Orban, întrebat despre corvete: „Suntem gata să semnăm contractul”

Premierul Ludovic Orban a spus, luni seară, după ce a discutat, în cadrul unei vizite oficiale în Franța, cu omologul său francez, că imediat ce se vor termina litigiile în instanță legate de corvetele multifuncţionale „suntem gata să semnăm contractul”.

Orban a vorbit despre subiectele discutate, referindu-se și la cooperarea în domeniul militar.

„Sigur că am abordat subiectele de azi cum este contractul privitor la corvete și aici am prezentat punctul nostru de vedere. Există un litigiu, de fapt nu unul, au fost mai multe procese care au fost declanșate de un competitor împotriva deciziei de adjudecare a contractului care a fost luată de comisia de licitație. Imediat ce se vor termina aceste litigii în instanță, din punctul nostru de vedere, suntem gata să semnăm contractul, pentru noi fiind extrem de importantă semnarea și realizarea acestui contract. Construcția celor patru corvete este extrem de importantă în dispozitivul strategic al României la Marea Neagră”, a afirmat premierul.

În octombrie anul trecut, Tribunalul Bucureşti a respins contestaţia depusă de grupul olandez Damen, după ce MApN a anunţat că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a celor 4 corvete multifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa. Decizia nu era definitivă.

Pe 9 iulie 2019, Damen anunţa că a înaintat o plângere la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) luând în considerare un litigiu iniţiat anterior de Fincantieri, şi că a sesizat Curtea de Apel Bucureşti pentru multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare „Corvetă multifuncţională”. Compania informa, la vremea respectivă, că decizia vine ca urmare a faptului că toate părţile implicate în licitaţie, inclusiv autoritatea contractantă, au ridicat multiple aspecte de legalitate şi de încălcare a confidenţialităţii, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii în trecut, chiar de către Ministerul Apărării Naţionale.

În loc să fie suspendată licitaţia până la momentul la care ar fi fost încheiate toate anchetele privind modul în care s-a derulat programul de înzestrare, licitaţia ridică şi mai multe suspiciuni, incertitudini şi controverse care au impact asupra reputaţiei României şi asupra programelor de achiziţii publice atât în ţară cât şi în străinătate, arăta Damen. Compania susţinea că autorităţile nu au reuşit să clarifice definitiv aceste preocupări, ducând de asemenea la întrebări de natură etică cu privire la licitaţie.

Ministerul a primit oferte, în cadrul acestei licitaţii, din partea companiei olandeze Damen, a firmei italiene Fincantieri şi a Grupului Naval din Franţa.

Licitaţia a fost întârziată după ce procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată în ianuarie de către Ministerul Apărării Naţionale, după ce Şantierul Naval Constanţa a acţionat în instanţă Guvernul şi MApN, cerând anularea licitaţiei privind programul de înzestrare cu corvete multifuncţionale. Apoi Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, pentru „suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

17 Comentarii

  1. Am trăit România ca țară Multilateral dezvoltată și membră a Asociației țărilor în curs de dezvoltare. S-au construit săli de sport Polivalente. Toate de pace. Acum iată-ne belicoși nevoie mare cu corvete Multifuncționale. În contra cui? A Federației Ruse? A Ukrainei? A Turciei? Păi astea toate au Flote redutabile. Nu-i cam scump pentru Ziua marinei când vine Neptun cu elicoperul, sau pe balena din fibră de stică scorojită și doamna Carmen îi amintește președintelui Iohannis ce bluză cu trident pe piept avea în Tenerife.

  2. Voi ce ați înțeles? Eu am înțeles așa: dacă câștigă în instanță semnă, dacă nu, nu! Discurs specific lui Orban. Vom analiza, vom dezbate, vom hotărî, vom munci!

  3. … ca sa fim, cat de cat, pregatiti de razboi, ar trebui sa mai cumparam macar un portavion si zece submarine nucleare !

  4. Sica Tirbuson probabil s-a intarit inca din avion pentru ceea ce va urma la Paris. Cine stie ce a semnat si cum a semnat!

  5. Bine ca nu le luam din Olanda cea mai anti-Romania tara din lume. Nici n-ar trebui sa mai avem relatii diplomatice cu astia.

