Boloș, despre e-Factura: ”Nu există cale de întors, e decizia Comisiei Europene”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat sâmbătă că ”de acest modul, e-Factura, depinde viitorul României pentru combaterea evaziunii fiscale”. Ministrul a arătat, printre altele, că acest sistem este ”dedicat celui mai important impozit pe consum gestionat de bugetul de stat al României” şi anume taxa pe valoarea adăugată, dar şi că implementarea modului e-factura este decisă pentru România, la nivelul Comisiei Europene, încă din vara anului trecut şi ”nu există cale de întors”.

„Planul să ştiţi că nu este unul răzleţ, este un plan pentru toleranţă zero faţă de evaziunea fiscală, complex, articulat, integrat şi are în vedere următoarele etape: introducerea modului e-Factura în data de 1 ianuarie 2024; declararea în vamă începând cu data de 1 ianuarie a tuturor mărfurilor care provin din achiziţii intracomunitare, foarte important pentru România, fiindcă 40% din GAP-ul de TVA de 9 miliarde de euro vine din achiziţiile intracomunitare; introducerea decontului de TVA precompletat din data de 1 iulie 2024; introducerea raportării datelor contabile în SPV obligatorie cu data de 1 iulie 2024; introducerea modulelor antifraudă fiscală pentru e-Factura, e-Casă de marcat electronică, e-Transport; introducere a sigiliului electronic al mărfurilor în data de 1 iulie 2024; introducerea scanerelor în vămi începând cu trimestrul întâi al anului 2024”, a explicat Boloş.

Potrivit acestuia, modulul e-Factura este primul lansat pentru că este dedicat „celui mai important impozit pe consum” gestionat de bugetul de stat al României.

„Şi ca să aveţi date despre relevanţa acestui modul, anul 2023 l-am încheiat cu încasări de 104 miliarde de lei la TVA. În anul 2024 ne-am propus 115 miliarde lei, şi din combaterea evaziunii fiscale cu ajutorul modulului e-Factura şi a modulului de combatere a evaziunii fiscale încă 5 miliarde de lei. Deci o sarcină grea pentru noi, de 120 de miliarde de lei”, a precizat ministrul Finanţelor.

Totodată, el a subliniat că în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene decizia de punere în aplicare a modulului eFactura a fost publicată pe data de 25 iulie 2023 şi modulul „se implementează potrivit acestei decizii fără echivoc” începând cu data de 1 ianuarie 2024.

„Nu există cale de întors. Este decizia Comisiei Europene. Nu se pune problema amânării. Nu putem să modificăm decizia Comisiei Europene”, a punctat Marcel Boloş.

Ministrul a menţionat că al treilea motiv pentru care e-Factura e primul modul implementat este acela că în România GAP-ul de TVA este de 9 miliarde de lei şi ne situăm pe primul loc în Uniunea Europeană la evaziunea fiscală.

„Nu am făcut noi studiul. Este studiul făcut de către Comisia Europeană. 40%, după cum v-am spus, provine din achiziţiile intracomunitare. Arată GAP-ul de TVA că suntem ţara cu cea mai mare evaziune fiscală şi cea mare indisciplină financiară în gestionarea acestui impozit vital pentru ţara noastră. (…) De acest modul e-Factura depinde viitorul României pentru combaterea evaziunii fiscale. De aici se formează baza de date pentru stabilirea TVA. De acest modul depinde mai apoi decontul de TVA pre-completat”, a semnalat şeful de la Finanţe.

El a reiterat că prin introducerea e-Factura se are în vedere reducerea deficitului de încasare a TVA şi se aduc încasări suplimentare de un miliard de euro.

„Şi se elimină complet metoda telefonul, lobby-ul, intervenţiile în organizarea inspecţiilor fiscale. S-a terminat. Modulul eFactura şi cel antifraudă fiscală vor spune unde se duc echipele de inspecţie fiscală. Şi le atenţionez foarte dur că vom lucra cu secretul fiscal, iar sancţiunile în ceea ce priveşte scurgerile de informatii şi utilizarea datelor de acolo vor fi extrem de drastice”, a atras atenţia ministrul.

