Bilanţ de etapă al bătăliei din România cu pandemia

1. Normal ar fi fost ca România să aibă o celulă de criză în perioada pandemiei, sub autoritatea preşedintelui ţării. Iohannis s-a derobat de o asemenea răspundere.

2. Normal ar fi fost ca în celula de criză să îl avem şi pe ministrul de externe, spre a afla cât mai repede şi mai clar ce măsuri au fost luate în alte ţări şi cu câtă eficienţă. Nu s-a întâmplat aşa.

3. Normal ar fi fost ca în celula de criză să avem şi un imunolog de prestigiu, spre a putea avea analize asupra vindecărilor prin imunizare naturală şi, în genere, asupra tuturor aspectelor imunologice. Nu s-a gândit nimeni la această necesitate.

4. Normal ar fi fost să avem un plan de creştere a capacităţii de testare. Iohannis s-a opus, deşi nu conducea nimic în cadrul crizei sanitare.

5. Normal ar fi fost să avem şi un plan de creştere a capacităţii ATI. Nu există un asemenea plan nici în prezent, când ATI-urile sunt deja copleşite.

6. Normal ar fi fost să producem prin forţe proprii unele medicamente întrebuinţate în tratamentele anti-COVID-19, cum face Bulgaria, de pildă. Nu ne-am organizat nici pentru asta.

7. Normal ar fi fost să nu lăsăm nouă din zece infectaţi fără anchetare epidemiologică. I-am lăsat să transmită virusul ca să nu copleşim spitalele cu ei, oricum copleşite de spitalizarea asimptomaticilor deja testaţi (întâmplător), decizie singulară pe glob.

8. Normal ar fi fost să raportăm decesele cu comorbidităţi separat de decesele cauzate doar de COVID-19. Abia acum ne gândim la aşa ceva.

9. Normal ar fi fost să avem raportări comparate ale mortalităţii, între 2019 şi 2020 în primul rând. Abia în septembrie am avut o astfel de raportare.

10. Normal ar fi fost să raportăm comparat şi statistica mortalităţii non-COVID-19. Nu ne-a trecut prin cap.

Fie şi numai aceste zece anormalităţi din strategia noastră de combatere a contagiunii şi avem, iată, o imagine mai mult decât îngrozitoare despre competenţa conducătorilor noştri în timpul acestei crize.

Are această serie de neglijenţe şi un conţinut penal? Ar avea dacă ar exista o rea intenţie. După opinia mea, un judecător onest nu ar putea fi convins decât de aspectul de rea-credinţă din faptul neamânării alegerilor parlamentare (dacă nu vor fi amânate). Proba saltului în propagarea infecţiilor după locale este deja documentată. Atunci, nu un milion de români (ca în februarie-martie), ci nouă milioane au umblat, cu sau fără SARS-CoV 2 la purtător, pe străzi. Cei care purtau virusul l-au împrăştiat peste tot. Normal ar fi fost să ştim câţi îl poartă. Asta s-ar fi putut face doar prin testare pe scară largă. De la un număr de purtători în sus, era caz de amânare a alegerilor. Matematic, aşa era.

În plan global, matematica spune că avem o psihoză mai gravă decât pandemia, cauzată de infodemie. La un eventual proces local, Iohannis s-ar putea apăra cu acest argument: în 1968, gripa Hong Kong a ucis patru milioane de pământeni, dar n-am dat în psihoză şi nu am pus lacătul pe nimic. În plan teologico-politic, am greşit dând mărgăritare cui nu trebuia să le dăm. Ar fi normal să punem chirurgia pe creier în dezbatere publică? De ce am considerat că ar fi normal să punem imunologia şi virusologia în dezbaterea diletanţilor de pe reţelele de socializare?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

