BREAKING NEWS Parlamentul schimbă soarta pensiilor

PSD, cu sprijinul UDMR, a impus la vot în Parlament majorarea pensiilor cu 40%, și nu cu 14 la sută, cât decisese Guvernul.

Astfel, marți, cu câteva zile înainte de alegeri, rectificarea bugetară a fost aprobată de deputați și senatori, principala modificare adusă de parlamentari proiectului Guvernului fiind revenirea la majorarea punctului de pensie cu 40%.

Proiectul pentru aprobarea OUG privind rectificarea bugetară a fost aprobat cu 242 de voturi „pentru”, 147 „împotrivă” și 11 abțineri.

Deputații și senatorii au fost de acord cu eliminarea amendamentului referitor la limitarea la 40% din PIB a datoriei publice conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020.

Liberalii au anunțat că vor ataca la CCR decizia Legislativului.

Plenul Parlamentului s-a reunit marţi pentru dezbaterea proiectelor privind rectificarea bugetară, care includ amendamentul PSD referitor la creşterea punctului de pensie cu 40%, în loc de 14%, cât a decis Guvernul.

Şedinţa a început la ora 13,00, fiind condusă de Marcel Ciolacu.

Solicitarea PNL ca proiectele de lege să fie retrimise la comisiile reunite de buget pentru un alt raport a fost respinsă în plenul reunit de marţi.

Dezbaterile din plenul reunit al Parlamentului pe tema rectificării bugetare au fost unele încinse:

Liderul deputaţilor PNL Florin Roman: Cred că prin decizia pe care a avut-o PSD azi de a se opune retrimiterii la comisii, în condiţiile în care colegul Andronache a prezentat viciile de fond semnalate, sunt consternat de fpatul că înainte cu câteva zile de alegerile locale aţi luat decizia care aruncă în aer României. Numele tău PSD e iresponsabilitate. Doriţi să transformaţi România în Grecia, iar apoi să spuneţi că de vină sunt liberalii. E un demers politic care nu ţine cont de faptul că România e în pandemia, de faptul că am avut cheltuieli enorme pe pandemia sanitară, având în vedere că dvs aţi lăsat depozitele cu zero stocuri şi medicamente şi faptul că aruncaţi România pe marginea prăpastiei doar pentru a obţine câteva voturi în plus. Aţi demonstrat că nu vă pasă de România, de oameni, de viitorul acestei ţări, şi sunt convins că românii vor plăti nota la alegerile locale şi la alegerile parlamentare.  Vom ataca la CCR cele două proiecte de rectificare a bugetului de stat şi a bugetului de asigurări sociale şi vom face tot ceea ce ţine de noi pentru ca România să scape de PSD şi duminică românii vor vota PNL pentru a scăpa de PSD.

Senatorul USR George Dircă: Proiectul de rectificare bugetară trimis de guvern a fost înţesat cu amendamente de o majoritate toxică a PSD-ALDE. Iar amendamentele depuse nu face altceva decât să arunce ţara în criză. Prin urmare, grupurile USR nu vor vota rectificarea bugetară în forma amendată de PSD şi de ALDE.

Președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu: Deci nu e criză ca să ştiu şi eu ce îi spun copilului când mă duc acasă.