Pe de altă parte, acesta a subliniat că modulul eFactura obligă indirect şi utilizatorii şi firmele la digitalizare şi consolidează competitivitatea firmelor româneşti pe piaţa europeană, deoarece bazele de date vor fi comune la nivel european începând cu 1 ianuarie 2026.

Ministrul a mai precizat că modulul are trei componente: business to gouvernment, business to business şi business to consumer, iar testele de securitatea cibernetică s-au încheiat cu succes sâmbătă la ora 5:00.

Şeful de la Finanţe a transmis şi un mesaj evazioniştilor: dacă trece de controlul Curţii Constituţionale legea privind combaterea infracţiunilor economico-financiare, neutilizarea cu rea intenţie a modulului e-Factura se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani.

În ceea ce priveşte implementarea modulului, conform informaţiilor de la Ministerul Finanţelor, în prima etapă, în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA au obligaţia să raporteze în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relaţia B2B şi în relaţia cu instituţiile publice, altele decât cele efectuate în relaţia B2G, pentru care există obligaţia utilizării Ro eFactura începând cu data de 1 iulie 2022.

De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite dar înregistrate în scopuri de TVA în România au obligaţia, începând cu 1 ianuarie 2024, să raporteze în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relaţia B2B pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii care au locul livrării sau prestării în România.

Sunt exceptate de la obligaţia utilizării sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura: livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul său; livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de altă persoană în contul său, cu excepţia bunurilor transportate de cumpărătorul însuşi şi care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcaţiunilor şi a avioanelor de agrement sau a oricărui altui mijloc de transport de uz privat; livrările intracomunitare de bunuri.

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii în Codul fiscal.

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, şi cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice.

Prin excepţie, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura nu se sancţionează.

În a doua etapă, începând cu data de 1 iulie 2024, emitenţii facturilor electronice au obligaţia de transmitere a acestora către destinatari utilizând sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura. Începând cu data de 1 iulie 2024 pentru operaţiunile realizate între persoane impozabile stabilite în România sunt considerate facturi numai facturile care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021. Utilizarea facturii electronice face obiectul acceptării de către destinatar, cu excepţia facturilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodată, primirea şi înregistrarea de către destinatari – persoane impozabile stabilite în România a unei facturi emise de operatori economici stabiliţi în România, în relaţia B2B, fără a fi transmisă prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, constituie contravenţie şi se sancţionează cu o amendă egală cu cuantumul TVA înscris în factură.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

40 de Comentarii

  1. Fraiererisime, încă mai avem Constituție ce are întîietate. Așa că treaba cu nu mai e cale de-ntoarcere c-așa a zis Înalta poartă e minciună!

  2. E-scumpe SI E-multe cheltuielile in ianuarie 2024 SI E-putzini bani care ramane de Mancare !

  3. Mă,..De ce ia puzderia de controlori finanțiști, de ASF cu viloaie și conturi in aradise fiscale, Doar pentru a-i inlociu acum cu alții flămîzi iar tu patriot și copetent sănu ai alte argumente decît ”directiva UE” care de fapt iți ia decizia, suveranitatea și demonstrat e coruptă, e ineficientă care sancționează de fapt europa și e agresivă in criza de disoluție.. Deci astea sunt competențele, exlicațiile unui ministru ditr-un stat independent, suveran ??

  4. Votantii PDL, Basescu si mai apoi Iohannis si PNL au cedat suvernatiatea nationala catre UE si NATO. Sau PSD si Ciolacu. Bugetul national nu mai apartine

  5. @ Calin

    ,😂😂😂…da omule..cata dreptate ai…

    Ar fi valabil daca pnl,psd,aur, johanis nu ar locui in buzunarul de ceas a lui sorosh.

