Bază de date cu toți cei 13 mil. de consumatori de gaze și electricitate

ANRE va realiza o bază de date cu toți consumatorii de gaze și electricitate din România, iar aceasta va fi gata în 2 ani. Acordul pentru această colectare de date este deja primit de la Autoritatea pentru Digitalizarea României, potrivit unui comunicat.
Nu este precizat daca va fi cerut acordul clienților de energie pentru introducerea în această bază, dacă va fi doar pentur accesare internă sau pentru oricine, și nici scopul ei concret, fiind menționat doar că această bază de date ar simplifica procedurile de schimbare a furnizorului de gaze și electricitate, deși nu este foarte clar cum.
Costul proiectului este de 2 milioane lei, din fonduri UE, iar activitatea principală este cea de achiziţie a serviciilor de dezvoltare şi implementare platforma IT – software, hardware şi training – necesare pentru dezvoltarea şi implementarea platformei online de optimizare a proceselor operaţionale din piaţa de energie generate de schimbarea furnizorului.
„Obiectivul general al proiectului este adoptarea unor măsuri de simplificare a procedurilor administrative pentru toţi consumatorii implicaţi în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale prin implementarea unei soluţii informatice intuitive şi inovative care să contribuie la dezvoltarea unei pieţe de energie dinamice şi competitive. Platforma informatică integrată va folosi o bază de date unică la nivel naţional aferentă celor aproximativ 13 milioane de clienţi casnici şi noncasnici din care aproximativ 9 milioane de consumatori de energie electrică şi aproximativ 4 milioane de consumatori de gaze naturale şi va fi un sistem unic accesibil online pentru toţi participanţii la piaţă implicaţi în procesul de schimbare a furnizorului (operatorii de distribuţie, furnizorii şi clienţii finali care intenţionează să schimbe furnizorul)”, se arată în comunicat.
Ca urmare a optimizării proceselor operaţionale clientul final va avea acces, în timp real, la detaliile privind statusul procesului de schimbare a furnizorului în urma solicitării efectuate de către acesta. În prezent, în conformitate cu reglementările în vigoare, procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale durează maximum 21 zile de la data notificării intenţiei de schimbare a furnizorului de către clientul final.
Prin implementarea proiectului se vor putea pune în aplicare reglementările europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 de ore, precum şi realizarea interoperabilităţii datelor referitoare la schimbarea furnizorului din punct de vedere al formatului.
Valoarea totală a proiectului este de 19,924 milioane de lei, din care cheltuieli totale nerambursabile 19,525 milioane de lei şi cheltuieli contribuţie proprie 398.470 lei. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.
Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, respectiv 2 iulie 2020 – 30 iunie 2022.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1079 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Baza de data din care se pot alimenta la liber toti candidatii la alegeri si castig scaun parlament, guvern si cotroceni?! Sa fim seriosi, este fix procedeul cu like pe facebook, urmaresti pagini cu multi urmaritori si depasesti milioanele pe care spui ca sunt sustinatorii tai! Sunt exemple enorm de multe!

  2. Eu ma opun, ANRE trebuie desfiintat, bani aruncati la canal ! ANRE = birocratia inutila si costisitoare a cretinilor de komisari autodenumiti europeni. Frica de puscarie a conducatorilor de firme ar aveau un efect benefic consumatorilor.

  3. Proprietarii Romaniei trebuie sa stie exact cine si cat datoreaza. Ca birul trebuie colectat. De aia si vor sa stampileze pe toata lumea, ba cu vaccin, ba cu cip. Mane, thekel, phares. Fiecare membru al societatii proiectate, comunista in jos, capitalista in sus, trebuie urmarit ca sa nu cumva sa scape fara sa plateasca.
    Scrie deja pe perete ce au de gand.

  4. Si uite asa aflam cati proprietari mai suntem. Asa se explica de ce toti furnizorii de energie elctrica au cerut copii dupe actul de proprietate. La gaze nu au cerut fiindca nu toti sunt racordati la gaze dar la curent elctric aproape toti sunt racordati. Poate asa aflam cati trebuie sa voteze in Romania!