16 Comentarii

  1. După ce l-au ștampilat 66,66% pe Sparanghel Vodă, o mai rămas ceva normal?

  2. Normal ar fi fost ca acesti anormali sa Nu fie in fruntea tarii. Dar, cand anormalii vor sa faca pe normali, întotdeauna, se produc catastrofe.
    Ps. Cu un prost, pe post de baci. Cu un ingamfata cu neuronul îmbibat în alcool si sugrumat de coarda de la mandolina, cu o maimuță urlatoars, care fie vorba intre noi si-a pierdut glasul si batistuta, cu un Citu Cutu care trage pe nas si da pe gura, cu o ceata de rapandule securiste si Lgbtq-iste, cu un cor de sclavi pupincuristi la ce sa te astepti bun?
    Ps. Astia sunt precum comunistii in anii 1930. Si-au constituit o celulă de criza care lucrează în ilegalitate si se tem ca sa nu fie deconspirata si ucisă de virus. Doar nu veti vrea ca o celulă sa se lupte cu cohortele de viruși? De unde atat de mult curaj la trei păduchi patati,10 capuse imbuibate si cinci lipitori nesimtite.

  3. Tocmai aceste ANORMALITATI au fost pohta bolsevicului cotrocean. Nu stiu de ce n-a remarcat NIMENI obiectivul marturisit de el insusi INCA DE CAND A CANDIDAT PRIMA DATA – SPARGEREA ROMANIEI. Desigur, cunoscandu-i pe romani si stiind ca nimeni nu lupta IMPOTRIVA ROMANIEI, MAI INCRANCENAT DECAT ROMANII.

  4. Evidențe…PNL și PSD,..aceeași mizerie./Plus cu virusul nu cred că o conducere centralizată, adică mafia nazstă română cu epoleți securiste s-ar putea descurca alfel decât dictează licuriciul,.Azi licuriciul interzice modelul chinezesc, unde au terminat de fapt virusul,.. Plus se induce povestea pentru proști cu ”comorbiditățile”. Păi nu cred că de ajungi la 60 de ani nu ai ceva comorbidități, chiar unii deja și la 50 de ani, polițistu deja la 45 și se pensionează., Deci virusul te termină indiferent. O clasă politică obedientă, slugă, impotentă incompetentă, nu poate avea alte rezultate..

  5. Analizand evolutia sfatosului domn Buduca,putem arata din 2-3 articole semnate Buduca,pasii imensi facuti de acesta in intelegerea situatiei:
    1.”Covid-19 este, oare, un emigrant?” (25 martie 2020): citez,:Coronavirus dă o lovitură cu totul neașteptată: nu putem lua măsuri comunitare, fiecare stat să se descurce pe cont propriu!
    2.”Crezi în COVID-19?”(28 iulie 2020)-articol de sustinere a covidiotilor ,citez: COVID-19 pare a fi doar o formă de copilărie a credinţei în extratereştri

    Rugam autorul sa lase oamenii sa lucreze,sa nu mai faca pe stat-majoristul,cu plastilina pe harta,tot nu crede in pandemie

    Citind din articole trecute ale distinsului jurnalist ,mi-a placut un ministudiu,citez dupa Sputnik.md:
    ” Buduca spune că, în România, „notele 5, sau 6, sau 7 conduc, peste tot, notele 8, sau 9, sau 10 şi în viaţa politică, şi în structurile administrative, şi în sistemele autorităţii judecătoreşti”.

    Media generală a Parlamentului, din acest punct de vedere al mediilor şcolare, care să fie? Dinamica acestei medii a evoluat aşa: 1990-1992, în jur de 8 (opt); 1992-1996, în jur de 7 (şapte); 1996-2004, în jur de 6,5 şase şi jumătate); după 2004, în jur de 6 (şase)”.

