Bilic. ”Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile și tradițiile rămân aceleași”

Nutriționista Mihaela Bilic se ține de glume? ”PORC”-ării pentru un Crăciun tradițional? Adică cum? 

Adică aperitivele ”sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului” și trebuie consumate ca atare.

În cantități mici și doar cât să deschidă apetitul…”, scrie Bilic pe Facebook.

”Slăninuță afumată, leber și caltaboș, un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate?

Faptul că sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gușă, ficat etc.. Ingredientele sunt tocate mărunt, apoi sunt puse in membrană naturală și fierte.

Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Dpdv nutritiv avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide, ci doar proteine (aprox

18%) și grăsimi (aprox 14%) și dacă nu le mâncăm cu pâine se potrivesc și în dieta proteică.

Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive,  produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică, pentru plăcerea gustului și deschiderea apetitului.

Ca să obținem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completată cu o felie de pâine și puțină ceapă, o linguriță de muștar sau dulceață de ardei iute, cât să taie gustul gras, dar merg și cu legume proaspete sau murături.

Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboșul, ba chiar punea și orez în tocătură, ca să fie mai spornică.

Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile și tradițiile rămân aceleași.

Și nu poate fi masă de Crăciun fără “PORC”-ării, fie ele făcute în casă sau cumpărate!”, conchide Bilic.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

6 Comentarii

  1. Ce „obiceiurile și tradițiile”? OLTENII NU ȘTIAU – ȘI NICI ACUM NU ȘTIU – PREPARA PORCU’! Slăninuță afumată, leber și caltaboș? Dupe ce-l sacrificau, îl tăiau cum tai eu brînza, nu aveau habar de anatomia animalului! Ca în Neolitik.
    Erau obligați să-l m’înce în următoarele două săptămîni după tăiere, că altfel li se strica totul……[RumBurak Özçivik]

  2. tradițiile rămân aceleași:
    -imbuibarea,ghiftuirea
    cum le spune Belzebut,
    printzul lăcomiei.

  3. @rumburik
    -prin similitudine annatomica cu vaca
    porcu se poate sacrifica si transha kosher
    cu exceptia cefei.
    (de limba de porc sau de iaurt de porc
    nimeni nu a auzit)

  4. Fara o vizita la U.P.U ori o cazatura in sant cu bicicleta pe post de patura la cateva strazi distanta de locuinta inseamna ca nu respecti traditiile .

  5. Mihaela Bilic este singurul nutriționist zdravăn la cap, care spune lucruri cu noimă, logică şi bun-simț, restul sunt nişte escroci, cu lăptucile lor disociate! Felicitări doamnei Bilic!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.