Băsescu cere iar asumarea răspunderii actualului guvern pe un nou program

Președintele României, Traian Băsescu, a oferit, marți, pentru a doua oară în aceeași seară, o serie de explicații cu privire la situația generată de schimbarea componenței guvernului condus de Victor Ponta. Anterior acestei noi declarații, președintele a avut o discuție, la Palatul Cotroceni, cu prim-ministrul României, Victor Ponta.

Declarațiile lui Băsescu T., consemnate de Realitatea.NET, mai jos:

Azi s-a adoptat hotărârea de numire a unui număr de miniştri. Voi respecta deciziile anterioare ale CCR şi voi numi toţi miniştrii când condiţiile vor fi îndeplinite.

Ceea ce eu am solicitat – să existe un program de guvernare care să reflecte noua realitate politică a guvernului, dar şi protocoalele convenite între partenerii din noua majoritate.

Nu a fost posibil un asemenea lucru azi în Parlament. Sunt 2 opţiuni în accepţiunea mea: una e cea care pleacă de la realitatea unei întâmpinări făcută la CCR de grupul arlamentar al PDL-ului şi al PMP.

Din păcate, la această oră nu ştiu conţinutul documentului. Pot intui că e vorba de aceeaşi problemă a legitimităţii guvernării pe un program aprobat de Parlament când USl era o realitate politică. Comportamentul de azi din Parlament al copreşedintelui USL  Antonescu demonstrază că USL nu există.

Al doilea considerent e legat de programul de guvernare. Am discutat cu Ponta, sper ca în perioada următoare să dea o soluţie, a asumării răspunderii a actualului guvern pe un nou program de guvernare care să reflecte noile alianţe din Parlament.

Cred că e o soluţie foarte rapidă pe care i-am propus-o premierului, nu ştiu când va stabili CCR un termen. Probabil mâine se va da termen. Cea mai rapidă soluţie mi se pare aceea a adoptării mâine în Guvern a noului program de guvernare, cu care premierul să-şi asume răspunderea în parlament şi eu vă asigur că în momentul în care programul de guvernare va fi asumat nu voi ezita să semnez decretele de instalare a miniştrilor. Şi programul de guvernare se pot depune moţiuni de cenzură, dar nu văd ce ar putea să fie întrun program de guvernare atât de grav să încalce Constituţia.

Rămânem însă cu o problemă: expirarea mandatului interimar a ministrului de Interne. Am convenit cu Ponta soluţia ca să nu ajungem aici. Dacă mâine premierul va face soliciările convenite, nu vom ieşi din termenul de interimat la Interne. Am discutat împreună o soluţie.

Suntem într-o situaţie în care trebuie să înţelegem prea uzitatul „dă-i că merge şi aşa”. E vorba de instralarea unui guvern şi vreau să răspundem la toate exigenţele Constituţiei astfel încât legitimitatea guvernului să fie cât mai bună. Nu vreau să-mi mai las în plus şi în activitatea mea un precedent care să nu reflecte în integralitate procedurile şi exigenţele constituţionale şi politice când e vorba de o schimbare de asemenea dimensiuni.

Grupul PDL-PMP a făcut ceea ce-mi propuneam să fac eu. Nu e cazul să mai fac un conflict inter-instituţional. Probabil ne mai vedem şi mâine (cu premierul Victor Ponta, n.r.).

Procedura pe care am propus-o cu asumarea de către premier şi guvern a noului program ridică şi semnele de întrebare cu privire la legitimitatea desemnării premierului pe USL. Asta trebuia să vrea premierul fără să o vreau eu.

Demisia lui Antonescu nu a apărut în Monitoriul Oficial, atunci devine funcţională.

Vreau să văd că ajunge în Parlament noul program de guvernare şi că este adoptat. Este depăşit şi politic, şi din punct de vedere al faptelor. Îmi doresc mult să fie un guvern care să aibă un nivel de legitimitate acceptabil.

Legat de propunerea pentru Ministerul de Interne: Nu aş spune că e neapărat propunerea mea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.