Blocaj în alegerea reprezentanților societății civile în CSM

Senatorii nu i-au ales, în ședința plenului de marți, pe cei doi reprezentanți ai societății civile în CSM pentru că niciunul din cei nouă candidați nu a întrunit votul majorității senatorilor prezenți, transmite Agerpres.

„Ca urmare a faptului că nu au întrunit votul majorității senatorilor prezenți, nu sunt declarați aleși ca reprezentanți ai societății civile în CSM”, se arată în raportul comisiei de numărare a voturilor.

Senatorii s-au exprimat prin vot secret pe buletine.

Președintele de ședință, senatorul Niculae Bădălău, a precizat că Biroul permanent al Senatului va decide în privința procedurii care trebuie urmată.

Din cei 12 candidații înscriși (Victor Alistar, Răzvan Codru Vrabie, Antonie Popescu, Mădălina Tomescu, Marian Dragoș Rădulescu, Ion Radu Motica, Romeu Chelariu, Florin Negoiță, Virgil Melnic, Radu Cornel Andreica, Zaharia Constantin și Elena Iulia Ștefănescu), Comisia juridică a respins dosarele, ca fiind incomplete, ale lui Zaharia Constantin, Florin Negoiță, Virgil Melnic.

Ulterior Comisia juridică i-a audiat pe candidații care au îndeplinit condițiile legale pentru a putea fi aleși.

Potrivit legii, pot fi membri din partea societății civile în CSM specialiști în drept, cu o vechime de cel puțin 7 ani în activitatea juridică, se bucură de înaltă reputație profesională și morală si nu sunt membri ai vreunui partid politic.

CSM este format din 19 membri, dintre care trei sunt membri de drept — ministrul Justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și procurorul general.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.