Blinken merge iar în Republica Moldova

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va deplasa săptămâna viitoare în Cehia şi Republica Moldova, urmând ca la Praga să participe la o reuniune informală a miniştrilor de externe din ţările NATO, a indicat vineri Departamentul de Stat într-un comunicat, notează Reuters.

Asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice, James O’Brien, le-a declarat reporterilor că reuniunea va pregăti decizii ce vor fi adoptate la summitul NATO din iulie de la Washington.

‘Nu anticipăm că va exista o invitaţie pentru Ucraina de a se alătura NATO, dar credem că va exista o demonstraţie substanţială de sprijin faţă de Ucraina, care acţionează pentru a câştiga războiul’, a menţionat O’Brien.

Aceasta va include sprijin NATO pentru construirea viitoarei forţe a Ucrainei şi pentru reformele necesare aderării ei la UE şi NATO, a indicat el.

Purtătorul de cuvânt a mai afirmat că Washingtonul se axează pe a face astfel încât ca Ucraina să aibă succes atât pe câmpul de luptă, cât şi atunci când va decide să facă pace cu Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că negocierile de pace cu Ucraina trebuie reluate, dar că Rusia va trata doar cu lideri legitimi de la Kiev.

Putin a mai spus că negocierile ar trebui să reflecte ‘realităţile de astăzi de pe teren’.

‘Nu îl vedem pe preşedintele Putin ca fiind interesat de pace acum’, a reacţionat O’Brien. ‘Suntem interesaţi permanent să vedem că, atunci când Ucraina este pregătită să facă pace, este capabilă să facă acest lucru în termeni care sunt un succes pentru Ucraina’, a adăugat el.

O’Brien a mai spus că Rusia nu ar putea să atace oraşe şi ţinte ucrainene în acest fel fără sprijin din partea Chinei în război.

‘Noi am spus clar că vom lua măsuri suplimentare împotriva actorilor chinezi implicaţi şi suntem în consultări cu colegii noştri europeni’, a avertizat el.

Potrivit comunicatului Washingtonului, Blinken se va întâlni de asemenea cu ministrul de externe ceh Jan Lipavsky şi cu alţi oficiali de rang înalt pentru discuţii despre continuarea sprijinului pentru Ucraina, colaborarea în ce priveşte modernizarea apărării şi aprofundarea legăturilor în domeniul energiei.

În Republica Moldova, Blinken va avea discuţii pe tema sprijinului american faţă de progresele acestei ţări pe drumul aderării la Uniunea Europeană, precum şi pe tema securităţii energetice, se mai arată în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

15 Comentarii

 1. Ce treabă are SUA cu Moldova, o mică țară aflată în partea cealaltă a globului? Dacă Rusia şi-ar fi trimis miniştri prin Mexic, Panama, Cuba sau alte țări de pe acolo, ca să le încurajeze să intre în război cu SUA, ce ar fi zis americanii?
  O asemenea agresivitate nici Germania fascistă nu a dovedit! Măcar ăia şi-au asumat agresiunea şi au făcut-o pe barba lor, nu au trimis alte națiuni să moară pentru satisfacerea lăcomiei lor.

 2. Strul se duce la Maia, pupila Nulei si de acelasi sange, sa mai bage ceva fitile. N-au nicio sansa, ca sholdovenii sunt cu ochii tot spre Rasarit.

 3. R.Moldova devine mai importanta decât România plina de nostalgici auristi și prostovani.

 4. Deci ca sa intri in UE, tre’ sa te sprijine SUA!
  Mai sa fie, dar cat de „europeana” e uniunea asta!

 5. Pe baiatu’ asta nici mustele din Sudul Global nu-l mai baga in seama. Se duce si el pe unde mai gaseste pelikani care sa-i numere maselele si incearca sa-i propteasca din vorbe. Ah, am uitat, canta la chitara mai ceva ca o ciubota.

 6. Pot face o comparație pertinentă între perioada influenței ruse în Moldova și cea actuală, când americanii și-au ” postat ” o persoană de încredere la conducerea țării.