    Alte statistici includ lideri sindicali, ziariști, moderatori TV etc:

    „Media generală a liderilor politici după 1990: 7,4; media generală a liderilor sindicali: 8,3; media generală a moderatorilor de televiziune: 8,1; media generală a redactorilor-şefi din presă: 7,8; media generală a şefilor de inspectorate de poliţie: 7,2; media generală a şefilor judeţeni ai SRI: 7,1”.
    :))Nu putem spune ca nu are dreptate!
    Bertrand Russell ne-a invatat ca omul este condus „de 4 dorințe – avariția, rivalitatea, vanitatea și foamea de putere „–
    Cu cat omul e mai prost,mai secatura,cu atat setea de putere e mai mare…

  6. ce spectacol grotesc – distantati la masa rotunda dupa ce stau bot in bot la una mica

  7. De ce nu copiaza modelul chinezesc in ce priveste masurile anti-covid? In China situatia e demult stabilizata la doar cateva zeci de cazuri noi pe zi, la ditamai populatia. Da, zeci, nu sute, nu mii, nu zeci de mii. Nu credeti? Uitati-va pe worldometers punct info, site-ul cu datele statistice despre Covid la nivel mondial si pe tari.

  8. Am avut în vară o problemă la Urgență. Pe masă în holul de așteptare erau două teancuri de formulare. O voce a unei doctorițe în echipament de protecție mi-a cerut să completez formularele. Le știți: cu străinătatea, cu probleme de sănătate cu conactact covid etc… După mine alți au competat formulare ajunse într-un teanc. Am avut o problemă la un notar public. Aceeași procedură aceleași formulare. Același tenc. Trebuie să fie numai în Sibiu peste 100 de notariate. Am ajuns de curând la un cabinet medical privat. Aceleași formulare. Trebuie să fie sute de cabinete private în Sibiu, că sunt zeci de clinici. INTREBARE: aceste formulare se transmit în fiecare dimineață, cele de ieri și se centralizează undeva, să zicem la DSP, intr-o baza de date cu program dedicat și motor de căutare, program bineînțeles administrart de unicul și omniprezentul STS doar la vot, , în fapt sigurul posesor de servere de foarte mare putere. Și dacă unul din numele tuturor celor ce au fost într-o zi într-o locație amintită apare la într-un în baza de date a unui spital din România la bolnav covid 19, automat se listează numele contacților direcți din data ultimelor 20 de zile, și de acolo DSP având și acces la baza de date poliției incepe ancheta epidemiologică pentru toți contacții bolnavului cei din locație și cei de acasă? Nu cred. Pentru că știu cât suntem devastator de suprficiali, și știu care este știința și hărnicia celor puși să organizeze. Și, și pentru că bunăstarea debordantă a SRI și SPP le ia mințile și le ocupă ziua de muncă cu obțienri de materiale și firme de construcții la a Nșpea casă sau vilă, după care rezervări de sejururi în locații de vis, n-au vreme de programe pentru “românii mei”.

  9. Să nu mai amintiți in veci de China ..un stat condus de un criminal și un partid comunist..să revenim la oile noastre, adică pandemia romanescă…de ce nu-l consultă pe Molnar Gheza..?..

  10. Noroc cu critica literaro-filologico-vulgaro-inepto- plusisto-usristo-liberalo a Jardanului. El ține, ca slugă credincioasă, catalogul răspunsurilor domnului Buduca (a propos: splendid și sold articol!). Nu se mai poate discuta ceva fără responsabilul cu propaganda pus de partid Jardan. Înțelege sau nu (nu doare ignoranța!) el se bagă. Așa o slugă rar s-a mai văzut. Nu-și dă seama că precum este situația creată de guvernul meu este și el – o biată mârțoagă!
    În altă ordine de idei, nu l-au ales 66%, ci i treime din electorat. faceți calculul aritmetic și asta este.
    Cu China lăsați-o mai ușor, căci nu cunoașterți și repetați doar clișee de propagandă ieftină. China este mai liberală decât România și stă la balconul creațiilor.

