Bombardiere americane B-52 ca să sperie Iranul

Au descins mai repede. Avioane de luptă americane B-52 au sosit în Orientul Mijlociu, au anunţat sâmbătă forţele armate ale SUA, la o zi după ce Pentagonul a anunţat noi desfăşurări militare pentru „apărarea Israelului” şi avertizarea Iranului, relatează AFP.
„Bombardiere strategice B-52 de la baza Minot a Forţelor Aeriene ale Statelor Unite (în Dakota de Nord) se află sub responsabilitatea Centcom”, comandamentul central al forţelor armate ale Statelor Unite în Orientul Mijlociu, potrivit unui mesaj difuzat pe reţele de socializare.

Pentagonul a anunţat vineri seara viitoarele desfăşurări militare în regiune, în „lunile următoare”, în vederea „apărării Israelului” şi ca un avertisment pentru Teheran, inamic declarat al statului evreu.

„Dacă Iranul, partenerii săi sau grupurile afiliate profită de acest moment pentru a viza personalul sau interesele americane din regiune, Statele Unite vor lua toate măsurile necesare pentru (a se apăra)”, a avertizat Ministerul Apărării.

Sunt prevăzute mijloace de apărare împotriva rachetelor balistice, avioane de luptă, bombardiere B-52 şi alte tipuri de avioane militare.

Israelul, al cărui aliat neclintit sunt Statele Unite, este în război împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas în Gaza din 7 octombrie 2023 şi se confruntă cu gruparea libaneză Hezbollah la graniţa de nord, două grupări susţinute de Iran.

Pentru prima dată, Iranul şi Israelul, inamici declaraţi, au avut un schimb deschis de focuri directe, aviaţia israeliană lansând un raid asupra unor ţinte militare din Iran pe 26 octombrie, în represalii la lansarea a aproximativ 200 de rachete de către Teheran asupra Israelului, la 1 octombrie.

 

Foto: U.S.Military Aircraft/facebook.com

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

30 de Comentarii

  1. Bombardierele alea sunt depasite si foarte vechi. Amerucanii le muta de obicei inainte sa le vanda la prosti.
    Sa veden cine le cumpara . Pe turci nu-i mai pacaleste.

  2. Avioanele B52 sunt subsonice, dar de mare capacitate. Acestea vor fi folosite impotriva unor rachete hipersonice de precizie. SUA practica in continuare tehnica bombardamentului in covor de bombe, cu multe victime in randul civililor si distrugeri ale infrastructurii civile. Nu mai iau in calcul costurile logistice ale unui zbor B52 cu un consum imens de combustibil. Nimic nou de la razboiul din Vietnam si pana in prezent. Deznodamantul il vom vedea. Ma mira ca activistii verzisori de teapa Gretutei tac malc fata de masiva poluare ce se anunta.

  3. Nimeni nu are B 52 in afara de SUA si nimeni nu intentioneaza sa cumpere. Bombardamentele in covor nu mai sint demult necesare pentru ca exista mijloace mult mai precise. Baliverne de copeicari.

  4. ussa=israel
    ussa=bratul inarmat al Editat globalisti satanisti antihristi !

  5. Nasol cand contezi pe o tara de la zece mii de km sa te apere!

  6. “Legendarele” B52 după pustiirile făcute după Al Doilea război mondial în războaiele din Coreea și Vietnam, mai aproape de zile acestea, au revărsat timp 20 de ani valuri de covor de democrație în Afganistan. Au învins decisiv bombardatorii?

  7. SUA muta 2 portavioane, zeci de distrugatoare, zeci de mii de tone de armament, vreo 30k de soldati la bazele din orientul mijlociu, 3-4-5 escadrile de avioane de lupta, baterii antiaeriene si acuma bombardiere strategice… si prestituatele rromane se fac ca ploua. 3-4k de Best Koreeni sunt trimisi la antrenamente in Rusia si urnalistii isi pierd capul. 200 de spanioli sunt inecati si curg zeci de articole… 50k de civili ucisi, sute de mii de raniti, 1 milion de refugiati si va doare-n ….

  8. Aulio vere, pana aici i a fost lu barbosu suprem…unchiesul sa si faca bagaju ca l asteapta virginele sau virginii, dupa preferinta in tinutul curcubeului, haha.

  9. Păi, ești cm in era roboticii, a dronelor, și aviația cu bombardiere e cam depășită..Vezi că in acest an există deja armate de roboți de cîteva milioane disponibile pe cîmpuri de bătălie..

  10. Intreg substratul politic prezentat de mass-media este inselator. Nu politicul decide razboaiele in ziua de azi, ci economicul.
    Uitati-va pe orice straduta din Romania si nu numai, si numarati masinile. Intr-o familie obisnuita de cinci persoane, trei au masina. S-a ajuns sa fie parcate bara la bara, peste tot. Cu ce functioneaza aceste vehicule?
    Cu un combustibil al carui mare furnizor este chiar tara-tinta, Iranul.
    Bun…
    Si acum, ce spuneati despre contextul politico-religios? Unii ii urasc pe altii, nu-i asa? Si asta, chipurile, e cauza conflictului.

    Acum calculati care ar fi efectul unui razboi in zona, cum ar afecta aceasta pretul combustibilului cu care vin la serviciu mama, tata, sora, fratele, bona (si chiar catelul conduce un 4×4).
    Efectul ar fi de DI-NA-MI-TA.
    Ce a fost pana acum a fost minciuna, abia razboiul este demolare controlata cum trebuie, ca la carte!