  6. Minciuni sunt fraze ce rostesc papagalii. Pai iesim din EU! Si luam companiile de energie sub managementul STATULUI ROMAN.SI VINDEM ENERGIA ROMANULUI CU CAT VREM NOI. FARA FACTURILE EUROPENE. BOGATIA SUBSOLULUI E A ROMANULUI SI EL TREBUIE SA BENEFICIEZE DE ASTA. SA RIDICE FRUNTEA SI SA FIE MANDRU CA E ROMAN SI CA POATE TRAI INTR-O TARA BOGATA PT.CARE AU MURIT STRAMOSII LUI.

  7. Ce rost mai au guvernul , parlamentul !?! Ne conduce unealta LOR , „UIE”….

  8. Vechea tactică a Comuniștilor, de a te plimba de la Ana la Caifa și a da vina pe alții.
    Cât mai sus, acolo unde nu poți ajunge, măRog…🤮
    Votați măCiuca popotară și cioVrigaru BuZat !

  9. Mănânci rahat, mincinosule! Nu exista impunere daca nu exista semnături ale bugetarilor de lux din politica europalamentarilor români și acte care au un punct final pentru obligativitatea asumării politic de luxosii europarlamentari și bugetarii de lux din guvernul român! Așa că, bai popa, nu mai minți cetățenii.

  10. Romanii trebuie sa nu mai voteze globalistii care distrug independenta si suveranitatea Romaniei in folosul banvilor evvreiesti care trauesc din capushare . Foarte clar. Popa pocait la gunoi.

  11. nenea asta cu buze vinete si fata de poofter ne cam scirbeste cu deciziile lui.

  12. Oare Ferma Dacilor elibera e-factura? Oare voi primiti si e-spaga?

  13. E greu, infinit de greu sa declari veniturile din facturi !!!

  14. Uăi 🌈ajosuli, alte argumente mai ai in afara de “capu’ plecat, sabia nu-l taie”?…Cum dreaq ați ajuns o generație de slugi când ai vostri părinți au fost oameni liberi?…

  15. Bai popă mincinos și sluga obedienta, dacă comisia europeana îți ordona ca tu, neamurile tale și șleahta psd sa deveniti e-Curlangii, ce te faci?

  16. pacalici astia mai cred ca pacalesc pe cineva iau cele mai nepopulare masuri si arunca farisei cai decizia celor de afar ?!! la ce draq mai organizam alegeri ?!!! numai bine decat sa cheltuim miliarde pt campanie electorala si alegeri numai organizam nimic ca toate decizile se iau de afar ?:::::!!!

  17. Ca si pana acum contrabanda se facea de cine are habar de cum functioneaza, sau nu functioneaza sandramaua de control a lui Bolos, Ciolacu. Evaziunea nedeclararea marfii sau orice smecherie nu se impiedica de o piedica. E-piedica o merge pentru fraireri. Cine a ocolit pana acum va ocoli capcanele de soareci puse de Bolos. La fel ca drogurile, contrabanda trece, Bolod latra la Luna. Contrabandistii, traficantii au acordul tacit al mai marilor statului roman. Cum a trecut infractorul Cere cheș, granita ca prin branza si s-a oprit in Germania, chipurile luat pe sus de politaii nemti. Era totul aranjat cu ajunsul la la loc sigur, fara extradare si batai de cap.
    Taxa trenulet sau ordonanta sau cum ii spun ei nu va scoate la lumina asa numita economie gri sau la negru. Supra-taxare, supra-impozitare sunt contra-masuri nu favorizeaza pe nimeni doar motive si mai puternice de a-l fenta pe popaprostu Bolos si doctoru mondial in gaura din covrigi Ciolacu.
    Organele de control sunt impotente ca si pana acum.

    Cine stie sa „evazioneze” va rade de e-clovni in continuare.
    Si dupa cum s-a zis ANAF Cioacul va controla cum a controlat IGSU Ferma Dacilor si multe altele.

