tu din niste idioti care, de multe ori, te dezinformeaza fiindca nu inteleg fenomenele sau nu urmaresc fenomenele in continuitatea lor.

  FED-ul este in colaps din 2005, ca d-aia a intrat USA in criza financiara in 2007. Insa, buba s-a spart abia in 2011, cand Dominique Strauss-Kahn a semnalat si a dat ultimatum de redresare (sa puna banii in Rezerva Federala ca n-avea niciun chior). A urmat facatura retardata la Dominique Strauss-Kahn.

  De atunci, China, Rusia, India, Arabia Saudita, EAU cer restituirea imprumuturilor in aur. D-aia a pierdut Romania aurul in 2012, ca a platit Rothschild un imprumut catre China cu aurul romanesc.

  Se vede pe tine ca nu operezi cu concepte si fenomene economice, ci doar citezi niste papagali care nici aia nu inteleg ce citesc.

  Slabeste-ne cu liste si previziuni retardate, ca ne-ai plictisit! Parca ai fi un autist cu sindrom Down care se minuneaza ca si-a descoperit gura si urla ca descreieratul fudul „marea” descoperire natural anatomica.

 39. Macrou e leit sotul Vulpitzei..doar ca mai prost.insa in ton cu toate elitele create de sorosh.

  Se apropie sfarsitul.

 40. Parca in 2022 scandau demonstrantii frantzuji sloganul: „macaron et bidon, la demission”. A ramas valabila solicitarea lor.

 41. Sti povestea lui SKRIPAL si
  comentariile luio IQarus (desi nu rus) pe EvZ ?

  Mishteaux nu e deloc cine NU pare ! 🙂

  „parfum pe clantza” iti spune ceva ?
  faptul ca Erdogan ~ „scara luzi iacov” iti spun ceva ?

  MISHTEAUX pare anost insa …fi sigur ca are amici MILIARDARI ! 🙁 !

  SHALOM !

 42. Sti povestea lui SKRIPAL si
  comentariile lui IQarus (desi nu rus) pe EvZ ?

  Mishteaux nu e deloc cine NU pare ! 🙂

  😢”parfum pe clantza”😢 iti spune ceva ?
  faptul ca Erdogan ~ „scara luzi iacov” iti spun ceva ?

  MISHTEAUX pare anost insa …fi sigur ca are amici MILIARDARI ! 🙁 !

  SHALOM !
  _____________
  🙁 n-ai vrea sa sti cate-i ca ARHIVAR
  OBLIGAT mishteaux (stapanul paianjenilor din retea)
  sa stie 🙁 !

  Te asigur SINCER ca un IQ>145 nu e de dorit ! (
  DE CE ?

  Pentru ca ca-ntr-o halucinatie cu LSD
  nu poti opri creierul de-a mai fi activ-rational, daca ai un IQ>145 🙁 !
  (lumea nu e decat 50% rationala si asta doare REAL un om prea RATIONAL 😐 )

  IQ=?
  😉

  SHALOM !

 43. „@facocerul …anglican spune:
  27 FEB. 2024 LA 22:01”

  😀 -> merci de apreciere ! MAGA ! TRUMP=POTUS ! ❤️❤️❤️

  Tu esti sigur unul care crede ca ISRAELUL❤️❤️❤️
  face GENOCID la harapi !

  Asa ? 🤣🤣🤣

  SHAKLOM ! 😐

 44. „Generalul Paton spune:
  27 FEB. 2024 LA 21:00
  Si apropo Misteayx, Macron este trotinestist ca tine dar sa stii ca n-a pariat prost pe victoria rusnacilor in Ucraina!!!”

  Eu sunt parashutist nu trotinetist !
  Cum poti vorbi de mine si ma califica aiurea daca n-ai observat asta in anii de pana acum ?

  MDA ! (de unde nu e nici BRAHAM nu cere ! Namaste !)

 45. @facocerul …anglican
  sti de ce DEMOCRATIA e o FARSA ?

  Pentru ca la un moment dat a fost (de cine?= alesa PREMEDITA
  ca in spatele PARAVAN-ului ei sa nu se schimbe (exact ca-n CARAGIALE !) nimic !

  PS: Mediocrule ( cu cine crezi tu ca monologhezi t mai ? 🙁
  Hai ca enevezi ! 🙁 Fi mai subtil sau daca nu poti fa-ti doar munca nu te baga la comentarii ! 🙁 !
  Te crezi si „asta” … nu-ti ajunge @Dan Doran 😐 ?!

  IQ=?
  😉

 46. Nu parca facea poteca Champs-Élysées pana la Kremlin si inapoi, in ‘slujba păcii’, vum il chema Macron nu?

 47. Păi pe străzile din Paris cam de două luni se cere demisia lui Macron,. Deci clar astea sunt ultimele lui zile la palatul Elysee, deci acu zice ”după mine potopul” și comite toate măgăriile căci e de felu care nu a auzit de demsisie,.