Liderul senatorilor UDMR Attila-Zoltan Cseke: Atât investitorii străini, cât şi întreprinderile mici şi mijlocii suferă din cauza lipsei proiectelor pe termen mediu şi lung. Miza de azi e majorarea pensiilor cu 40%, aşa cum s-a stabilit printr-un act normativ adoptat de Parlament, chiar dacă azi situaţia e mult diferită de situaţia bugetară de atunci. Deci miza votului nostru de azi e respectarea celor două principii – a consecvenţei şi a predictibilităţii. Noi cele două grupuri UDMR din Senat şi Camera Deputaţilor vom fi consecvenţi şi vom susţine majorarea pensiilor cu 40%. Punctul de pensie trebuie majorat aşa cum prevede legea. Suntem conştienţi de provocările crizei aduse de pandemie, suntem conştienţi că situaţia bugetară e mult diferită, dar trebuie să căutăm şi să găsim soluţii împreună.Cîţu – Nu îmi vine să cred că suntem azi iar aici şi discutăm din nou acest lucru. M-am uitat la rapoarte, ca senator şi apoi ca ministru şi am văzut că raportul comun al celor două comisii nu există nici acum o sursă de finanţare de unde să vină această creştere a punctului de pensie. Am zis că poate era în legea originară şi acolo se arată pentru anul acest trebuie alocate 248 miliarde lei şi 58 miliarde lei pentru anul viitor, dacă punctul de pensie ar fi majorat cu 40%. Legea a fost făcută fără surse de finanţare. Totuşi am reuşit să face o creştere a punctului de pensie şi am reuşit să creştem şi alocaţiile cu 20%, chiar dacă şi acolo nu a fost trecută nicio sursă de finanţare. Aş vrea să mergem la documentul prezentat de ministrul de Finanţe în Guvernul Dăncilă, după întâlnirea cu FMI, care arată că această creştere se poate face pe reducerea drastică a investiţiilor publice. Ne vom opune şi garantăm românilor că nu vom arunca ţara în aer.

Senatorul PNL Florin Cîţu: Nu îmi vine să cred că suntem astăzi iar aici şi discutăm din nou acest lucru. M-am uitat la rapoarte, ca senator şi apoi ca ministru de Finanţe şi am văzut că raportul comun al celor două comisii nu există nici acum o sursă de finanţare de unde să vină această creştere a punctului de pensie. Am zis că poate era în legea originară şi acolo se arată pentru anul acest trebuie alocate 248 miliarde lei şi 58 miliarde lei pentru anul viitor, dacă punctul de pensie ar fi majorat cu 40%. Legea a fost făcută fără surse de finanţare. Totuşi am reuşit să face o creştere a punctului de pensie şi am reuşit să creştem şi alocaţiile cu 20%, chiar dacă şi acolo nu a fost trecută nicio sursă de finanţare. Aş vrea să mergem la documentul prezentat de ministrul de Finanţe în Guvernul Dăncilă, după întâlnirea cu FMI, care arată că această creştere se poate face pe reducerea drastică a investiţiilor publice. Ne vom opune şi garantăm românilor că nu vom arunca ţara în aer.

Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis: Dezbaterea de azi a început cu mai multe afirmaţii făcute de viceliderul grupului PNL şi am înţeles de acolo că pentru a amenda un buget de stat ai nevoie de un dosar întreg. Ne spune un partid care a făcut amendamente anii trecuţi, fără să aibă un dosar şi care a avut un Guvern care a venit cu asumarea răspunderii pe buget. Ăştia ne ţin morală. Pur şi simplu v-aţi luat la trântă cu bătrânii noştri. Ludovic Orban ne anunţă cum dă bătălie după bătălie pentru a nu majora pensiile cu 40%. Bătrânii României, oameni care au muncit pe brânci pentru ca această ţară se existe în forma în care este astăzi, au nevoie de apreciere, de dragoste şi recunoştinţă. Voi vreţi să îi lăsaţi să se descurce singuri într-o epocă în care este din ce în ce mai greu să te descurci singur.  În alte societăţi bătrânii sunt veneraţi, apreciaţi, sunt îngrijiţi de generaţiile de tineri. Voi vreţi să îi lăsaţi să se descurce singuri. Zilele trecute premierul Orban întreba un bătrân în scaunul cu rotile ce viteză prinde scaunul cu rotile. E dovada de cinism. Cum să îi pese de oamenii care suferă un guvern plin de cinism. Opriţi-vă din furat, dacă vreţi să aveţi bani. Opriţi-vă din tunuri şi veţi avea bani. E foarte simplu. PSD va face ceea ce a demonstrat mereu că se va ţine de cuvânt. Cine nu susţine în Parlament această lege şi vom trage concluziile, pentru că legea va trece azi de Parlament şi veţi fi obligaţi să majoraţi pensiile cu 40%, dar la finalul zilei vedem ce face PMP şi celelalte grupuri parlamentare. E important să vedem cine nu susţine, doar aşa pentru a calcula la final, pentru că legea va trece şi pensiile vor fi majorate.

