Banii românilor se scurg peste hotare

Deficitul de cont curent s-a adâncit în perioada ianuarie-noiembrie 2019, conform datelor prezentate de Banca Națională a României. În plus, românii sunt tot mai îndatorați. În perioada ianuarie-noiembrie 2019, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 9,924 miliarde de euro, comparativ cu 8,205 miliarde euro în perioada similară a lui 2018. În structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 2,473 miliarde de euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 135 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mic cu 485 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 134 milioane euro.

Dacă valoare bunurilor și serviciilor importate este mai mare decât cea a bunurilor și serviciilor exportate avem deficit. Asta înseamnă că ies mai mulți bani din țară decât intră și că românii plătesc mai mult munca prestată de alții. Creșterea deficitului de cont curent vine pe fondul deteriorării deficitului comercial ca urmare a creşterii puternice a cererii de consum, ce nu a putut fi acoperită de oferta internă.

În perioada ianuarie – noiembrie 2019, datoria externă totală a crescut cu 7,262 miliarde euro. În structură, datoria externă pe termen lung lung a însumat 72,971 miliarde euro la 30 noiembrie 2019 (68,1 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 6,9 la sută față de 31 decembrie 2018. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 30 noiembrie 2019 nivelul de 34,132 miliarde de euro (31,9 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 8,2 la sută față de 31 decembrie 2018.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 17,4 la sută în perioada ianuarie – noiembrie 2019, comparativ cu 22,6 la sută în anul 2018. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 30 noiembrie 2019 a fost de 4,7 luni, în comparație cu 4,9 luni la 31 decembrie 2018.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 30 noiembrie 2019 a fost de 74 la sută, comparativ cu 74,1 la sută la 31 decembrie 2018.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

14 Comentarii

  1. „Banii românilor se scurg peste hotare.” Asa a fost mai mereu, sunt prea multi „prea cinstitii”; se tem unii de altii !

  2. Păi asta e și noima pentru care suntem în mizeria numită propagandistic uniune! Să susținem bunăstarea fondatorilor uniunii. Că doar nu-și imaginează cineva că există în galaxie cineva care să dorească binele românilor dezinteresat!

  3. Da, dar BNR de ce permite externalizarea profiturilor bancilor externe? Repede sariti la gura oamenilor ca mananca produse de pe afara. Si noi vindem la randul nostru afara. SI noi luam banii de la ei prin cei care trimit bani din afara in tara. Este o reciproca, general valabila, numai ca are o problema Manole. Marea problema. Ca ii ies banii din tara. Cand au intrat miliarde an de an, tacea malc. Nu ai cum sa ai un echilibru perfect intre import export. Asta e clar.

  4. Zice una fă, proastă de craiova, cum că o țară nu poate intra in faliment,. Păi să stea treaz și atent, să vadă cum romania demonstrează că se poate,..Evident și datorită muncii competente și a juveților,..

  5. Normal măă, Normal,. Dând banii nu poți fi competent la produsul extern,, De ce nu faci inlesniri, nu restricții, Faci taxe mai mari, prețuri mai mari, toate doar in sus. Energia, căt costă in romania,. Transportul, cît ccostă in romania,. Cum vrei să fii competitiv, care sunt măsurile logice, utile pe care le iei pentru ca bani să nu iasă. Poate faci rafturile goale ca ceaușescu ,..

  6. da, dar totzi se dau in masini starine, cumpara marfuri de firma, cumpara toate nimicurile de la Ikea, Prakticer si ale magazine de bricolaj straine…de produc nu se mai produce nimic iar la intrarea in bucuresti de pe autostrada spre Pitesti nu sint decit antrepozite si firme de logistica si transport..pentru marfurile de import…
    mincarea e importata, fructele sint importate, marffurile sint vindute prin Mega Image…detzinut de Delhaize…AL MAI SCUMP lant din VEST cu AL MAI MARE ADAOS COMERCIAL…DEH, rROMANII SINT FUDULI …. si nu prea mai vor sa produca deoarece sint vindutzi de cei care ii conduc contra comisioane grase primite de producatorii din exterior

  7. Hemoragia i mare… Primul pas ar fi să studiem și să aplicăm medicina gastronomică economică adică acea medicină care ne permite să avem o productivitate a muncii crescută să nu mai poată spune alde Continental că nu poate mari salariile… Și scad și cheltuielile cu medicamentele… Alimentele, miracolul vindecării de dr Henry G Bieler și Alimentația adecvată celor 4 grupe sangvine de dr Peter J D’Adamo… Și ar fi super fain vreo treisprezece locații Voluntar în România în fiecare județ

  8. Aha, o iau si banii nostri dupa cele 63 de tone de aur tot al nostru, despre care nici nu se mai discuta.

  9. Pt Markus Rromanes: De fapt numai 3% din aurul respectiv era al statului roman; restul de 97% apartinea bancilor si persoanelor private. Statul roman nu a pierdut mai nimic si nu e treaba statului roman sa discute despre averea persoanelor private.

  10. pentru Perseu…acu 30 de ani acele persoan private mincau fratii patrausi….ce draq vorbesti tu aici..
    astia-s hotzi hotilor si aurul lor trebuie natzionalizat…nu e unul dintre ei bill gates sa fi facut bani cinstitzi

  11. Este absolut normal pentru o colonie ! Unde ati vazut , unde ati auzit, de colonie bogata ? Colonia Romania nu este in stare nici macar sa-si hraneasca propriul popor , desi are tot ce-i trebuie , dar este si ceva care nu ne trebuie : jaful , coruptia , parvenitismul , vanzarea incredibila a pamantului agricol al tarii la straini ( nici vorba de arendare ), vinderea produselor agricole , la export ca materii prime in stare bruta , nimic prelucrat , nimic manufacturat ! Am ajuns sa vindem animale in viu si sa importam carne !!!?? O tara absolut corupta ! Povestea cu lupta anicoruptie este o suzeta pentru sugari ! Traim din imprumuturi ! Vorba e , pana cand ?

  12. Didos , Răspunsul e simplu, Până când vei avea români la guvernare,..care nu vor decât totalitarism, dictaură, mafie,. și din astea,. Despre autonomie nu vor nici măcar să discute,.

  13. Gigele, nu stiu de unde iti vine optimismul asta al tau, dar Romania nu e capabila sa nationalizeze nimic.

    Daca printr-un miracol aurul ala este returnat, sa vezi tu cum toti urmasii persoanelor private or sa vina imediat cu revendicari si Romania nu ramane cu nimic. Nepotul ala de habsburg din Austria a putut revendica acum 15 ani un castel in Ardeal care fusese construit pe spinarea romanilor. Daca un ordinar din Austria a putut revendica un castel medieval, ce te face sa crezi ca toti urmasii bancherilor nu vor putea revendica aurul ala? Mai bine sa stea intr-un muzeu in Moscova decat sa ajunga in conturile nu stiu carui nepot de bancher din Manhattan. Parerea mea.

  14. Nu zau d-le @Partzeu?
    Pai atunci sa vedem acordul bancilor si persoanelor private care au semnat ptr trimiterea celor 63 t de aur ale lor in Anglia.
    Sa ne arate d-l guvernator al BNR macar o semnatura din partea acestora.
    Cum sa fie ma escrocule banii privatilor si bancilor, daca cele 63 de t aur fac parte din rezerva de aur a Romaniei?
    Pe cine vrei tu sa prostesti slugoiule de mafioti? Tu nu vezi ca esti in plop si scrii tampenii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.