  11. Modelul politico-medical chinezesc a TERMINAT PANDEMIA IN MAI PUTIN DE 3 LUNI !

    Modelul politico-medical al „lumii democratice” A DAT CHIX !!!!
    In orima luna de pandemie A DAT CHIX IMPERIALISMUL MULTINATIONAL . (afacerile internationale)
    In lunile urmatoare A DAT CHIX SI CAPITALISMUL NATIONAL. (afecerile nationale)

    Dar „lumea a treia” ? Nci unul dintre modelele politico-medicale de mai sus. SI TOTUSI NU PREA AU PANDEMIE . De ce ????????????

    Care dintre modelele politico-medicale este mai bun ?????
    Care dintre aceste modele s-au descurcat mai bine in vreme de criza politico-medicala ????

    DE CE ‘LUMEA DEMOCRATICA” A DAT CHIX ???? O INTREBARE DE BAZA PENTRU USA, EU si NATO.

    Oare nu a venit momentul sa schimbam modelul politico-medical „al lumii democratice” ????
    CA IN 1989 – schimarea lumii sovietizate !!!!!!!!!!!!!!

    Chinezii sunt 1.5 miliarde de lucuitori. Si au un sistem politic mixt comunisto-imperialist. (modelul economic al lui Marx – considerat in lumea euroatlantica ca economistul mileniului II).

    „Lumea democratica” numara doar 900 milioane de locuitori (incluzand SUA, Canada, Australia, Rusia, Turcia si Europa UE). Care a adoptat sistsemul politic capitalisto-imperialist (asa zisul model liberal de la sfarsit de secol XIX).

    Restul locuitorilor Terrei o reprezinta :lumea a treia”. Modelele politice adoptate de acestia sunt foarte multiple.

  12. Numarul mediu de morti pe luna in Romana (statstica INS pe ultimii 10 ani)) este de ~ 20.000
    Numarul mediu de morti pe zi in Romana (statstica INS pe ultimii10 ani) este de ~ 750-800.

    ATATA TIMP CAT NU SE EFECTUEAZA AUTOPSII PE toate CADAVRELE mortilor de COVID …. nu vom sti niciodata numarul mortilor CU sau DE COVID.

  13. @Director: mai directoras la oi,ce tot ataci la persoana,taran prost,comenteaza articolul,nu postarile altora!Civilizati-va

  14. In opinia mea cauza situatiei prezentate in articol rezida in decizia mai veche de a scoate din circuitul activitatilor curente pe toti cei care cunosteau, organizau si conduceau diferite domenii pe motiv ca cei formati in oranduirea comunista trebuiau inlocuiti cu oameni, de preferinta tineri sau, acolo unde se poate, foarte tineri care sa promoveze idei noi, de orientare non-comunista. Aceasta politica a indepartat cea mai mare parte a specialistilor si i-a inclocuit cu „specialisti” formati peste noapte la conferinte, simpozioane si seminarii de cateva zile unde, la plecare, li se dadeau participantilor diplome care atestau ca posesorii sunt …. ceva in domeniul respectiv. Ca atare, cand a fost nevoie ca tara si sistemele ei sa se organizeze pentru a infrunta o criza n-a mai fost cine sa spuna ce si cum sa se procedeze. Ce s-a intamplat – si continua sa se intample – nu-i decat evolutia logica a folosirii improvizatiei si necunoasterii pe post de stiinta. Conform vechii zicale: „Cine n-are batrani sa si-i cumpere”. Deci, pusa una peste alta, dom’ Buduca are, cam ca de obicei, dreptate. Nici nu are cum altfel intrucat, in articol, nu face altceva decat sa descrie pur si simplu o realitate pe care o cunoastem cu totii. Cui nu-i place n-are decat sa n-o accepte, dar sa nu incerce s-o vopseasca si sa zica ca lucrurile stau altfel, ca nu tine.

  15. „O problema nu poate fi rezolvata aplicind acelasi mod de gindire ca acela care a creat problema” (Einstein) (… sau, varianta : „Adevarata dementa este atunci cind intr-o ecuatie, introducind aceleasi date, sa te astepti la rezultate diferite” …)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.