Boloș: Nu sunt „turnători şi delaţionişti”. Dar ce sunt?

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi că propunerea sa controversată privitoare la combaterea evaziunii fiscale nu s-a referit „la turnători şi delaţionişti”, ci vizează operaţionalizarea unor mecanisme de avertizare a integrităţii fiscale anonime.

El a fost întrebat, într-o conferință la Guvern, despre stadiul discuţiilor în coaliţia de guvernare pe marginea propunerii sale potrivit căreia cei care îi denunţă pe evazioniştii fiscali să primească un procent din prejudiciu.

„Întâi de toate, s-a înţeles greşit că ar fi vorba de turnători şi delaţionişti. Nu este vorba despre aşa ceva. Este un model american şi, dacă vreţi, cu inspiraţie din modelul german, în care s-au pus în implementare, operaţionalizare, mecanisme de avertizare a integrităţii fiscale anonime, în care statele au obţinut mulţi bani de pe urma acestor mecanisme. Este exclus, e o tâmpenie această chestiune cu delaţiunea şi cu turnătoria. Eu îl văd ca un instrument extrem de serios. (…) Spre exemplu, în Grecia sunt sisteme informatice prin care poţi verifica dacă bonul tău fiscal este emis de către o casă de marcat care este conectată la sistemul electronic naţional sau poţi verifica dacă codul de bare al facturii este emis din sistemul electronic e-Factura. Este un mecanism extraordinar care ajută statul şi m-aş bucura să îl putem implementa, pentru ca prin toate aceste măsuri să nu se creeze circuite paralele prin care noi, deşi implementăm măsura de e-Factură, totuşi în paralel sunt circuite care evită sau, mă rog, prin intermediul cărora se evită sistemul de e-Factură, pentru ca apoi, odată cu aceasta, să nu se plătească impozitele şi taxele datorate bugetului”, a explicat Marcel Boloş.

Potrivit acestuia, de la momentul implementării programului e-Factura diminuarea fenomenului de evaziune fiscală se va vedea cu ochiul liber.

„Ce pot să vă spun clar este că de la momentul la care vom avea e-Factura implementată şi de la momentul la care România va avea SAF-T-ul, sistemul informatic pentru situaţiile financiare operaţionalizat, cu siguranţă în următorii ani diminuarea fenomenului de evaziune fiscală se va vedea cu ochiul liber. Aşa că, într-o problemă extrem de serioasă, cum este cea de evaziune fiscală, avem nevoie de o strategie serioasă şi de un pachet de măsuri coerente în care România să aibă de câştigat. Avem de finanţat servicii publice, marile servicii publice – educaţie, sănătate, asistenţa şi protecţia socială – şi nu ne putem juca cu aceste fenomene care, până la urmă, anulează tot efortul pe care îl face statul pentru colectarea banilor. Deci sunt adeptul acestui mecanism, acestui, dacă vreţi, instrument informatic. Am spus Statele Unite, am spus Germania îl foloseşte. Să vedeţi cât de eficient este pentru statul german un astfel de instrument. Am toate detaliile acestui mecanism; Franţa îl foloseşte, Canada, Australia, sunt toate state care şi-au creat mecanisme şi instrumente specifice ca să îşi adune banii la buget. (…) Nu avem treabă cu delaţiunea şi cu turnătoria. Mi-a venit să râd când am văzut aceste lucruri care sunt, mă rog, duse într-un ridicol de neexplicat”, a afirmat Boloş.

Declarația lui Boloș care a stârnit controverse

Marcel Boloş: „Ne gandim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că e, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională.”

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. -denuntzarea unei infractiuni e obligatie legala,
    omisiunea se pedepseste,
    aleluia!

  2. Turnatoria lui Ceusescu ! IMGB face ordine in 22 decembrie 1989 !

  3. III. Cum se depune o sesizare penala (plangere si/sau denunt)
    http://www.romaniacurata.ro › iii-cum-se-depune-o-sesizare-penala-plangere-si-s…
    30 nov. 2010 · unei infractiuni poate constitui o informatie rezonabila care sa stea la …

  4. E o initiativa foarte buna. Atat ne-au prostit infractorii ca daca ii raportam noi suntem, de fapt, problema si suntem turnatori. In alte state, nu exista asa ceva. Ai gresit si esti prins, de oricine altcineva, suporti consecintele.

  5. mda…turnator cu alta denumire…dar…
    marile firme de gaze, electricitate…cu cifra de afaceri de miliarde de lei…si cu pierderi de ani de zile…
    nu crea anaful sa ia firmele astea la puricat…ca evaziunea de la o singura firma de genul face cat 10.000 de firme mici care evazioneaza si ele 1000 de euro pe luna ca sa aiba ce mancca copii acasa…
    CARREFOUR ROMANIA SA cu profit de 3% pe an…constant de ani de zile…oricat s-ar mari cifra de afaceri care acum e 2 miliarde de euro…am avut pacient cu probleme pulmonare de la nuamratul banilor in buncarele lui CARREFOUR ROMANIA SA ??? dar banii nu se predau la banca ??? ce cauta bani fizici in buncare? nu e asta evaziune ? credeti ca ANAFUL va controla aceasta vreodata?
    OAMENI BUNI GUVERNUL STIE TOT, DAR SUNT COMPLICI…MASONII RETARDATI SI VANDUTI…SI NE FREACA PE NOI…INTRE EI SE PUPA IN FUND..PANA CAND VETI MAI SUPORTA?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.