  5. ‘ Marea înregimentare ‘, toți vor ști totul despre tine, tu, nimic despre cine și cum îți vor foloși datele, curând îti vor cere pinul telefonului și al cardului bancar .

  6. „Scrie deja pe perete ce au de gand.”

    Stie si un copil ce scrie pe perete, 4 cuvinte (Pu.Pi.Co.Fu.) cenzurabile aici.

  7. Dar până acum ce a făcut acest “protecția consimatorului de energie numit ANRE? Zice ANRE că se vor simplifica procedurile administrative “prin implementarea unei soluţii informatice intuitive şi inovative care să contribuie la dezvoltarea unei pieţe de energie dinamice şi competitive.” Adică abonatul de pe calculatorul, din timpul lui va face toate operațiile. Iar ANRE instituție de stat va pune la dispoziția Furnizorilor de energie electrică sau gaze naturale energie, care energie sau gaze naturale sunt produse în unitățile energetice ale Statului Român, o bază de date să se poată concura sau înțelege între ei la preț, Cum pot fi acceptate asemenea instituții cine sunt paraziiții care le populează? În atâția ani de când ființează nu a fost înstare ANRE să-și implementeze singur platforma IT – software, hardware şi training și să-și formeze oameni? Tot STS va gestiona bazele de date și tot pe serverele lor vor rula programele contra cost? Iar abonatul, màndru de transparență, va găsi în factură incluse și aceste costuri. O acțiune scumpă și identică cu aceea: Să-i motivâm cu ceva de lucru salariul doamnei Dobrovolski-Pușcalău.

  8. Eu vreau o bază de date în care să știm fiecare cotizant la sistemul de sănătate câți bani a băgat în sistem și de cât a beneficiat în contraprestație. Am face șoc anafilactic/cardiac/cerebral, am ieşi în stradă mâine dimineață. Dar pe bune chiar m-am săturat sa dau 2000-2500 de mii lunar si sa îmi fac singur teste, să îmi cumpăr singur paracetamolul, să îmi fac pe banii mei dinții și ochelarii, iar romii/țiganii merg pe moca să nască 4-5-6 odrasle, pentru care statul apoi le mai dă și alocație și ajutor social, că suntem oameni. Pentru asta aș vrea o bază de date.

  9. Suntem mai multi, 4 meleoane sunt doar copiii supt 18 ani. 4+ 13 meleoane de propitari fac 17, iar 2 meleoane-s la dat cu jula si cu gura, temporar, circula dus-intors, la maxim 3 luni si pe aia nu-i gasesti pe tabel, se agata la firele de curent.
    Pe astia ii intereseaza STABILII.

  10. ANRE o institutie infiintata pentru pilosi sa incaseze niste salarii imense fata de restul populatiei,dar care sa lucreze pentru corporatii,in favoarea lor si impotriva cetateanului.Fac ei vreo cercetare,vreun studiu ,vreo inovatie pentru societate ca sa-si merite salariile? Nu.Atunci ce justificare are aceasta institutie?Sa faca o baza de date sa vedem si noi,cine incaseaza banii[patronii,asociatii] de la fraierii, de la consumatori?
    1. Gen-Remus Truica cat intra in buzunarul lui anual ,de la eoliene
    2.Gen-firmele de facturare energie electric si citire contuare
    3.Firmele care lucreaza la schimbarea tot timpul,ca este nevoie sau nu a contoarelor.
    4.Diverse firme intermediare pe hartie de energie electrica ,care incaseaza bani,parca ar cara cu galeata curentul.
    Toata lumea isi cere sa dai copii dupa buletin,copii dupa actele casei,etc. Ce importanta are sa le dai actul de propietate ca oricum daca nu platesti iti taie curentul,apa,gunoiul.Mai nou se intereseaza si verbal,daca mai sunt mostenitori.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.