Bene şi Napoca Construcţii au umflat de 20 de ori terenul pentru un capăt de pistă

Pista de 2.100 metri de la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” Cluj a costat 42 de milioane de euro. O căruţă de bani. Asta deşi iniţial contractul a fost semnat pentru 32,43 milioane de euro. Numai că 24 de acte adiţionale au săltat preţul.

Nu e vorba, şi lucrarea de la APRON 4 (cale de rulare paralelă cu pista şi platformă pentru parcarea aeronavelor de mare capacitate de categorie D şi E/aeronave cargo) a fost evaluată prin studiul de fezabilitate al celor de la Iptana la 5 milioane şi în final s-au plătit pentru ea 16 milioane lei. Şpaga însă a trebuit să curgă dinspre executant, Napoca Construcţii, spre beneficiar, Consiliul Judeţean Cluj, preşedintele instituţiei, Horea Uioreanu. Toate acestea sunt deja lucruri cunoscute. Pe baza lor, cei doi amintiţi mai sus se află în arest preventiv. Dare/luare de mită, spălare de bani.

Mai mult, potrivit unor surse judiciare, acum a apărut şi o plângere a lui Bene, împotriva lui Uioreanu, pentru şantaj. Săracul Bene. El a fost şantajat, a dat mita către tiranul Uioreanu, să poată funcţiona, să poată da banii de salarii angajaţilor. Săracul Bene! Poate ar trebui martirizat! În primul rând, Napoca Construcţii şi Bene şi-au încasat banii de pe pistă prin factoring bancar. Consiliul Judeţean plătea la bancă facturile emise către Napoca Construcţii, încasate deja de Napoca de la bancă. Apoi, Napoca Construcţii atât de grijulie era cu banii săi încât a plătit 17 milioane lei pe un amărât teren forestier de 100 de hectare! Un preţ supradimensionat de şapte ori. Practic, banii plătiţi de statul român pentru pista de la aeroportul clujean au fost tunşi de Bene, prin Napoca Construcţii, după o tranzacţie imobiliară supraevaluată, care, probabil, este şi ea în atenţia procurorilor DNA!

17,5 milioane cu o zi înainte de Crăciun

Pe 23 decembrie, 2013, când toată lumea deja era cu gândul la cozonaci şi, bineînţeles, pe neobservate, apare în presa clujeană un convocator al unei AGA al Napoca Construcţii SA, pentru 23.01.2013. Normal, convocatorul a trecut aproape nevăzut. Era vorba despre o AGA prin care se cerea validarea unei decizii a Consiliului de Administraţie din 18.12.2013 prin care s-a decis încheierea unui contract de vânzare-cumpărare în formă autentică, având ca obiect dobândirea în proprietate a unui imobil. Concret e vorba de teren situat în comuna Floreşti, jud. Cluj, înscris în CF nr. 51361 Floreşti) nr. CF vechi 8068) nr. cadastral 2942, teren cu destinaţie forestieră, în suprafaţă măsurată de 1.069.208 mp (suprafaţă din acte 1.069.000 mp). Preţul total al vânzării este stabilit la 17.537.635,6 lei cu TVA inclus, preţ ce se va achita integral, până la data de 31 decembrie 2013.

Din start trebuie punctat că pe terenul respectiv, în 2008, prin HCL 95/2008 s-au obţinut un PUZ şi un PUD pentru ansamblu locuinţe. Cum Dumnezeu s-a obţinut un PUZ/PUD pentru ansamblu locuinţe pe un teren forestier, nescos din circuitul forestier, suntem convinşi că pot explica primarul de atunci, Ioachim Vancea, şi fostul Consiliu Local Floreşti. Codul Silvic are stipulări clare în acest sens, pentru scoaterea din circuit a unui teren forestier fiind necesare o serie de proceduri stricte, printre care şi împădurirea unei zone. Dar terenul respectiv nu a fost scos din circuitul forestier, dovadă fiind decizia CA al Napoca Construcţii, care vorbeşte de achiziţionarea unui teren forestier. Atunci cum primise PUZ/PUD pentru ansamblu locuinţe? Poate ne explică DNA!

Mai departe, terenul respectiv, 100 de hectare (un milion mp), fiind vorba de o pădurice bătrână, are o valoare de cel mult 2-2,5 milioane lei (10-15.000 lei/ iugăr, care e 0,577 hectare). Vorbim aşadar de o supraevaluare, de umflarea preţului de aproape 20 de ori. Oare pentru a scoate bani din firmă? Bani de la Napoca SA? Banii obţinuţi de la statul ropmân pentru pistă? Analizând vânzătorul şi modalitatea de plată, tindem să credem că DA!

De unde avea Napoca Construcţii aceşti bani?

Mai mult ca sigur din contractul de la pista aeroportului. Pentru că Napoca Construcţii încasase banii prin contractul de factoring cu Garanti Bank. Şi tocmai în respectiva perioadă, finele lui 2013, Napoca Construcţii emisese o serie de facturi solide către RA Aeroportul Cluj din subordinea Consiliului Judeţean.

