Banii au cântărit mai mult

Institutul pentru Schimbare Globală pe care-l conduce fostul premier laburist britanic Tony Blair a continuat să încaseze pentru activităţi de consultanţă bani din partea guvernului saudit chiar şi după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în anul 2018, scrie ziarul The Sunday Times, preluat de agenţia EFE.

Respectivul institut a participat începând din anul 2017 la elaborarea programului de modernizare „Vision 2030”, program coordonat de prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, liderul de facto al ţării.

După ce serviciile secrete americane au concluzionat că prinţul moştenitor este cel care a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, fostul premier britanic a intenţionat să reexamineze „în general” legăturile sale cu Arabia Saudită, iar „mai mulţi înalţi responsabili (ai institutului) i-au sugerat că există motive etice şi de reputaţie pentru a o face”, notează săptămânalul britanic.

„Cu toate acestea, (Blair) se temea că-şi va pierde influenţa pe lângă prinţul moştenitor” saudit, dezvăluie The Sunday Times, care-şi însoţeşte articolul cu un comunicat al institutului condus de Tony Blair.

În acest comunicat un purtător de cuvânt al institutului menţionat recunoaşte participarea acestuia la programul saudit „Vision 2030” în perioada ulterioară asasinării lui Khashoggi, în pofida „preocupării” generate de această crimă „teribilă”.

Dar, se adaugă în text, „opinia” fostului premier laburist britanic, „atunci şi acum”, este că „menţinerea acestei relaţii era justificată de importanţa” reformelor promise de Mohammad bin Salman, precum şi de „valoarea strategică” a Arabiei Saudite pentru Occident.

„Angajamentul reînnoit al SUA şi al naţiunilor occidentale faţă de Arabia Saudită şi faţă de prinţul moştenitor Mohammad bin Salman ilustrează că aceasta a fost decizia corectă”, se motivează în acelaşi comunicat.

Jamal Khashoggi, care scria pentru The Washington Post şi pentru alte publicaţii critice la adresa lui Mohammad bin Salman, a intrat pe 2 octombrie 2018 în clădirea consulatului saudit din Istanbul pentru efectuarea unor formalităţi, dar nu a mai ieşit niciodată de acolo şi nici cadavrul său nu a fost găsit. Procurorul-şef din Istanbul, Irfan Fidan, a concluzionat în urma anchetei că jurnalistul a fost ucis prin asfixiere şi apoi corpul său a fost dezmembrat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

7 Comentarii

  1. Tuasu K era jurnalist sub acoperire, agent de securitate si tradator. A primit exact ce primesc tradatorii din servicii. Auzi acolo ce pompos: institutul de schimbare globala, hahaha, ii schimbi pampersul lui ma-ta !

  2. Acest „european civilizat” cumpără pe ascuns țiței ieftin pentru guvernul sau??? sau pentru companiile sale,chear de la Gaddafi,necatand că Libia era sancționată in dosarul Lockerbie…banii nu put…

  3. ‘Cinsultanta”? CORUPTIE LA CEL MAI INALT NIVEL. Asta trebuia sa fie de mult in puscarie. Asta a incasat un milion de la guvernul Roman condus de Ponta la vremea aia, pt o ora de „consultanta”. Si acum vrea sa intre in Guvernul britanic dupa alegerile din 2024. Fiu-sau conduce firma de „consultanta” evaluata la 1,7 MILIARDE DE LIRE. Daca era la noi unul de facea „consultante” din astea, ce ziceai popor Roman? Coruptie nu? Ce zicea Kovesi? Pe Dragnea l-ati legat ani de zile ca a pus mana pe telefon si a facilitat angajarea a 2 femei. Pe Nastase l-ati legat ca si-a adus bibelouri fara taxe din China. Nimicuri! Pe Blair nu il leaga nimeni, ca ofera ” consultanta’!

  4. Când e vorba de interesul celor bogați din țările Occidentului nu există morală, nu există Tribunal internațional, altfel o instituție nelegitimă și politizată 100%, există doar motivări ipocrite, explicații ordinare, glisări penibile. Vezi finalul tipic moralității “democrațiilor consolidate” : “Dacă SUA şi celelalte naţiunilor occidentale și-au reînnoit angajamentul faţă de Arabia Saudită şi faţă de prinţul moştenitor, ilustrează că aceasta a fost decizia corectă” chiar dacă zic tot ei “crima a fost teribilă”. Teribilă, oribilă, dar finanțau institutul condus de Tony Blair, mincinosul cu armele chimice pentru motivarea bombardării Irakului. “Înalţi responsabili (ai institutului) nu i-au sugerat întâi lui Tony Blair după ce a recunoscut că a mințit pentru USA motivând declanșarea unui război care a nenorocit o țară, că există motive etice şi de reputaţie” să dispară din viața publică?

  5. @01364: priveste in gradina politica romaneasca, sa vezi ce de fonduri se arunca doar pe aceasta consultanta inclusiv din bugetul statului roman, nu numai din fonduri europene!

  6. Inca mai e in spatiul romanesc! Intrati pe fly24 si vedeti ca acum la 9,35 tupolevul rus decolat din Chisinau trece fara nicio problema prin Romania pe la galati, braila-balta si spre mare! Cum e posibil sa fim mintiti in asa hal cand vedem totul live?

  7. Ce tot atâta scandal ?
    Păi unu, Hunter Bidon, n-a CONSULTAT la Burisma lu’ Kolomoisky pe 1 milion de coco ? Și nu altu’, Robinette, n-a folosit șantajul cu miliardul de coco pentru Urcaca spre a-l ELIBERA din funcție pe Procurorul General al Urcacei, care AVANSA vertiginos către Burisma ?
    Și nu același URCAC GET-BEGET Kolomoisky e REGIzORUL unui anumit ? PIANIzD, care SERVEȘTE POPORUL SUPERIOR Urcac ?
    Lăsați bârfa și ÎNCONJURAȚI BahmutZul !?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.