  Am fost timp de 2 săptămâni în vizită la Chișinău în 2017, imediat după alegerea lui Igor Dodon ca președinte ( 2016 – 2020 ). Știam, firește, că este ” omul Rusiei „, Dodon nu făcea niciun secret din asta. Supermarketurile erau pline-ochi de produse din carne sau brânzeturi din Rusia, vândute la prețuri mici sau moderate. Restaurantele erau pline și ele, semn că localnicii nu o duceau prea rău cu banii. Gazele și chiriile erau și ele ieftine,samd.

  Țin minte că Vladimir Putin i-a trimis cadou protejatului său Dodon cu ocazia alegerii sale ca președinte 2 mașini de colectat gunoiul, de care drept să vă spun Chișinăul chiar avea nevoie ( curățenia orașului lăsa de dorit, mai ales la periferie ).

  Acum moldovenilor li se oferă gaze mai scumpe, au probleme cu aprovizionarea cu electricitate și sunt împinși de la spate să își cheltuie puținii bani pe armament…

 7. Evident Blinken sta cat Mai departed de Washington DC caci a inceput deja razboiul termo-nuclear total shi sansele de supra vietzuire in Washington DC sunt mici.

 8. @La război, Măițo! „Ce treabă are SUA cu Moldova, o mică țară aflată în partea cealaltă a globului? ”

  -e vb. despre Blinken:
  poate mai ia nishte puradei in avion
  sa le dea „o viatza mai buna”…..

 9. Domnul „Khazi” se zbate in nebunie cu toate si peste tot. Rosteste fraze goale, propune actiuni dure ,etc
  Ce indivizi ! el, Nulland, Lindsay Graham, Borrel si toti au ceva in comun-sangele otravit din venele lor.

 10. Probabil se da in vant dupa zaibarul de acolo, sfatuit desigur shi de dinastia khazara de rabyii de Sculeni-Vama dar care shi-a instalat sediul la NY, unde de fapt a fost inmormantat shi intemeitorul.
  Un fost ministru de externe de pe moshia lui Rothschild, ajuns shi el acolo, vorbea ca un adevarat cominternist de „Moldova mia”. Se pare ca in toata zona asta estica a blocului kamunizst, se va crea mai ceva ca altceva, ex.Reichul lor conform sindromului Stockholm al posedatzilor de HO ce se ocupa de gazeta lor de peretzi de la Yad. Nu au nici un pic de respect de interesele nationale ale noastre, ca dovada au vandut ca de la khazar la khazar fara voia noastra, teritorii shi patrimonii romaneshti, ex.tov.mankurt Tzapul/Kazbici, tov.Savarina, tov.MRU, tov.Mezincescu, samd. In afara de ghishefturi, vanzari nici macar pe 30 de argintzi ca mai inainte, ce ne mai pot demonstra asha zisa adunatura de natzii ales Bulake???
  De fapt din lipsa de Colon ishti, acum s-a dat liber shi oricine poate fi un Bulake, ca sa nu afle lumea cu ce se ocupa ei, ex.tiparirea de verzishori care au ajuns sa coste > decat face.
  O zi buna.
  Con
  P.S. Daca este o problema reala, sigur ar trebui sa treaca pe la noi, dar cum avem o gramada de cozi de topor khazare, nu se face sa strice pretinia romano-bolshevica cominternista, ca bate la ochii lui Putin.

 11. Dacă conducaretii vremelnici ai României aveau valoare cat de cat oprea asta și la Bukale pentru o cafea un ceai? Așa ca n-ați donat Patriotul la Ukrainieni nici o vizită. Merge omulețul ( Blinken) să o mulgă pe Oaia Sandu de niște promisiuni deșarte.

 12. Blimchen umbla de flori de cuc iar în Moldova deja e gătită o lada cu copite de cai morți ce va fi împrăștiată noaptea in ajunul sosirii lui pe marginea șoselei aeroportului..Mai mult vine sa controleze daca e gata Janne d’Arc de Bâc..Cotidianul nu degeaba scrie despre o linie Harkov – Taiwan..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.