  6. De cat timp are nevoie justiția independenta sa se pronunțe in spete de interes national major, conform legilor in vigoare si al interesului national?
    Daca legea nu coincide cu interesul national, atunci schimbati legea!

  7. Hai, hai, mai repede, grabiti-va domnu’ Orban, ca ne ataca rusii ! Nu-i vedeti ca deja au masat portavioane la Sebastopol si sint gata de debarcare la Mamaia, pe plajele pline de cocalari si parasute ? … Asta doar daca nu aveti alte planuri … mai stii ? … parca vad ca corvetele in cauza (cam jumatate din bugetul Romaniei si cam cit 20 de spitale + 50 de scoli la un loc !) vor „patrula” prin Mediterana, ca sa insoteasca si sa protejeze invazia africana in Europa !

  8. Oaauuu,. Tichia de mărgăritar,.. mai vine un elbaszeszku și le privatizează,..N-am știut ce mi-a lipsit,.

  9. „Corvete multifunctionale” ? … hmmm … adica, daca inteleg bine, pot fi folosite cam la orice, de la pescuit hamsii in Marea Neagra si pina la transport ciuhapi din Libia sau Tunisia in Lampedusa, Italia … si, bineinteles, cum Petrov a vindut demult orice barcaz, la ceva trafice (pentru care va sfatuim sa va adresati cu incredere aceluiasi specialist, Petrov !)

  10. Nu stiu ce ati inteles voi dar din punctul meu de vedere, deja este plasata tuta pion de legatura pe absolut toate afacerile „hotiei” pe viitor in Romania. Bai sica „sticla mica”, unple bre corvetele cu tot ce inseamna „otrava/tratament-decimare” si nu vei mai avea sansa sa te inchini la cetateni dar nici plangaceala nemultumitilor bolnavi! Deja ai pionii plasati(bucuresti, timisoara, sibiu si in alte cateva locatii), plus raportul la secunda privind coro pe judete si localitati in nemturia, vezi cum nemturia are lista pe judete si localitati cu ‘excesul’ de coro! Totul e doar afaceri si nimic pentru cetatean, tara si bugetul statului roman pro crestere! Hai bai tampitilor, nu mai urlati sloganul „mandru ca sunt roman”?, cu asemenea bataie de joc si orori in Romania?!

  11. Avem un guvern si ministru apararii atat de patrioti, incit corvetele n-o sa se faca in Romania, off setul va fi zero si uite asa i-am pedepsit pe olandezi! Ce avea Damen cu guvernul ostil al Olandei, nu prea inteleg, dar avem „politica” externa „mare”! De ce nu cerceteaza cineva si „mafia” sud coreeana, care ne-a dat gauri mari in economie! Fosta Oltcit, devenita Dae Woo, Santerele navale Mangalia si o parte importanta din IMGB, au fost distruse de sud coreeni! Eu am teoria mea ca a fost „instigarea” americana!,

  12. Pe vremea când elbaszeszku era ministru sinistru al transporturilor și scria tăblițe cu ” aici sunt ingropați banii D-voastră”, de săpa românu și dărea de petrol,. Deci atunci se inrola la faimoasa armie română secuiul,.. la marină,. Intră in biroul ofițerului român fălos și este intrebat ..”- știi să innoți bree ?”,. la care secuiul uimit,..”- Păi nici vapoare nu mai avem ??”

  13. ”Premierul Ludovic Orban a spus, luni seară, după ce a discutat, în cadrul unei vizite oficiale în Franța, cu omologul său francez…” Adica domnul subinginer de la strungarie „a discutat, în cadrul unei vizite oficiale în Franța” despre cum va angaja Romania, pentru multi ani, in relatia cu Franta. Intelegeti de ce profesorii romani de drept international au fost bagati in puscarie fara probe?

  14. Corect, Premierul are dreptate: vrem corvetele de la Asocierea italo-franceză dintre Fincantieri şi Navale Group, nu de la olandezii de la Damen. Ce e greu de priceput aici? Dar cu escrocii din Olanda nu e uşor, vor cu orice preț contractul, chiar cu prețul de a ne umili pe noi toți! Huo, Olanda, huo, Damen!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.