Băsescu: Lukoil nu poate veni în România cu abordări putiniste

„Nu discut abordari dâmboviţene, ci doar ameninţarea, presiunea făcută de un lider al companiei Lukoil împotriva procurorilor şi a guvernului. Nu poate face presiune asupra justiţiei doar pentru că se numeşte Lukoil”, a declarat preşedintele Traian Băsescu in intervenţia sa de miercuri, la Cotroceni.

„Consider că o astfel de abordare e inadmisibilă, iar dacă mâine LUKOIL va stabili să nu reia producţia, cer guvernului să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti”.

„În momentul acesta, Guvernul ar trebui să fie pregătit să plătească preţul cu care a vâândut-o, să fie pregătit tehnic să o preia în operare”, a declarat preşedintele României.

“Cred că în momentul acesta guvernul ar trebui să fie pregătit să plătească preţul cu care a vândut rafinăria, să fie pregătit să o preia tehnic în operare şi la constatarea finală a ilegalităţilor comise de Lukoil să discutăm în contrapartidă suma constatată a fi fraudă cu sumele investite”, a declarat Băsescu.

“Am mai auzit minciuna, contribuie la buget cu 700 mil euro pe an. Lukoil de cinci ani merge în pierdere, ceea ce mă face să gândesc că la terminarea anchetei s-ar putea ca cele 230 de mil sa fie doar o deschidere. De unde i-or fi dat lui Ponta pierderi la buget? I-a dat banii lui? A dat banii din acciză, Lukoil nu a avut profituri, a mers pe pierdere. Cele 700 de mil anual sunt accizele statului român, aceeaşi acciză ar lua-o şi dacă ar vinde mai multă benzină Petrom, Rompetrol sau Nis.”

„Dacă, bazat pe presiune, care îmi pare o abordare de tip putinian – aşa ceva face Putin în ţară – comportamentul nostru trebuie să fie pe înţelesul ruşilor şi trebuie să ne comportăm la fel. LUKOIL trebuie să se gândească să dispară de tot de pe piaţa românească dacă aceasta este abordarea. Trebuie să hotărască: respectă legile statului român, dacă vrea legile de la Moscova, se duce acolo! Nu poate face acest tip de presiune pe justiţia din România. LUKOIL merge de 5 ani în pierdere. Cele 700 de milioane anual sunt accizele statului român.

„Justiţia noastră e în faţa unui şanataj, a unei presini şi doamne fereşte să se cedeze la ea, mâine aflăm că nici Petrom nu mai are profit, nu mai face nimeni profit, că aşa se poartă dacă eşti străin. Nu e joacă!”

Justiţia noastră, în primul rând, e în faţa unui şantaj, a unei presiuni. Doamne fereşte să se cedeze la ea! Îndrăzneala celor care au dat mesajul ‘ne gândim până vineri’… Ia plecaţi, băieţi! Dacă nu respectaţi legile statului, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria!”, a spus Traian Băsescu.

Ultimatumul LUKOIL

Vicepreşedintele pe rafinare, marketing şi distribuţie din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, a declarat miercuri, la Ploieşti, că a încheiat o înţelegere cu procurorii români şi că până vineri conducerea grupului petrolier va decide dacă va închide sau nu rafinăria Petrotel.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a efectuat joia trecută mai multe percheziții la rafinăria Lukoil într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul este estimat la 230 de milioane de euro, 112 milioane euro din evaziune fiscală, iar 118 milioane de euro, din spălare de bani. Ulterior, Parchetul a instituit sechestru asigurător.

Luni, Victor Ponta a declarat că procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului Lukoil, însă Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită sancţionarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului, dar şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi.

Precedentul OMV

Traian Basescu a avut o abordare ofensivă şi faţă de OMV, la începutul lunii septembrie, însă mult mai puţin dură decât cea de astăzi. Şeful statului român a declarat atunci că, potrivit unor informaţii din presă, „OMV Austria pare a lansa politici care nu sunt în favoarea statului român”.

„O spun deschis, direct, că vor fi partenerii noştri atât timp cât interesul naţional al României este servit cu prioritate”, a afirmat preşedintele Băsescu pe platforma maritimă Ocean Endeavor, unde companiile ExxonMobil şi Petrom fac foraje de explorare pentru zăcămintele de gaze natural.

Riscurile create de companiile ex-sovietice

Cele mai importante două dintre singurele trei rafinării active în Romania sunt deținute de companii din spatiul ex-sovietic – Lukoil si KazMunaiGaz (compania națională din Kazahstan poate fi influențată de Moscova, care domină Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, iar KazMunaiGaz depinde de infrastructura de transport a Rusiei pentru acces pe piața energetică vestica). Gazprom, prin intermediul companiei sârbe NIS, a intrat pe piața carburanților, prin preluarea unor benzinării Petrom. Gazprom are o relație privilegiata cu grupul austriac OMV, care deține 51% din acțiunile Petrom și este implicată în explorarea, exploatarea hidrocarburilor și comercializarea produselor petroliere în România.
În cazul în care Gazprom, prin intermediul NIS, va cumpăra mai multe benzinării pe care Petrom doreşte să le vândă, companiile din spaţiul ex-sovietic (Lukoil, Gazprom şi KazMunaiGaz) ar putea deţine cea mai mare parte din piaţa carburanţilor din România. Este vorba şi despre facilităţi de rafinare şi comercializare care ocupă un număr mare de angajaţi.

LUKOIL se axează pe Bulgaria

Lukoil ar intenționa să renunțe la rafinăria Petrotel din România în condițiile în care a făcut o investiție importantă în rafinăria din Burgas – Bulgaria, mărind capacitatea acesteia, au declarat pentru HotNews.ro surse din domeniul energiei.

Astfel, potrivit surselor citate, Lukoil ar fi avut oricum intenția de a părăsi România, indiferent de problemele în justiție cu care se confruntă în aceste zile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.