BNR: Prognoza inflației pentru 2014, la maximul intervalului țintit

BNR a urcat prognoza de inflație pentru acest an la 3,5% cu 0,5 puncte peste estimarea din noiembrie 2013, când banca centrală nu a luat în calcul creșterea accizelor din curs și inflație, precum și acciza suplimentară la combustibili.

Pentru finalul 2015, BNR a anunțat o prognoză de inflație de 3,2%, informează Mediafax.

„Practic, putem spune că, cu excepţia primei jumătăţi de an, inflaţia va fi undeva între 2% şi 3%. Peste câteva zile vom primi comunicatul de la INS şi lumea va vedea o inflaţie de 0,6%. În martie va fi tot la fel, 0,6-0,7, şi se va pune sub semnul întrebării ce spun eu acum. Vor apărea analişti care vor spune deflaţie, că BNR ar trebui să mai reducă dobânzile. Sunt efecte statistice şi nu trebuie să le dăm importanţă mai mare decât au”, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Oficialul BNR a ţinut să puncteze că inflaţia medie anuală abia în primăvară va intra în intervalul de variaţie ţintit.

„Ar cam trebui să ne uităm mai mult la inflaţia medie, mai ales că avem ţintă stabilă multianuală. Mai există criteriul de la Maastricht, unde toată lumea se uită la inflaţia medie anuală şi nu la cea anuală. Dacă cineva mă întreba pe mine cam care este inflaţia în România voi spune că se va mişca între 2% şi 3%”, a explicat Isărescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.