Senatorul ALDE Călin Popescu Tăriceanu: I-aş ruga pe Iohannis, Orban şi Cîţu să încerce să trăiască cu 1.000 lei pe lună cât au mulţi pensionari şi să ne spună cât au rezistat – 3, 4 zile. Mi se pare degradant acest dispreţ faţă de pensionari. Nu vom avea nicio ezitare să votăm pentru majorarea pensiilor cu 40%”.

Proiectul de rectificare bugetară adoptat de Guvern a fost modificat în comisiile de specialitate de majoritatea PSD.

Cea mai importantă modificare se referă la abrogarea articolului care prevede creșterea pensiilor cu doar 14% de la 1 septembrie.

Comisiile au mai adoptat un amendament, propus tot de PSD, care prevede majorarea sumelor repartizate unităților administrativ-teritoriale cu 1 miliard de lei, în timp ce pentru municipiile reședință de județ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, urmând să fie repartizați în mod egal indiferent de culoarea politică a administrației locale.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că bugetul „nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă” şi a făcut apel la toate partidele politice să nu sprijine în Parlament raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetară.

Citește și

De unde scoate Ciolacu banii și Orban dușmanii!

Argumentul lui Piperea: „Banii de pensii nu sunt bani aruncați pe fereastră”

Cîțu, mai să se sufoce: „De unde atâta tupeu şi atâta cinism?”

VIDEO de la ședința Parlamentului

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8515 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. Pai cine transforma România în Grecia prin împrumuturi colosale nejustificate, și chiar mai rău, doar-doar o va împinge pe panta protectoratului prin insolventa? Unii, care s-au prins, cunosc răspunsul.

  2. Măi, pezevenghi prestidigitatori de alba-neagra, figuranți dintr-un film străin de Neam și de Țară, vândute și trădate, EU DECLAR SOLEMN că NU vreau să-mi măriți pensia de 2 ori, ci măriți PUTEREA DE CUMPĂRARE a leului de 2,5 ori și nici inflație nu veți avea, și economia se va însănătoși, DACĂ sunteți lăsați de stăpâni, figuranți mercenari ce sunteți! Eliberați pe George Simion, șef de partid incomod, oglinda mizeriilor voastre!

  3. Bravo Parlamentului. Bugetul trebuie pus pe coordonatele corecte. Statul si Guvernul trebuie sa isi subtieze multimea de angajati neproductivi pe pile si spaga pe care ii are de platit. Daca da afara 20% asa cum ar trebui, fiind neproductivi, atunci va fi crestere economica, privatul va gasi forta de munca.
    Iar in loc de salarii pentru nimic, banii vor merge catre pensionarii care ii merita pe deplin.
    Salariile au crescut mult prea mult fara a creste si pensiile ca sa tina cont de rata REALA a inflatiei.

  4. Parlamentul nu schimba nimic, absolut NIMIC. Doar obliga la respectarea legii, una votata si promulgata.
    Vad ca nu se agita nimeni ca pe timp de criza bagam 2% din PIB in armata. Doar in tarile bananiere gasesti mai multe arme decat mancare.
    Nu inteleg mizeria asta de ABTINERE! Ca si cum stai degeaba in parlament si nu faci nimic, nici macar nu poti sa-ti exprimi parere despre ceva, pro sau contra, nu conteaza.
    Pentru aia care urla ca nu vor marire, sa doneze in pana mea banii primiti in plus la PDL, fix in cot ma doare de ce vor ei.
    Iar mizeriile care se tem ca intram in faliment, sa traiasca ei cu 700 de lei pe luna timp de un an si apoi sa vorbeasca, daca mai traiesc

  5. Tariceanu in februarie 2020″Majorarea pensiilor cu 40% in acest an,nu este sustenabila”!:)))
    Ce circari dementi, parlamentarii!