  18. Bolos asta e romulan. Editat lui care vindeau pepweni pe marginea drumului in Dimbovitza asta vara o sa imi taie EFactura??

    Sa Editat Bolos tu si familia ta si TOT GUVERNUL!!!!! BLESTEMATILOR

  19. Si ce e rau in a stopa evaziunea fiscala? Suntem de acord cu speculantii , camatarii , hotii?

  20. Suveranitatea și constituția țării sunt sacre ,mata ești un nimeni trecător ,ce ne interesează pe noi ce debiteaza UE,unde este acesta UE,când olandezii și austriecii ne umilesc , totul este o gargară vieftina marca pnl

  21. Pai dacă hotărăște Comisia Europeană de ce dracu mai votam mai zambaretule? Sa o lăsăm pe Ursula sa hotărască soarta noastră pentru ca ea a fost numită și nu aleasă UE este mai rea ca URSS nu este nicio diferența dintre comisarii sovietici și cei europeni. Îmi amintesc de Gunter Verhogen și de baronesa Emma Nicholson ce pretenții aveau sa privatizam totul sa dam copii în occident pentru o Uniune Europeană nedreaptă rău de tot.

  22. mai valvoi in freza, UE ne obliga sa marim accizele pentru combustibili, nu si pe alea de la OMV, sa ciugulim pensiile, nu si alea speciale, sa impozitam la sange muncitorii, nu si bujetarii, sa vindem gazele si curentul prin intermediari, etc, etc…
    Ma, tu me iei de prostuti sau ne crezi mai rau, la nivelul tau?

  23. Suveranitatenu mai e. Constitutie nu mai e, pentru ca primeazaceea ce hotaraste Bruxellesul, au pus niste capitole aditionale in Constitutie pentru asta, din pacate…
    Poate o veni in 2024 si revolutia, aia adevarata, nu mascarada din 1989…

  24. Ciolacu, Ciuca, Bolos continua munca asidua inceputa de predecesorii din guwernele mele de demolare economica.
    Poate demoleaza si „PeeSeeDee”. Pe langa PNL.

  25. O Sa fi-E-factura la Intretzinere la Bloc ! Sa casa ca tiEi platit Caldura la Bloc fara Voucere de 750 de lei de Caldura ! Probabil ca ca trebui Fotografiate Chitantele SI de depus PE E-facturi !

  26. Daca-to Cumperi un Frigider se Emite Factura ! Daca-ti Cumperi un Incarcator la Telefonul Mobil se Emite Factura iar Toate Facturile se for Incarca PE E-factura de la 1 ianuarie 2024 la Anaf !

  27. Aveam o Constitutia rRomaniei in casa, am folosit-o sa aprind un gratar in Noiembrie ca sa nu stric catalogul saptamanal de promotii de la Kaufland

  28. Baiatul asta s-a deconspirat ca berbecul. Era banuit ca ar fi subordonatul baietilor destepti (este ‘format’ in Cluj deci se subintelege) dar se vede ca sta drepti si in fata celor de-afara. Unde i-a gasit Ciolacu pe toti acesti romani autentici?

  29. Este originar din Huedinul celebru pentru palatele cu turnulete. Ii bat pe aia de la Tandarei

  30. D-l Bolos e, se vede treaba, un functionar european perfect. European si nu roman; cele doua nu se confunda.
    Accepta fara sa cracneasca deciziile venite top-down de la Kommandantur, si le aplica la litera. Treaba lui e doar sa-i arda pe cei ierarhic sub el.
    Perfect european…

  31. Bai gunoiule, „e decizia UE si trebuie splicata?” Dar decizia de a impozita multinationalele de ce nu o aplicati? Este de ceva ani in vigoare si nu o aplicati, va faceti ca ploua, banditilor!