  11. Daca nu ați urmărit cat de cat, pe fly24, astea survolează aerian în zona inca de a doua zi de la invazie inclusiv deasupra Irakului! Că platforma marina militară e tot in zona, tot pe fly24 vezi când decolează de pe mare zburătoarele. Nimic nou sub soare dar nici intimidare Iran cu zburătoarele. Iranul știe una și bună: merge la extrema asumandu-si riscul, cei care cunosc atitudinea musulmanilor, știu despre ce este vorba.

  12. @Anonim spune: ……..

    tot tembel ai ramas si pupkuurist amerlokscarba ????

  13. Tocmai eram nostalgic dupa imaginile cu zeci si sute de km² de teritoriu vietnamez pirjoliti de napalmul si „agentul orange” amerloc … ca sa nu mai vorbim de imaginea, ramasa in arhivele crimelor, cu fetita vietnameza arsa si care alearga plingind pe drum …

  14. Ha, ha! Nij’ fetili nuașt’i nu să sparie di ieli! Puati dicăt di iei, di bombard’eri…

  15. Tot mai multe tari din Asia isi arata interesul si gasesc justificata asocierea la BRICS+
    Razboiul declansat de Israel cu suport militar direct SUA, justifica intarirea sau crearea unor aliante cu China, India sau Rusia pentru furnizarea de armamente avansate. Sau cooperare militara industriala.

  16. @ @Anonim spune:

    Tu te adapi de la caneaua lui Putin. Face rau la trup si minte.

  17. Ha, ha! Di “paserile” amiricane nij’ a noașt’e nu săăă sparie! Dicăt puati di iei, di bombard’eri…

  18. B0mbardamentele cu bombe date de peste 0cean, au fost atat precis ca n-au mai ramas cladiri in picioare. B0mbarament individual la cladirea, tintele selectate prin AI.

  19. Si prostii platesc cu draga inima si nu inteleg de ce tara lor se indatoreaza cu fiecare secunda. Bravos natiune

  20. @ Emile. Primul B52B operational a zburat in decembrie 1954. Razboiul din Coreea s-a oprit in iulie 1953.

  21. Fac parte din „democratia americana”.
    Impreuna cu peste 750 baze militare in 80 de tari.
    Culmea e ca se mai gasesc unii care ii admira. Si nu ma refer la cei care presteaza pentru 10 bani postarea.

  22. ana n-a mai ramas nimic, cartier in picioare, nedat jos in intregime.
    Rechinii imobiliari sa puna mana terenurile „eliberate” de oameni, cladiri.

  23. Din lirica vietnameza:
    Itr-un tifis eram doar doi,
    Eu si-un B-52.

  24. Sa speram cu totii ca pana la urma aceasta industrie de facut arme ca sa omoare oameni va fi lichidata si distrusa definitiv si pt. totdeauna.Oamenii nu au nevoie de arme ca sa se omoare intre ei si au nevoie de buna colaborare si intelegere reciproca ca sa poata colabora cit mai bine si a traii .Criminalii care vor razboi si armament ,trebuiesc distrusi prin ori ce metode ca sa dispara definitiv de pe suprafata acestei planete !

  25. Africa de Sud rasista s-a prabusit. Israela, aliat de nadejde al acelor rasisti, merge pe acelasi drum. SucceSSuri!

  26. Utilitatea BRICS Ești naiv ori îndoctrinat. China nu rămâne în BRICS,trebuie sa aleagă. Nu merge sa joci la doua capete. Ori China nu va investi un BRICS pentru că va pierde. Sărăcia nu aduce venituri . Occidentul da.

  27. … si cind te gindesti ca prin anii ’80-’90 era un grup B52 care, cu REM parca, aveau o melodie intitulata „Shinny Happy People” ! Asa „bucurie”, doar la ei sa fie ! (ps : probabil ca, pentru Gaza, in birourile de arhitectura de prin Tel Aviv si Jew York, deja s-a pregatit PUZ-ul si planurile de cladiri si hoteluri …)

  28. Am convingerea că la ora asta există armament de generația a 5 sau mai mare care poate ridiculiza acest rastel de arme de 80 de ani..Am informații conform cărora sunt deja in stadiu de lansare in public arme de care SF e depășit..Noile technologii implicînd fizica cuantică, informatica și robotica au creat monștrii de care nu cred că cineva vrea să se pună la vre-un conflict armat.. Spre ghinionul americii, aici sunt in cursă și rusul și chinezul..poate și indianul..

  29. 25 d-astea au doborât vietnamezii (din cele peste zece mii) cu 50 ani in urma, așa ca azi chiar nu mai sperie pe nimeni. Într-un viitor razboi astea vor sta la sol, eventual vor trage cu mitraliera din spate in drone, ca alt rol nu li se poate da. La fel ca portavioanele, mândria Americii – cele mai mari, încete si vulnerabile ținte.

  30. @Grig:

    Copeicare, doborite au fost doar 19. Restul pina la 31 de B52 au fost pierdute din alte cauze decit actiunile de lupta. Cifra de 10 mii de aeronave reprezinta totalul pierderilor la toate categoriile de aparate din toate cauzele. Dar poate spui ceva si pierderile vietnameze, chineze, precum si de maretele victorii inscrise de materialul militar rusesc si in alte conflicte, de exemplu Libia, Israel, Irak, Siria.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.