  6. ….Nu îmi vine să cred că suntem astăzi iar aici şi discutăm din nou acest lucru….. mai lasa liniutele si bautura!

  7. PNL nu a invatat nimic din solutiile CCR!
    1. CCR este apendicele PSD!
    2. CCR va da solutie ca NU este neconstitutionala legea
    3. Asta este doar bumerang electoral. PSD-ul nu vrea sa castige alegerile pentru ca NU are de unde platii pensiile. Trebuie sa dea vina pe cineva ca atat intelege p..imea
    4. De ce sa nu tipe PSD + ALDE 4 ani ca s-au imprumutat PNL-ei cu jdemilioane de euro pe secunda, cand motivul ar fi chiar aceasta majorare NESUSTENABILA financiar!
    5. Intrebare pentru sustinatori de PESEDE ….. CATI PENSIONARI ARE RROMANIA SI CATI ANGAJATI?

  8. Iohannistii astia (editat) niciodata nu spun de unde au bani ptr arme scumpe de la „partenerii” strategici, ptr securitatea care pare sa redevina ce a fost (sa-i apere pe EI de popor), ptr subventionarea multinationalelor, bancilor, asiguratorilor, ptr clientela de clan liberal. Daca-i intrebi raspund candid ca de la buget! Pai (editat), tot de la buget sa platiti si pensiile ! In UE impactul pensiilor pe PIB este de 13% in RO este 8%. Ia faceti o tara ca afara si mariti pensia cu 40% ca nici asa nu ajungeti la nivelul UE din PIB!!! Ma (editat), de ce ii urati pe romani, pe pensionari in special? Ce le spuneti fraierilor care muncesc azi si se uita la ce le faceti parintilor, bunicilor lor? Ca atunci cand vor ajunge ei pensionari o sa fiti mult mai corecti si „umani”, dar ca azi VOI iohannistii vedeti o abordare de „scapa cine poate” in care voi decideti cine scapa?

  9. lucovid cel perfid a declarat, luni, că bugetul nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor cu pensiile, dar că nu sunt niciun fel de probleme cu cheltuielile generate de tunurile aurolacilor din pendelea, acesta fiind şi scopul instalării la botoane a guvernului meu…în rest, urmăriţi cu atenţie decizia ccr…

  10. Citez: Un proiect de lege votat luni de Senat și care merge la Camera Deputaților pentru votul final permite cetățenilor români membri ai minorităților naționale să solicite oficierea căsătoriei în limba lor maternă, cu condiția ca ofițerul de stare civilă sau cel care oficiază căsătoria să cunoască această limbă”(9presa de azi)
    Asteptam cu interes pozitia lui Kurtosh csiolaku,previzibila,de alt fel:Jo nopot kivanok!:)))

  11. Bai javrelor cacanii, aplicati legea si nu va mai vaitati! Sau trebuie aplicate numai legile voastre, jigodilor fara a va jigni?

  12. Ce a mai rămas neputred in putreziciunea majoritară? Puși în fața problemei de a fi sau a nu fi, pesedeii și cocotele preferă să răstoarne, in înțeles primejdios, noțiunea de bine. Astfel, tara este dusa înspre niciunde. Majorarea asta nu este decât o mantie, un văl ciumat ce tăinuiește interesul criminal obscur. Ticăloșii se glorifica pe ei înșiși, ca niste escroci vicleni, ghemuiți de frica electoratului in Pandemoniul lor bolșevic. Satanele Ciumate, simt nevoia, în plină pandemie, sa barbarizeze, sa vulgarizeze și să handicapeze poulimea. Toate astea sunt lovituri de pumnal drept in capul României.