  32. Zise omul de ceara. Si praful se va alege dupa voi. Insipizilor tradatori de tara

  33. E perfect, la anul PSD+PNL nu fac împreună 20% cu toată furăciunea pe care o pot face. PNL e la limită să treacă pragul electoral, să le fie țărâna ușoară!

  34. Conferința de presă unde a fost și cine a participat? S-au pus întrebări, a fost un dialog, sau doar un monolog al ministrului obsedat de evaziunea fiscală ? ”Obligatoriu de la 1 ianuarie, dar sancționabil de la 1 aprilie” m-a băgat în ceață: M-am damblagit eu și nu mai știu ce înseamnă ”obligatoriu” ? Dacă a fost o conferință de presă unde nu au participat doar ”ridicători de mingi la fileu”, cred că i s-a argumentat d-lui ministru că din punctul de vedere al agenților economici în acest moment este imposibil de aplicat întrucât ar bloca activitatea economică. De altfel am și primit o înștiințare de la Vodafone prin care mă anunță că n-au de gând să aplice eFactura până la 1 iulie. Probabil la fel ca mulți alții aș putea scrie un articol întreg în care să semnalez în ce constau neajunsurile acestei acțiuni. În acest comentariu mă rezum doar la a-i sugera d-lui ministru să simuleze cu mânuța lui emiterea (doar emiterea) unei facturi folosind aplicația pusă la dispoziție de ANAF care pare a fi o traducere a unei aplicații achiziționate de altundeva. Aștept și alți comentatori să-și spună părerea eventual pentru a putea dialoga pe aspectele concrete ale efectelor acestei măsuri care transformă agenții economici în agenți fiscali.

  35. Uite asa imi vine sa o votez pe Sosoaca, sa dea de pamant cu slugile astea, iobagii ardeleni in genunchi si coate in fata austriecilor si ungurilor. Bolos nici nu suna a nume de roman. Cocolos , vandut stapanilor.

  36. Uitati-va la acest individ ce ranjet de sacal are …..inteleg ca nici n-are studii economice….da’ nu conteaza…..are el alte studii….
    Se aude in piata ca veti publica si imprumuturile externe precum si modul lor de utilizare ….ASA ESTE ???
    Oricum veti avea surprize…..

  37. Sa zici „Bravo” la e-factura asta inseamna sa ironizezi situatia. Comertul se bazeaza pe incredere si schimb de bani pe ceva (marfa, servicii, curebt, gaz, ….). Atita timp cit se incearca o digitalizare conditionata de lipsa de documente pe hirtie, se creaza o problema in loc sa ajute. Atita timp cit e-facturace obligatorie si fara posibilitatea de facturi pe hirtie, trbuie doar ca infrastructura sa nu functioneze si nimic nu mai functioneaza. Nu primesti curent ca furnizorul nu ii merge partea it, la fel se poate intimpla cu gazul, plata pe net la o firma mare ca emag sau carfour sau dedemann, sa vrei sa zbori cu taromul undeva si aviomnul nu poate decola din luosa de pasageri si/sau lipsa de jetfiul, caco n-a putut fi emisa e-factura aia obligatorie. Frumosa lume ne creaza prostii din Bruxelles si amicii lor din guvern. Asta e grija ce ne-o poarta uni ….

  38. Suntem irecuperabili ca popor! 99% dintre comentatori se pronunță împotriva digitalizării sistemului de impozitare fiind ori evazioniști ori aerieni….
    Vrem să avem servicii publice ireproșabile dar să le plătească alți?…..
    Problema trebuie pusă altfel: dacă nici după digitalizare nu ieșim din marasmul jafului din banul public atunci trebuie să ne predăm la arabii care operează brutal mâinile hoților

  39. Dupa mintea basista a pedeleilor, „oamenii de afaceri” nu stiu si n-au oameni care sa stie sa completeze o facura pe net. Sa-l angajeze pe Emic Boc, singurul basist care stie ceva, sa bata toba.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.