Băsescu s-ar împăca de faţadă cu opoziţia şi continuă războiul cu profesorii

Preşedintele Traian Băsescu mimează democraţia. După ce laudă guvernul Boc pentru implementarea măsurilor de austeritate, şeful statului spune că e dispus să desemneze un premier al opoziţiei în cazul trecerii unei moţiuni de cenzură. El pune, însă, condiţia ca aceasta să aibă un program care să garanteze accelerarea reformelor.

Şeful statului a declarat, miercuri, la Radio România Actualităţi, că remarcă progresele făcute de Guvern, arătând că, din punctul său de vedere, această soluţie politică este cea mai bună, chiar dacă ar dori-o mult mai eficientă.

„În general, am încredere în oameni. Îmi pare rău, dar trebuie să vă spun că, indiferent ce aş spune eu, raportul public făcut de FMI este favorabil acestui Guvern, iar, ieri (marţi – n.r.), a apărut raportul agenţiei de raiting Fitch, care, de asemenea, are aprecieri pozitive la efortul Guvernului de a rezolva din problemele structurale din economie şi din structura bugetului, în mod deosebit. Eu nu pot decât să adaug că remarc şi eu aceste progrese, dar le-aş vrea mai rapide”, a spus Băsescu, întrebat dacă are tot atâta încredere în Guvern cât avea la momentul desemnării acestuia.

Băsescu a observat şi critica îndreptăţită în unele zone pe care presa a făcut-o la unele dintre ezitările Guvernului, dar, pe de altă parte, „Guvernul şi-a asumat măsuri extrem de dificile, impopulare, pe care, categoric, partidele din opoziţie le resping”.

„Din punctul meu de vedere, această soluţie politică este cea mai bună, chiar dacă aş vrea-o mult mai eficientă”, a precizat Băsescu.

Un premier de la opoziţie, dacă…

Preşedintele s-a arătat chiar dispus să desemneze un premier al opoziţiei în cazul în care guvernul Emil Boc pică la moţiunea de cenzură.

„Mâine aş chema PNL şi PSD la guvernare. Dacă PDL se mişcă greu în sensul reformării României, a instituţiilor statului, a aplatizării deficitelor structurale pe care le avem, imaginaţi-vă cum ar face-o PSD şi PNL care le-au creat. Lumea s-ar opri în loc. Deocamdată, singura soluţie minim credibilă este această alianţă. Există acest risc, ca guvernul să cadă, dar este bine ca Opoziţia să ştie bine ce face. Dacă este dispusă să facă reformele de care România are nevoie, foarte bine. Dacă va pica Guvernul ca anul trecut, doar în interes politic, bine ar fi să stea reţinuţi. Orice evaluare a unei ţări care împrumută bani pleacă de la stabilitatea politică. Dacă Opoziţia are un program prin care să garanteze accelerarea reformelor structurale, de ce nu…”, a declarat Băsescu.

„Dacă PSD şi PNL vin cu un astfel de program, nu aş avea nicio ezitare să desemnez un premier al lor. Dar prin declaraţii pline de incompetenţă arată că nu sunt pregătite să vină la guvernare. Dar s-au priceput la guvernare doar când era creştere economică şi să cumpere voturi”, a adăugat acesta.

Răspunsul pentru un profesor: Sunt mai prost plătit ca el

Şeful statului i-a răspuns obraznic, la RRA, unui profesor care se plângea că primeşte doar 900 de lei lunar.

„Dânsul are 16 ore pe săptămână, eu muncesc 16 ore pe zi. Dacă face socoteala pe oră, ar constata că e mai bine plătit ca mine. În plus, mai are şansa unui job, fiecare îşi mai caută câte ceva. Primul responsabil pentru fiecare suntem noi. Suntem adeptul unui stat responsabil pentru cetăţenii săi, dar nici nu poţi cere statului să împrumute bani pentru a plăti salariile şi să sacrifici viitorul”, a declarat Traian Băsescu.

Cota unică pe orice fel de venit, o soluţie

Traian Băsescu a mai declarat că introducerea cotei unice de impozitare pe orice fel de venit i se pare o soluţie, opinând că „orice trăitor într-o ţară este dator un impozit”.

Şeful statului a atras atenţia că, în 2011, deficitul fondului de pensii va fi de 3,6 miliarde euro.

„Deficitul fondului de pensii pentru anul viitor este 3,6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă valoarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă”, a spus Băsescu.

Întrebat când va găsi Guvernul soluţiile, el a spus că şi public presează pentru acest lucru şi că este o chestiune de responsabilitate pentru ţară şi „să ai forţa să-ţi sacrifici voturile”.

„După mine, una dintre soluţiile corecte este introducerea impozitării, introducerea cotei unice, pe orice fel de venit, indiferent că e pensie mică, mare, că e venit din activităţi culturale, drepturi de autor (…) Până la urmă, orice trăitor într-o ţară este dator un impozit”, a spus preşedintele Băsescu.

Nu are constituţional vacanţă!

Preşedintele s-a arătat intrigat, totodată, de „politicianul supărat” că i s-a luat 25% din salariu, dar care are o prezenţă de 1% din programul de lucru, referindu-se la liderul liberal Crin Antonescu.

„Constituţional, nu am vacanţă. Fug un weekend, un weekend şi o zi din Bucureşti”, a declarat Traian Băsescu.

Întrebat despre ceilalţi bugetari, el a arătat că aceştia au vacanţe prevăzute de lege.

„Mă intrigă politicianul supărat că i s-au luat, nu că i-am luat, i s-a luat 25% din salariu şi el are o prezenţă de 1% din programul de lucru”, a mai spus şeful statului.

Salută parlamentarii că vor să muncească mai mult

Băsescu a precizat că este de acord cu propunerea opoziţiei de introducere pe ordinea de zi a Senatului a OUG privind creşterea TVA, el salutând decizia Parlamentului de a munci mai mult şi susţinând că ordonanţa făcea parte din acordul cu FMI.

„Eu am avut în vedere urgenţele legate de Uniunea Europeană pentru care nu avem acte normative, cum ar fi Legea ANI sau legea privind mica reformă. Am considerat că o sesiune extraordinară trebuie să aibă un conţinut limitat. Dacă parlamentarii doresc să muncească mai mult, eu salut acest lucru”, a declarat Băsescu.

El a adăugat că ordonanţele vizate de opoziţie fac parte din acordul cu FMI.

„Am considerat că există legi (în raport cu FMI – n.r.). În relaţia cu UE, nu aveam legi. Mă bucur dacă Parlamentul a decis să muncească mai mult”, a conchis şeful statului.

Să se termine cu fanariotismele!

La RRA, Traian Băsescu a mai spus că a fost extrem de nemulţumit că în buget au fost repartizaţi bani pentru obiective legate de interesele fiecărui parlamentar, arătând că trebuie să se termine cu aceste „fanariotisme”, pentru că nu sunt bani pentru construcţia de biserici.

„Un lucru cu care am fost extrem de nemulţumit în buget este repartizarea de bani pe obiective de interese pentru fiecare parlamentar. Să terminăm cu aceste fanariotisme, că ţara nu are bani pentru construirea de biserici”, a spus şeful statului.

El a arătat că ştie că aceşti parlamentari nu duc aceşti bani acasă, dar nu este timpul pentru construcţia de biserici. „Avem alte priorităţi, construirea de diguri pentru inundaţii, baraje”, a adăugat Băsescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.