Beneficiile consumului de căpșuni

capsuni

Delicioasele fructe ale acestui sezon, căpşunile, sunt cunoscute ca fiind un bun întăritor imunitar, un ajutor în prevenţia bolilor cardiovasculare, a diabetului sau chiar a cancerului, scrie ziarul Renaşterea bănăţeană. Prin conținutul ridicat de vitamina C, aceste fructe sunt indicate pentru stimularea imunităţii organismului, fiind în acelaşi timp un antioxidant eficient. De asemenea, proprietăţile antioxidante ale căpşunilor previn apariţia cataractei, iar compoziţia mare de vitamine protejează împotriva radiaţiilor solare şi îmbunătăţeşte corneea şi retina.

Căpşunile conţin antioxidanţii luteină şi zeaxantină şi acid elagic, o fitochimicală extrem de benefică, cu proprietăţi anti-cancer. De asemenea, acidul elagic previne distrugerea colagenului şi inflamarea pielii, acestea fiind principalele cauze ale apariţiei ridurilor. Fitochimicalele din căpşuni contracarează efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea unei plăci la nivelul arterelor. Consumul acestora reduce lipidele din sânge, care, în cantităţi mari, se pot depune pe pereţii arterelor. Căpşunile au proprietatea de a reduce inflamaţiile articulaţiilor, care ar putea provoca artrită.

De asemenea, prin conținutul important de potasiu, ajută la menţinerea presiunii sângelui la nivel normal, acţionând ca un amortizor împotriva efectelor negative ale sodiului. Căpşunile conţin două grame de fibre pe porţie, esenţiale pentru o digestie sănătoasă. Absenţa lor poate conduce la diverticulită, care se manifestă la cea mai mare parte dintre persoanele trecute de 60 de ani. De asemenea, aceste fructe consumate cu moderaţie luptă împotriva diabetului zaharat de tip 2. Căpşunile sunt recomandate și în perioada prenatală. Acidul folic este indicat femeilor însărcinate sau celor care îşi doresc o sarcină, căpşunile conţinând 21 de miligrame pe porţie. Acest tip de vitamină B ajută fătul să-şi dezvolte craniul şi măduva spinării. De reținut însă că aceste fructe au un ridicat potențial alergen, iar introducerea lor în alimentația copiilor mici se va face treptat, cu multă precauție.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.