Borrell. ”Când vezi urechile lupului, sau labele ursului…”

https://www.europarl.europa.eu/

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a avertizat luni, într-un interviu acordat EFE, de la Kiev, că Europa trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea de a primi mai puţină protecţie de la Washington şi a subliniat paşii pe care i-a făcut Bătrânul Continent pentru a-şi reduce dependenţa de SUA.

„Nu ne putem gândi că umbrela protectoare a Statelor Unite va fi mereu deschisă şi că ne va garanta securitatea pe care, în primul şi-n primul rând, trebuie să ne-o garantăm singuri”, a declarat Borrell, într-un bilanţ al celor cinci ani în care s-a aflat la conducerea diplomaţiei comunitare, cu puţin timp înainte de a-şi încheia ultima vizită în Ucraina în această calitate.

Înconjurat de tancuri ruseşti carbonizate, expuse în Piaţa Sf. Mihail din capitala Ucrainei, unde a reafirmat continuitatea sprijinului european după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA, Borrell s-a declarat artizanul promovării autosuficienţei europene în chestiuni de securitate.

„Eu nu am avut nevoie ca Trump să ajung la preşedinţia SUA pentru a declara de la bun început că Europa trebuie să-şi asigure securitatea şi apărarea în mod mai autonom”, a afirmat Borrell, care a subliniat că invazia militară rusă a Ucrainei, în februarie 2022, a făcut ca UE să se îndrepte mai rapid spre acest obiectiv.

Ghearele ursului

„Când vezi urechile lupului, sau labele ursului, abia atunci reacţionezi, iar în acest caz le-am văzut, chiar dacă este altcineva care plăteşte consecinţele în ceea ce priveşte distrugerea materială şi pierderea de vieţi omeneşti”, a declarat Borrell, cu referire la agresiunea militară rusă şi la efectele pe care aceasta le are în Ucraina.

Politicianul spaniol a reamintit că UE a luat decizii fără precedent în timpul acestui război, precum finanţarea achiziţiei de material militar pentru o ţară aflată în război.

Împreună, UE şi statele membre au contribuit cu o sumă „deloc de neglijat” de aproape 44 de miliarde de euro, a adăugat el.

Borrell a mai subliniat că UE este principalul donator al Ucrainei dacă se adaugă ajutorul militar şi civil, aproape jumătate din totalul fondurilor fiind trimise la Kiev de către toţi partenerii săi.

Înaltul oficial european a mai menţionat printre progresele către autonomia strategică europeană şi creşterea cheltuielilor militare pe care, după ani de rezistenţă şi în conformitate cu ceea ce ceruse Donald Trump în timpul primului său mandat de preşedinte, au adoptat-o după începerea invaziei ruse asupra Ucrainei ţări cu cea mai mare pondere în UE şi NATO, cum este cazul Germaniei.

O lume mai periculoasă

Totodată, Borrell a avertizat că aceşti paşi nu sunt suficienţi, ţinând cont de modul în care a evoluat situaţia pe continent şi la nivel internaţional în ultimii cinci ani.

„Lumea de astăzi este mult mai periculoasă; avem un război care este foarte aproape de graniţele noastre, care implică o ţară pe care am declarat-o candidată şi deci partener preferat”, a conchis Borrell, care consideră că este o obligaţie ca Ucraina să fie în continuare ajutată.

„Ne-am angajat să ajutăm această ţară şi cred că angajamentele trebuie respectate”, a încheiat Borrell.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

13 Comentarii

  1. „Când vezi urechile lupului, sau labele ursului…” Ma, dar cand le vedeati doar petrolul, gazele si insotitoarele de lux… era ok? Acum nu mai stiti cum sa va scoateti curati din caramelul in care ati bagat Europa, si o afundati si mai mult.

  2. Pai, bai tovarase borell, de ce nu ceri NATO sa-si ia trupele din Europa? Sau NATO este european?!? Da nu numai ca nu le ceri sa plece, ba le-ati pus la dispozitie toata UE. Lozinci, atat emani.

  3. Vezi ghearele ursului pentru că l-ai stârnit și l-ai scos din bârlog, tu și cu alți iresponsabili de teapa ta, ca să vă gudurați pe lângă oligarhii evrei și americani care stăpânesc industria de armament și să le faceți vânzare! Iar acum în loc să-l lași pe urs în pace, tu continui să-l asmuți, lepră!
    Te rogi să fie război pentru că tu oricum nu vei merge să mori pe front iar pe timp de liniște nu mai valorezi nici cât o ceapă degerată!

  4. Domnule Borel!
    Cu consideratie tiu sa va anunt ca daca ai vazut urechile lupului sau in cel mai rau caz ghiarele ursului, atunci nu mai apuci sa mai vezi si altceva.
    Va multumesc.

  5. Gura pacatosului adevar graieste .” UE a este principalul donator cu materiale militare si civili” . Ce cauta „civilii ” in Ukruina Bourelle ?Nu ca mercenari ? Daca te lasa astia spui tot cu subiect si predicat. Inclusiv cu numarul de civili” si din ce tari provin….Ai grija , noi avem o vorba : ” Gura bate curul!”

  6. In dauna acordurilor climatice de la Dublin, Paris sau de aiurea, va e frica de laba de urs, de urechea de la lup…
    Vouă vă plac doar oile europene, pe care le întoarceți cum vreți voi, n-asha?

  7. Tupeu de funcționar Uist. Plantați în funcții fără niciun drept sau obligație, nu răspund pentru nicio prostie, crimă sau tun financiar, singurele lor ocupații fiind exclusiv jaful și distrugerea. Nici măcar nu se ascund, pentru că nu dau socoteală nimănui.
    După ce au distrus secole de muncă și inovație, îi sfidează pe toți europenii care țin în spate măgăoaia asta falimentară, și le bat obrazul că e nevoie de și mai mult efort, mai multă iobăgie pentru a putea completa dezastrul și genocidul Europei.

  8. Bolnav de ură funcțională..și național-socialism ..fiind la Moscova și vorbind cu Putin zâmbea uleios și se făcea că e de acord cu toate afirmațiile lui..revenind la Bruxelles și-a dat drumul emoțiilor dând dovadă că e un fricos nenorocit..

  9. Dar cind vezi privirea prostului si ce debiteaza ce faci Borelle ?Ca asa arati in poza….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.