BREAKING NEWS. Lovitura finală pentru recursul compensatoriu

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu, cu amendamentul prin care este stabilită perioada pentru care se aplică măsurile compensatorii persoanelor deținute în condiții improprii.

Deputații au adoptat proiectul de lege cu 272 de voturi „pentru” și cinci abțineri. Și PSD a votat pentru. Legea de abrogare merge la promulgare.

Aleșii au adoptat, la propunerea Ministerului de Justiţie, un amendament potrivit căruia vor beneficia de efectele recursului compensatoriu persoanele condamnate începând cu 24 iulie 2012 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi.

„Prevederile art. 55 indice 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, a măsurilor preventive privative de libertate, minorilor care execută măsuri educative în centre de detenţie, în centre educative sau în penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse în penitenciare, potrivit legii nr. 15/1968 privind Codul penal al României, cu modificările şi completările ulterioare, şi care execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centre de detenţie, în aplicarea art. 21 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 289/2019 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă cuprinsă între 24 iulie 2012 şi data intrării în vigoare a prezentei legi”, arată un amendament adoptat, marți, de comisia juridică a Camerei, propus de grupurile parlamentare ale PNL și USR.

Proiectul a generat dezbateri aprinse miercuri în plenul Camerei Deputaților.

În timpul dezbaterilor, președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, deputatul PSD Nicușor Halici, a declarat, că „doar o foarte mică parte”, sub 600 dintre recidiviștii care au fost eliberați în baza recursului compensatoriu aveau nevoie de această lege.

„Din ăia 20.000 de recidiviști eliberați, o mare parte nu aveau nevoie de recursul compensatoriu, ci doar o foarte mică parte, se pare că sub 600. O să vedem și ce ne spune Ministerul Justiției cu privire la beneficiarii recursului compensatoriu care au recidivat. Ce este foarte interesant de văzut este ce o să facă Guvernul, pentru că CEDO ne-a spus «veniți cu soluții». Din partea PSD, va avea susținerea în condiții în care aceste soluții sunt sustenabile și în avantajul societății în ansamblul său”, a afirmat Nicușor Halici la dezbaterile din Camera Deputaților privind abrogarea recursului compensatoriu.

Pe de altă parte, deputatul PNL Florin Roman a spus că dintre cei 22.000 de deținuți eliberați în baza recursului compensatoriu, 7.000 au fost „criminali, violatori, tâlhari”.

„Vorbim astăzi de abrogarea recursului compensatoriu, pentru că PNL a scris un proiect de lege și l-a depus în luna februarie. În februarie erau eliberați în baza recursului compensatoriu 12.000 de deținuți. Dacă am fi avut înțelepciunea și ați fi ascultat rugămintea opoziției de la acel moment astăzi 10.000 de deținuți nu ar umbla liberi pe străzile României. Am ajuns la o situație înfiorătoare: 22.000 de deținuți eliberați mai repede, dintre care 7.000 au fost criminali, violatori, tâlhari, deținuți care au ajuns în pușcării pentru că au comis fapte extrem de grave. Dintre ei, 500 au ieșit și au comis din nou. Alți 2.000, după ce au fost eliberați, s-au întors în penitenciare”, a spus Roman.

Deputatul USR Stelian Ion a afirmat că este de apreciat că UDMR și-a recunoscut greșeala în ceea ce privește susținerea legii recursului compensatoriu.

„Unii dintre cei care au susținut această lege și au votat-o au recunoscut în mod public greșeala. Cred că este de apreciat cel puțin din partea UDMR că și-au recunoscut public această greșeală. Cei care au promovat această lege (recursul compensatoriu – n.r.) trebuie să recunoască că a fost o eroare foarte mare”, a precizat Stelian Ion.

Vezi VIDEO

Dezbateri aprinse în Parlament. Recursul compensatoriu și alte proiecte importante, la vot final

Dezbateri aprinse în Parlament. Recursul compensatoriu, pensiile speciale, eliminarea supraaccizei la carburanți și a supraimpozitării contractelor part-time, la vot final.

Publicată de Epoch Times Romania pe Miercuri, 4 decembrie 2019

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Detinutii ar trebui sa platesca masa si cazarea . Cei care muncesc pot plati din salariul din inchisoare…cei care nu muncesc vor plati cand ies din puscarie. Cred ca asta va responsabiliza infractorul….totul pana la bani.

  2. Incompetenta se propaga in mod egal , indiferent cum se numeste partidul care guverneaza. Au convenit cu cedo o solutie. Acum spun ca e proasta. In loc sa masoare inca o data si apoi sa taie , tipic, au luat barda si taie plini de entuziasm, abrogand o lege convenita cu aia de la cedo. Dupa care se duc la discutii. Fara partizanat politic, orice om intelege unde e prostia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.