Revenind la teren, suma de 17.537.635,6 lei cu TVA inclus, preţ ce se va achita integral, până la data de 31 decembrie 2013, urma să fie plătită astfel:

– suma 2.558.763,47 lei se va achita conform prevederilor art. 1493 al. 1 Noul Cod Civil, articol care reglementează ca modalitate de plată: cesiunea de creanţă în contul unei datorii, prin cesionarea creanţei în cuantum de 2.558.763,47 lei pe care o are de încasat de la SC Napocamin SRL, către SC Clear Project SRL;

– suma de 4.394.672,53 lei se va achita conform prevederilor art. 1493 al. 1 Noul Cod Civil, articol care reglementează ca modalitate de plată: cesiunea de creanţă în contul unei datorii, prin cesionarea creanţei în cuantum de 4.394.672,53 lei pe care o are de încasat de la SC Panpetrol Com SRL, către SC Clear Project SRL;

– diferenţa de preţ în cuantum de 10.584.195,6 lei se va achita direct în contul lui Moldovan Marin Virgil, creditorul lui SC Clear Project SRL, conf. contractului nr. 5516/17.12.2013.

În traducere, Clear Project lucrase pentru Napoca Construcţii SA şi pentru Panpetrol (ambele controlate de Ioan Bene), iar acum urma să se facă plata prin această tranzacţie, Clear Project fiind proprietarul terenului.

În ce şerpărie financiară a aruncat guvernul Ponta 17,5 milioane?

Clear Project este o firmă înfiinţată în septembrie 2012. Nu are depus nici un bilanţ potrivit portalului mfinante.ro. Cod CAEN: activitate de arhitectură. Nimeni din Ordinul Arhitecţilor nu a auzit de această firmă. Ce servicii reale de proiectare ar fi putut oferi Clear Project către Napoca Construcţii şi Panpetrol nu ştim. Ştim însă că procurorii DNA vorbesc în Dosarul Bene/Uioreanu/Pogăcean de o reţetă a serviciilor fictive, vezi episodul sondajului comandat de Uioreanu şi plătit de Bene pe acte false. În Clear Project, asociaţi sunt Lengher Adrian şi Cojocariu Ancuţa Monica, ultima persoană fiind şi administrator. De notat că imediat după tranzacţie, în februarie 2014, Lengher a cesionat părţile sale sociale din firmă. Prin procură, de la Penitenciarul Gherla, pentru că Bene, prin Napoca Construcţii, a cumpărat terenul cu preţul umflat de aproape 20 de ori, de la un deţinut! Lengher Adrian îşi ispăşeşte în prezent o pedeapsă cu închisoare cu executare, pentru infracţiune rutieră săvârşită sub influenţa alcoolului. Pedeapsa a devenit cu executare după ce Lengher, în martie 2011, a fost condamnat cu suspendare într-o speţă privind fraudarea unor fonduri europene, în comuna Ciuruleasa, judeţul Alba. Deosebit de interesant este faptul că Lengher a fost condamnat alături de fostul primar şi doi angajaţi ai… Ben Ben SRL, o altă firmă din imperiul cu picioare de lut al lui Ioan Bene! Dosarul respectiv era raportat la un proiect de investiţii din fonduri SAPARD, în valoare de 3,38 de milioane de lei, privind modernizarea unui drum. Ben & Ben Serv SRL era executantul proiectului, iar „Alpro Consult”, unde Lengher era asociat, a oferit serviciile de consultanţă. Fostul primar a încercat obţinerea decontării sumei de 621.012 lei, reprezentând prima tranşă de bani din contract, folosindu-se de un număr de 72 de înscrisuri întocmite în fals de inculpaţii Rusu Ovidiu Marius, Spătaru Laura Mirela (angajaţi la Ben Ben patronată de Ioan Bene) şi Lengher Adrian.
Mergând pe firul investigaţiei, în Alpro Consult, firmă înregistrată în Bucureşti, Lengher era asociat cu doi cetăţeni egipteni, Amer Mohamed Hassan Attia şi Sherif farouk Abdel Ghany el Sayad. Cei doi mai deţin direct sau prin firmele lor alte câteva sute de minuscule firme. Lengher şi-a cesionat părţile sociale către cei doi în octombrie 2011, după scandalul de la Ciuruleasa cu fondurile europene.

Revenind la terenul din Floreşti, ultima tranşă a platei se face către Moldovan Marin Virgil, ce să vezi, el fiind creditorul lui Clear project. Numai că în 2012 acelaşi Moldovan tocmai vânduse terenul către Clear Project!

Iată aşadar unde au ajuns o parte din banii încasaţi de Napoca Construcţii, controlată de arestatul Ioan Bene, de la statul român: într-un teren de 100 de hectare, cu destinaţie forestieră, dar cu PUZ-PUD de locuinţe din 2008, supraevaluat de aproape 20 de ori, cu proprietar o fantomatică firmă de arhitectură, deţinută de un… deţinut condamnat pentru fraudă cu fonduri europene, fost partener de afaceri cu Ben Ben SRL, altă firmă a lui Bene, şi nu în ultimul rând, membru într-o suveică de firme controlate de o serie de cetăţeni egipteni.

Dacă Bene, prin Napoca Construcţii, avea de dat 17 milioane lei pe un pârlit de teren ce valorează doar 2-2,5 milioane lei, cum mai poate afirma cineva că nu avea bani de salarii pentru muncitorii de la Napoca Construcţii?!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.