Bani din banane pentru o organizație teroristă

Compania de fructe Chiquita Brands International este vinovată pentru finanțarea unui grup paramilitar columbian, a decis un tribunal din Statele Unite, scrie BBC.

Grupul respectiv, United Self-Defence Forces of Columbia (AUC), a fost desemnat de SUA ca organizație teroristă încă din 2001.

În urma unui proces civil introdus de opt familii columbiene ale căror rude au fost ucise de AUC, Chiquita a fost obligată să plătească 38,3 milioane de dolari (30 de milioane de lire sterline) drept daune familiilor.

Chiquita a declarat într-o declarație că intenționează să facă apel împotriva verdictului juriului, argumentând că nu există „nu există niciun temei legal pentru pretenții”.

Juriul din acest caz a găsit-o pe Chiquita responsabilă pentru moartea a opt bărbați uciși de AUC.

AUC s-a implicat în abuzuri pe scară largă a drepturilor omului în Columbia, inclusiv în uciderea persoanelor pe care le suspectează de legături cu rebelii de stânga.

Cazul a fost adus în atenția justiției de familiile victimelor după ce Chiquita a pledat vinovată în 2007 că a făcut plăți către AUC.
În timpul procesului din 2007, a fost dezvăluit că Chiquita a făcut plăți în valoare de peste 1,7 milioane de dolari către AUC între 1997 și 2004.

Gigantul bananelor a spus că a început să facă plăți după ce liderul AUC la acea vreme, Carlos Castaño, a sugerat că personalul și proprietățile aparținând filialei Chiquita din Columbia ar putea fi prejudiciate dacă banii nu vor fi primiți.

Avocații Chiquita au susținut că firma nu ar fi avut de ales decât să plătească AUC pentru a-și proteja angajații columbieni de violență.
Pe de altă parte, reclamanții au susținut că, de fapt, compania a format „o alianță nesfântă cu AUC” într-un moment în care Chiquita își extindea prezența în regiunile controlate de AUC.

Plățile regulate au continuat chiar și după ce AUC a fost desemnată de SUA ca organizație teroristă străină în 2001.

În timp ce AUC a pretins că a fost creat pentru a apăra proprietarii de terenuri de atacurile și încercările de extorcare ale rebelilor de stânga, grupul paramilitar a acționat mai des ca o echipă a morții pentru traficanții de droguri.

La apogeul său, a avut aproximativ 30.000 de membri care s-au implicat în intimidare, trafic de droguri, extorcare, strămutări forțate și crime.

De asemenea, a lansat atacuri brutale asupra sătenilor pe care îi bănuiau că îi sprijină pe rebelii de stânga.

Grupul s-a demobilizat în 2006 după ce a ajuns la un acord de pace cu guvernul, dar unii dintre membrii săi au format noi grupuri disociate care continuă să fie active.

Procesul de acțiune colectivă împotriva Chiquita, care s-a încheiat luni, s-a concentrat pe nouă cazuri, care au fost alese dintre sutele de pretenții împotriva companiei de banane.
Juriul a constatat că AUC a fost responsabil pentru opt din cele nouă crime examinate ca parte a procesului.
Juriul a decis, de asemenea, că Chiquita a oferit cu bună știință asistență substanțială AUC, într-o măsură suficientă pentru a crea un risc previzibil de vătămare.
Chiquita a declarat într-o declarație lansată după verdict că situația din Columbia a fost „tragică pentru mulți, inclusiv pentru cei direct afectați de violența de acolo, iar gândurile noastre rămân la ei și familiile lor”.

