Borbely scapă de urmărirea penală

Deputații au votat miercuri împotriva cererii de încuviințare a urmăririi penale a deputatului UDMR Laszlo Borbely într-un dosar în care este suspectat de trafic de influență. Au votat împotriva cererii 154 de deputați, în timp ce 125 au fost de acord cu cererea. Cinci voturi au fost anulate.

Anterior, Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat favorabil începerea urmăririi penale în cazul lui Borbely.

DNA a cerut încuviințarea urmăririi penale în cazul fostului ministru Laszlo Borbely într-un dosar mai vechi. Dosarul acestuia a fost redeschis după ce ar fi apărut elemente noi. Anterior, Parlamentul a respins cererea procurorilor de ridicare a imunității lui Borbely.

DNA Oradea a decis, la începutul acestui an, revocarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale, iar judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat soluţia, astfel că dosarul lui Laszlo Borbely în care este suspectat de trafic de influenţă a fost redeschis.

Potrivit procurorilor, în 2011, Laszlo Borbely, atunci ministru al Mediului şi Pădurilor, ar fi primit de la Ioan Ciocan, administrator al unei firme, foloase necuvenite în valoare de 80.952 de lei, constând în renovarea şi utilarea unui apartament, pentru a-şi exercita influenţa asupra unor funcţionari din Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), în vederea determinării acestora să favorizeze firma la licitaţii organizate prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

Borbely mai este suspectat şi că, în 2011, ar fi primit de la administratorul unei alte firme, Anton Petru Molnar, foloase necuvenite în valoare de 112.199 de lei, constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil aparţinând acestuia, pentru a interveni la funcţionari din ANAR să favorizeze firma la licitaţii organizate prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

Totodată, tot în 2011, Laszlo Borbely ar fi primit de la administratorul a două societăţi comerciale suma de 50.000 de euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta să obţină lucrări în domeniul gospodăririi apelor şi să încaseze contravaloarea lucrărilor executate.

Fostl ministru al Mediului și Pădurilor a declarat miercuri, în plenul Camerei Deputaților, că în cazul său este vorba de un „abuz evident”, pentru că cererea DNA de începere a urmăririi penale este bazată „pe un simplu denunț, fără verificarea informațiilor minimale, fără audierea celorlalți implicați în acest denunț”.

„În cazul meu, cererea este bazată pe un simplu denunț, fără verificarea informațiilor minimale, fără audierea celorlalți implicați în acest denunț, deci e evident abuzul care s-a făcut. Vreau să vă informez că domnul procuror general Nițu a declarat acum câteva zile că un dosar se poate deschide numai dacă sunt indicii temeinice. Or, aici e clar că nu e cazul. Iar doamna procuror șef Laura Codruța Kovesi chiar ieri a declarat că un procuror nu-și întemeiază cererea de începere a urmăririi penale doar pe un simplu denunț”, a susținut Borbely.

Borbely a insistat că dosarul său, pentru care se decisese NUP în 2014 a fost redeschis pe baza unui „autodenunţ”. În sep 2013, Camera Deputaților „a apreciat că nu sunt întrunite actele constitutive ale începerii urmării penale”, iar în ianuarie 2014 a primit oficial comunicarea de neîncepere a urmării penale, a precizat deputatul UDMR.

„La începutul lui 2015 am aflat, din presă, evident că s-ar cere o redeschidere a acestui dosar”, a adăugat acesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.