Bănca Mondială pune proprietatea din România pe coordonatele sistemului geodezic național

“ În România cadastru general s-a făcut în general cu sprijinul Băncii Mondiale și mai puțin al politicienilor indiferent de culoarea lor”, spune Mihai Busuioc, director adjunct în cadrul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). În prezent cu ajutorul Băncii Mondiale, ANCPI derulează implementarea cadastrului general în 19 localități rurale. Noul tip de cadastrul pune proprietatea pe coordonatele sistemului geodezic național.

Banii pentru realizarea cadastrului general vin prin proiectul „CAESAR-Completarea Sprijinului UE pentru Restructurarea Agriculturii”, proiect finanţat de Banca Mondială şi coordonat de Ministerul Administraţiei şi Internelor prin Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară(ANCPI) şi oficiile sale teritoriale, în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Prefecturile şi Primăriile implicate. „Durata implementării activităţilor proiectului este de 2 ani, urmând ca, la finele acestuia, odată cu deschiderea noilor cărţi funciare, deținătorii imobilelor să primească prin poștă extrasele de carte funciară care vor prezenta imobilele, drepturile de proprietate și eventuale sarcini”, spune Mihai Busuioc, director adjunct ANCPI. “Din păcate în România cadastrul general s-a realizat mai mult cu sprijinul Băncii Mondiale și mai puțin al politicienilor indifferent de culoarea lor politică”, mai spune Busuioc.  

Pentru cetățenii din 19 localități, ANCPI realizează cadastrul general pe banii Băncii Mondiale. Este vorba despre localitățile Ighiu (Alba Iulia), Borod (Bihor), Orțișoara (Timiș), Crizbav, Șinca (Brașov), Saschiz (Mureș), Moara (Suceava), Mischii (Dolj), Valea Mărului (Galați), Iancu Jianu, Valea Mare (Olt), Saelele, Mârzănești (Teleorman), Albota, Ungheni (Argeș), Nana, Roseți (Călărași), Corbii Mari, Vulcana Băi (Dâmbovița). „Cadastrul general nu-l costă nimic pe cetățean. Beneficiile acestuia sunt următoarele: gratuitatea înregistrării proprietăţilor, înlesnirea tranzacționării imobilelor (vânzare-cumpărare, moștenire) sau scurtarea termenelor de procesare a cererilor privind eliberarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire și actualizarea registrelor agricole. În plus noul cadastru pune proprietatea pe coordonatele sistemului geodezic național. În prezent pe actul de proprietate sunt trecuți vecinii și de multe ori atunci când se dorește refacerea unei proprietăți pe vechiul amplasament sunt probleme. În viitor aceste probleme vor dispărea. Proprietatea prin cadastrul general primește coordonate în sistemul geodezic național și prin urmare se va ști întotdeauna amplasamentul ei”, spune prof.dr.ing. Cornel Păunescu, vicepreședintele Ordinului Geodezilor din România (OGR).

Potrivit prof.dr.ing. Cornel Păunescu multe din titlurile de proprietate sunt greșite.„Titurile de proprietate primite de cetăţeni sunt în mare lor majoritate greştite. De regulă suprafaţa trecută în titlul de proprietate nu este egală cu cea de pe teren, ori forma proprietăţii diferă. Cea mai întâlnită formă geometrică trecută pe titlul de proprietate este dreptunghiul. Or, în realitate lucrurile nu stau aşa”, ne-a mai declarat în finalul discuţiei vicepreședintele Ordinului Geodezilor din România (OGR).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.