„Cu toate acestea, asta nu schimbă convingerea noastră că nu există nicio bază legală pentru aceste afirmații”, a adăugat acesta.
Compania a spus că rămâne încrezătoare că poziția sa juridică va prevala în cele din urmă.
Agnieszka Fryszman, unul dintre avocații de frunte ai reclamanților, a lăudat între timp familiile pe care le-a reprezentat, spunând că acestea „și-au riscat viața pentru a-și da socoteală pe Chiquita, punându-și încrederea în sistemul de justiție al Statelor Unite”.
Ea a adăugat că „verdictul nu îi aduce înapoi pe soții și fiii care au fost uciși, dar clarifică situația și plasează responsabilitatea pentru finanțarea terorismului acolo unde este locul: în pragul Chiquitai”.
Un alt avocat al familiilor columbiene, Leslie Kroeger, a spus că „după 17 ani lungi împotriva unei apărări bine finanțate, justiția a fost în sfârșit făcută”.
Un al doilea dosar împotriva lui Chiquita, introdus de un alt grup de reclamanți, urmează să înceapă pe 15 iulie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

 1. La naiba, ei spun doar de aceasta „firma”! Hai bre, ne lași cu manipularile? Toți sunt uniți când e vorba de fonduri pentru interese și scot câteva firme la vedere pentru export! Vezi in Romania, cate firme serioase au fost scoase în prim plan apoi distruse din cauza multor interese ascunse!

 2. MISHTEAUX chiar e un geniu [ATENTIE:] PROPHETIC !❤️🤫❤️)
  Ce s-a intamplat in AUSTRIA si OLANDA …celor pe care mishteaux i-a avertizat ca VOR PIERDE daca nu respecat sfaturile bonomului misteaux ? Au infrant si ei ? Mishteaux desi pare un nebun schizofren-NAPOLEONIC-narcisist … prea-stie ce ante-spune ! Are o mega putere prin stranii lui „paianjeni din retea”
  INSA …desi poate altfel 😐
  e PLICTISIT ! Se doar joaca ! 🙁 🙁 🙁 [oricum lumea nu poate fi schimbata in mai bine , ci doar in altfel !]
  IQ=?

 3. 1- Urmeaza TRUMP
  2- Marea Britanie isi alege un nou parlament
  3- Franta isi alege un nou parlament
  4- Germania -> coalitia de guvernamant si-a pierdut justificarea NUMERIC-ELECTORALA
  5-
  straniu pre-monitoriu … n-asa ? 😛

 4. USR … partidul tradatorilor … a infrant ?
  va urma aceasi „victorie” si la … PARLAMENTARE ?
  (ce la apucat pe ramolitul PETROV sa le cante PERDANTA in GOARNA ? ADO e vraishte ! International privind trebuia s-o stie!)

  IQ=?

 5. MISHTEUAX e un mega-straniu PROPHET !

  Prin procesul lui HUNTER BIDEN
  s-a deschis 😀 prin „LAPTOPUL DIN IAD” juridic confirmat de FBI
  o cale EXTRA-ORDINARA(!) de atac la … BIDEN … urmand ca in AUGUST (tineti minte 😉 )
  PARTIDUL DEMOCRAT sa raman planificat fara candidat la presedentie !

  Deja FRANTA, GB si Germania isi schimba premonitoriu PARALAMENTELE !
  PS: Misteriosul MISHTEAUX spune … nu va uitati la deciziile pe termen lung … nimic din ce poate fi dedus mass-mediatic superficial nu e adevarat !

  SEMNE vitale sunt … in timp ce paralemntul britanic se schimba inainte de termen parlamentul francez o face la fel
  si … BERLINUL are … „URAGANE” !

  PUP ! Putini ca NARCISISTUL guraliv si extrem de perseverent enervant MISHTEAUX ! (care a para-statistic ante-„ghicit” atatea!)

  SHALOM ! (evreii trebuiau sa aiba rabdare cu GAZA … insa informativ STIAU 🙁 ca le fuge si LOR 🙁 pamantul de sub picioare ! RUSSO-CHINA accelereaza subteran ! Adio „crestinism” de rit sectar 🙁 americanesc ! !

  SE SCHIMBA PARADIGMA ! pentru ca … chiar: „NINGE PE FED!” 🙁 🙁 🙁

 6. „SEMNE vitale sunt … in timp ce paralemntul britanic se schimba inainte de termen parlamentul francez o face la fel
  si … BERLINUL are … „URAGANE” !”
  ________
  TU chiar esti … GENIU ?

  (intreb oentru ca desi oricine poate face credibil pe prostul , NIMENi nu poate face credibil-tuturor pe desteptul !) 🙁
  SHALOM si tie❤️ si dujamnilor😎 tai 😀 !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.