Banii pe care mizează Boloş: „Încercăm să introducem trei lucruri”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat, luni, legat de proiectul bugetului de stat, că pentru anul 2024 nu există creşteri de impozite şi taxe, menţionând că deficitul va fi „în jur de 5%”.

Boloş a prezentat în şedinţa conducerii PNL măsurile de combatere a evaziunii fiscale, precizând că acestea vor fi foarte dure pentru cei care săvârşesc fapte de natură infracţională în domeniul TVA.

„Sunt măsurile de combatere a evaziunii fiscale pe care le-am anunţat, este un obiectiv pe care îl avem în vedere pentru a aduce bani suplimentari la buget şi pentru a avea o fundamentare cât mai justă pentru această componentă de venituri. (…) Noi încercăm să introducem trei lucruri: primul este cel legat de majorarea pedepselor pentru ceea ce înseamnă infracţiunile economico-financiare şi, sigur, o componentă importantă, aşa cum şi Uniunea Europeană face, este cea legată de TVA. Deci sancţiunile pentru cei care săvârşesc fapte de natură infracţională în domeniul TVA vor fi foarte dure, pe modelul celor din Uniunea Europeană”, a explicat ministrul.

El a adăugat că o altă măsură va fi legată de utilizarea sistemelor informatice.

„După cum ştim, de la 1 ianuarie 2024, intră în vigoare factura electronică pentru tot mediul de afaceri, 1 iulie data pentru decontul de TVA precompletat, urmează să venim cu măsuri în Guvern şi, apoi, raportarea informaţiilor contabile în declaraţia 406, pentru cei care cunosc, de la 1 iulie va fi termen devansat. Toate aceste lucruri trebuie să dea rezultate în combaterea evaziunii fiscale. Şi trei: separarea competenţelor organelor abilitate de lege, astfel încât de marea evaziune să se ocupe organele competente pe care România le are şi, sigur, apoi cauzele care sunt mai mici să rămână la mecanismele actuale. Toate acestea sunt demersuri pentru ca să avem o mai bună fundamentare a veniturilor”, a indicat Marcel Boloş.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a făcut studii în ceea ce priveşte evaziunea fiscală în România care au arătat că există un gap de TVA de 9 miliarde de euro, iar 40% din acesta vine din achiziţiile intracomunitare. „Din acest punct de vedere, deciziile noastre vor fi gândite şi o să vedeţi în Ordonanţa ‘trenuleţ’. Haideţi să vedeţi proiectul legii bugetului de stat şi pachetele de măsuri care însoţesc proiectul de lege al bugetului de stat pentru ca să avem bază pentru veniturile pe care le-am luat în calcul. (…) Sunt mai multe măsuri care să ducă la îmbunătăţirea veniturilor”, a spus Boloş.

Întrebat de majorarea accizelor la carburanţi, ministrul a explicat că nu va fi o majorare, ci o actualizare a lor, conform legii în vigoare.

„Nu discutăm de nicio majorare la accize, aplicăm legea, ele se actualizează conform legii cu indicele preţului de consum. Aici, pentru consumatori am încercat să gândim un mecanism pe care o să-l vedeţi în Ordonanţa ‘trenuleţ’ de introducere eşalonată, dar nu este vorba de nicio creştere de accize, să nu panicăm oamenii, ci este vorba de aplicare a unor prevederi legale existente în legislaţie”, a menţionat Marcel Boloş.

Legat de creşterea salariului minim, Boloş a spus că este decizia coaliţiei. „Nu poţi merge cu creşteri de salarii minime una după cealaltă. Am avut o creştere în octombrie de 3.300 lei, trebuie să lăsăm să nu bulversăm mediul de afaceri”, a completat ministrul.

El a mai spus că se estimează o creştere a PIB, menţionând că aceasta este de la 1.591 miliarde lei la 1.733,8 miliarde lei pentru 2024.

„Avem 27% venituri fiscale din PIB şi avem un sistem de cheltuieli publice care nu este dat peste cap faţă de media europeană. Suntem pe un sistem de cheltuieli publice moderat, până când vom ajunge să ajustăm acest procent este cale lungă. Cert este că pentru anul 2024 nu există creşteri de impozite şi taxe. Deficitul va fi în jur de 5%”, a mai transmis ministrul Boloş.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. Mai bine le-ti da 500 de lei la pensionarii de 1100 de lei sa aibă bani sa plătească Impozitele !

  2. Pensii speciale, lefuri nesimtite si bugetari fara numar.
    Va asteptam la vot!

  3. Orice am face, Rromanistanul ramane in continuare un stat mafiot…….[Rumburamk]

  4. Citez din acest paratrăsnet aiurit „am muncit zile și nopți pentru …”! Știm toți, noaptea omul doarme, ziua când e obosit, se odihnește sau adoarme! Acest predicator-paratrasnet politic a dormit continuu rânjind de când e in politica românească înaltă. Somn odihnitor predicatorule.

  5. Dragi romani , sa ne bucuram ; ati auzit , se fac incercari pentru combatere evaziunii fiscale! Si ce inseamna asta ? Pai, nu inseamna nimic , nicio masura clara , doar niste incercari , care 90% vor esua ! Si atunci care este efectul acestor incercarii ? Pai , remuneratia de fiecare luna a celor care vor face incercarile astea timp de niste luni ! Adica, simplu am incercat , am esuat si gataaa! Nicio raspundere asumata de cineva . Nimic ! Zero! N.B. Amintiti-va de simularile de acum un an pe variante de lege a pensiilor , facute de o anumita d-na ministreasa ! Cheltuieli – potop, rezultate zero! Nicio raspundere! Traiasca munca cu simulentele si incercarile fara raspunderi, angajamente si eficienta! Asa o fi si-n alte tari ?

  6. Bugetul Romaniei este de vreo 90 miliarde de euro. Nu sunt bani ? Astia vorbesc cu aia ce isi tin cash-ul in batista plina de muci.

  7. Daca se va incerca este perfect!. Doamne fereste sa reuseasca cumva!. Pai plecam din tara daca va trebui sa platim taxele corect!.Pai avea dreptate si vorbitorul de la bnr : cu ce ne mai cumparam vuitoane si alte gagarici??. Mergem inainte tot asa si taxati la prostovani. Sunt multi si se aduna mult mai mult la buget!. Hai 2024 cu ai nostri la alegeri!!.

  8. BOLOS=POGEA, noul gropar al IMM-urilor. Impozite triplate de la 1% la 3% ca sa le platim amantele si pensiile speciale. Acum vorbeste si de devansarea pt 1 iulie a declaratiei 406 care e o enormitate contabila in cel mai stufos format. Ori esti bugetar ori ti se va pune bocancul pe gat!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.