 48. Cale de intoarcere nu mai exista. Au ajuns timpurile cand cele doua armate pamantesti, USA armata lui Satan se bate pe viata si pe moarte cu Rusia aflata sub pavaza lui Iisus Christos. Din cei 2 pistolari unul va trai iar altul va fi ucis. Si tocmai datorita acestei mize se vor folosi armele termonucleare. Si cum Satana nu-l poate invinge niciodata pe Sfantul Dumnezeu, castigator al acestui duel va fi Rusia. Aliluia.

 49. Macrou, peste in putrefactie.. Am mai auzit o „minune” frantuzeasca, sa participe cu „personal noncombatant”. Astia dezvaluie, fara sa vrea ca deja este personal strain, majoritar american si englez in Ukrania, pentru folosirea armamentelor sofisticate si in domeniul informatiilor. Sunt celule intregi de astfel de personal. Cum le descopera, rusii dau cu Kinjalu in ele..

 50. Macron este tot creatia usa si spune ceea ce aceasta nu poate spune in acest moment.cred ca exista deja personal militar nato in ucraina, cei care opereaza armamentul mai sofisticat livrat de nato si cei care se ocupa cu intelligence. Pe masura ce situtia operativa, pe teren, este defavorabila Ucrainei si aceasta nu mai are resurse umane sa lupte la sol, nato va trebui sa ofere si alte solutii in afara de categoria de armament pe care a livrat o pana in prezent. In cazul in care va livra armament superior, capabil sa loveasca obiective in Russia va trimite si trupe. Terenul recuperat va fi acela unde va pune infanteria piciorul. In aceasta situtie ei ar avea incredere intr o oarecare victorie chiar si o pace rezonabila ptr Ucraina, iar trupele nu vor mai pleca. Aceasta ipoteza ar putea sa fie si debutul unui nou razboi mondial, al treilea si probabil lovituri nuvleare. Oare care ar fi reactia Chinei ?

 51. Personal, nu sunt interesat de niciun razboi. Prefer sa particip la o noua Revolutie, decat sa mor ca prostul pentru ambitiile și lăcomia altora! AMIN!

 52. Lucrurile aparent stau cum le descrie Calin, dar..
  Sa o luam cu inceputul. Macron in discutiile cu Putin chiar a vrut o rezolvare pasnica a conflictului din Ukraina, rezolvare care era contrara dorintei americanilor. Probabil ca analistii francezi i-au explicat lui Macron ca un razboi in Ukraina va face praf Europa. In politica s-a de atunci, Macron s-a bazat pe parteneriatul frnco-german, numai ca Franta s-a trezit cu ochii in soare si tradati de Germania, condusa de un guvern impanat cu VERZII lui Soros, urmand orbeste politica americana, chiar cu pretul distrugerii economiei germane. Poate ca un guvern SPD-CDU nu ar fi fost atat de ridicol in politica sa si nu ar fi acceptat o politica cvasiantigermana. Germania se naruieste sub conducerea propriului guvern, care nu face politici nationale de slavare a economiei, ci politici americane, care distrug Germania.

  lasata singura. Franta a observat ca in doi ani de razboi industria de armament americana s-a ingrasat pana peste poate si Macron s-a gandit ca daca SUA poate, de ce nu ar putea si industria de armament franceza?
  Ca sa poti sa produci si sa vinzi mai multe arme ai nevoie de piete si un razboi in Europa ar fi mana cereasca. Deja, ajutati de americani dupa ce le-a furat afacerea cu submarine de la australieni, un astfel de submarin a fost cumparat de Romania, alta sluga obedienta care s distruge din interior Romania cu politicile sale impuse de Departamentul de stat, cu politicieni care se intalnesc in secret pe la vila unui prprietar de media, cu CIA.
  Macron isi spune ca printr-un razboi european isi pune pe piciare economia. dar si ca poate impune astfel legea martiala, care sa starpeasca orice protest.

  Deci domnilor, razboiul este numai o AFACERE….Macron a invatat lectia americana….
  Chestia asta cu o forta de aparare pur europeana este sustinuta de Franta tocmai ca atunci ar vinde EA arme europenilor si nu americanii….

 53. Poate ca Macron a vrut sa se desprinda de actualul conciliatorism al Vestului fata de Rusia, care il repeta pe cel fata de Germania.

  Cind Germania a invadat Cehoslovacia, generalul Tenescu, seful Marelui Stat Major al Armatei Romane, a spus: Hitler acum inca poate fi oprit. Mai tirziu, va fi foarte greu daca nu chiar imposibil. Cuvintele sale au fost profetice, dar cine sa le auda.

  Istoria se repeta. Acum, Putin inca poate fi oprit, nu se stie insa mai tirziu. Probabil ca Macron a vrut sa spuna acelasi lucru, dar cine sa il auda …

 54. Aberezi, @Anonimule! Voluntari francezi au pazit bunkerul lui Hitler pâna la capitularea Germaniei, în 1945. Macron e urmasul indivizilor. „Germania a invadat Cehoslovacia” când ultima a fost împartita între nazistii dimprejur, Polonia, inclusiv? Asta fiind una, si-a doua, ca Putin e-n tara lui, N-A INVADAT PE NIMENI, nu el a organizat Maidanul si-ncercat sa-i aduca pe rusofonii ucrainieni la conditia de sub-oameni, SE APARA, E-N LEGITIMA APARARE în fata urmasilor nazistilor interbelici, americani, inclusiv. Tu falsifici istoria cu nerusinare.

 55. @S. „Sa o luam cu inceputul. Macron in discutiile cu Putin chiar a vrut o rezolvare pasnica a conflictului din Ukraina, rezolvare care era contrara dorintei americanilor.”
  Exista o inregistrare video in care macroul comite un lapsus linguae devastator: „J’assume avoir discuté avec Mr Poutine pour ÉVITER LA PAIX !” https://www.youtube.com/watch?v=qjeiH9jn-lU MDA…

 56. @IR: Sa-ti fie rusine, comisareasa bolsevica, pentru prostiile care le spui. Nu exista nici o tara din vecinatatea Rusiei care sa nu fi fost invadata de aceasta. Poti latra la luna oriunde, numai intr-o astfel de tara nu.

 57. O lovitura a SUA data UE ( prin razboiul din Ucraina ) inseamna implicit o lovitura data Chinei , pt care UE e principala piata de desfacere a marfurilor chinezesti

 58. @Anonim: Pune-te la punct, amice! Comisarii nu-s „bolsevici”, sunt europeni (sau de justitie, sau prizori, la licitatii).

 59. @IR:

  Tu esti comisareasa bolsevica, nicidecum europeana.

  Diferendul in privinta tinutului Transolza data de la declararea independentei Poloniei si Cehoslovaciei. El era cauzat de ocupatia imperiala a teritoriilor locuite de cele doua popoare. E foarte adevarat ca anexarea tinutului Transolza a fost o gafa din partea Poloniei. Sa spui insa despre Polonia ca era nazista inseamna limbaj de comisar bolsevic.

  De cind invadarea unei tari, sub pretextul apararii minoritatii de acolo, inseamna legitima aparare? Acelasi limbaj de comisar bolsevic.

 60. NU INTELEG, DE CE gasca de la kremlin, ARE VOIE SA AMENINTE PE TOATA LUMEA, IN MOD ABSOLUT IRESPONSABIL, IAR MACRON, NU ARE VOIE SA SPUNA NIMIC!!!? ROMANII TIP BURTA-VERDE, MARII ,,NATIONALISTI”, CARE AR RUPE PAMANTUL LA FUGA LA CEA MAI MICA AMENINTARE, SA NU UITE, CA DATORITA LUI MACRON, IN ROMANIA EXISTA GRUP DE LUPTA NATO, ALTFEL, ERAM IN BATAIA VANTULUI CU GHENERALII FACUTI LA APELUL BOCANCILOR SI CU ,,ARMATA” ECHIPATA CU akm-uri, DE PE LA NOI!!!

 61. @Anonim: vezi ca mai exista si comisari de politie, pentru unii ca tine. Si de expozitie, pentru unii ca mine (la Luvru). Polonia = nazista-n mod traditional, si n-o mai apara, fiindca moldovenii i-au si platit tribut, si tipii si-au permis sa si puna domni pe acolo, pe de-o parte (Movila), iar prometeismul polonez – intermarium al lui Pilsudsky -, devenit din cauza lui Obama, clientul lor, fiindca ales de comunitatea poloneza din SUA, „doctrina ” NATO = NAZISMUL CEL MAI PUR (rusii = suboameni, vezi ce le-au facut Porosceko si Jale-nsky, lipsidu-i de apa de baut, salarii, pensii, arzându-i de vii, crucificâdu-i de vii si bombardându-i zi si noapte, din 2014, fiindca „dusmani”, „rasa impura”, „neucrainieni”, la fel românilor de-acolo, de altfel, lasati si ei fara scoli si cultura, Eminescu, inclusiv ! Robinette, care-ncearca s-acopere traficul „democrat”, nu-i asa?!!! de care vie al lui Hunter în Ucraina (deja inexisteta, fiindca 1 sau 2/3 din ea-i al lui Black Rock), Ucraina, asadar, al carei nord = Polonia istorica (Republica celor 2 Natii, ca numai „alese” lipsea sa se numeasca!) a fost vicepresedintele lui Obama. @lucescu: la Kremlin nu-i nici o „gasca”: sunt intelectuali, oameni politici INTELECTUALI si BINE PREGATITI, care NU AMENINTA PE NIMENI! RUSIA E AMENINTATA DE NATO NAZIST, citeste ce spun tipii, analfabet functional în slujba WW3 pe care-l vor SUA, ca sa iasa din faliment, ce te afli!

 62. @IR:

  Delirezi in cel mai pur stil bolsevic-stalinist. Ce comisareasa grozava ai fi fost tu, daca traiai atunci si pe citi ai fi trimis tu la Liublianka sa primeasca un glont in ceafa. Bolsevicii tai, comisareaso, s-au avut pe bune cu nazistii de la inceputuri. Cearta a inceput de la impartirea prazii, si asta prin pretentiile avansate de Molotov. Prin urmare, nu mai fa caz de nazism, pentru ca tu esti aidoma nazistilor, ceea ce se vede din felul cum latri la polonezi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.