  13. Mulți idioți mai mișună prin lumea asta! Chestiunea nu e de a lua dintr-o parte, pentru a petici în altă, ci de a respecta ferm chestiuni de o minimă solidaritate și coerență socială. De ex analfabeta funcțională de la educație nu a înțeles că sunt necesare 6% din PIB pentru un învățământ civilizat. Și ne-a plasat promt în coada UE la studiile PUSA!

    Repet ce mai spusesem: chestiunea fundamentală nu e atât creșterea de 20% sau 40% ci ponderea finală a pensiilor în PIB. În statele fondatoare ale UE pensiile reprezintă 13%-14%. La noi nu depășesc 8%. Cu toată creșterea legiferată acum vreo doi ani, promulgată și în vigoare, pensiile dn România nu vor depăși 11% din PIB. Adică tot sub nivelul UE rămânem! Restul sunt perdele de fum, repetate de marinari beți sau tribuni săraci cu duhul.

    Surse de finanțare? Parcă Guvernul ne asigura ca sunt bugetate toate prevederile legilor în vigoare. Nu poate? Nimeni și nimic nu-l oprește să reducă imediat administrația locală la o dimensiune calculată în % funcționari bugetari la 100.000 de locuitori. Cu calcule ca la pandemie: e depășit nivelul critic de 50, se declanșează constrângerea…

    Cu cine să faci asta? Cu un ministru de finanțe potcovit cu interdicție profesională de a mai lucra vreo dată în sistemul bancar? Cu alți țuțări de pripas care așteaptă să-și cumpere bacul la 50 de ani? Cu marinari plutind permanent în nori bahici?

    Parcă mai ieri jurau cu toții cu mâna pe Constituție că respectă legile țării…

  14. n-am inteles la cine faci aluzia, dar iti recomand sa bei un pahar de apa ca sa-ti limpezesti mintea si sa intelegi ca 40% din PIB imprumuturi nu este acelasi lucru cu peste 100% cum avea Grecia si in care UE a mai injectat inca 70 miliarde de euro atunci, deci avea aprox 110% imprumuturi si o pensie medie de 500 de euro, iar la noi azi este de 268 euro.
    Nu-mi place sa am datorie, in viata mea nu m-am imprumutat, dar nici nu pot sa spun altuia care o face sa nu imprumute pt ca nu-i corect. Mai mult Nu numai Grecia are imprumuturi spectaculoase si tari mai puternice Franta, Germania…
    Estentialul ca imprumuturile sa fie bine gestionate nu ca apoi Curtea de Conturi sa descopere nereguli…

  15. O lege votată de parlament, trecută prin CCR și promulgată de presedinte când nu avea guvernul meu. Deci erau bani.
    Cum a venit guvernul meu a topit banii. Acolo e buba,puroiul.

  16. surse bugerare pt. pensii, alocatii, mariri salarii invatamant
    1.reducerea personalului din aparatul parlamentului cu minim 50%
    2. desfiintarea cabinetelor parlamentare
    3. desfiintarea taxei forfetare pt parlamentari
    4. impozitarea pensiilor mai mari de 10 mii lei cu50%, cu 70%mai mari de 15 mii si cu 90% mai mari de 20 mii lei
    5.desfintarea cumulului salarii+pensii+indemnizatii speciale+
    6. reducerea personalului din ministere siinstitutii centrale cu minim 50%
    7. reducerea secretarilor de stat cu 50% in fiecare minister si institutii centrale
    8. fuziunea prin absortie a unor institutii, agentii, autoritati ca avocatul poporului cu rotectia datelor si consiliul discrininarii
    9.magistrati sunt doar judecatorii
    10.desfiintarea pensiilor speciale si indemnizatiilor ăt parlamentari si functionarii parlamentari,, primari, etc.

  17. @Jardan Durais
    Pai nu legea spune ca trebuie sa declari sursa de finantare?
    Sau legile sant numai alea care convin pizdoneilor.
    Aia cu Autostrada Moldova nu este lege bai Taticule? Ca sa vezi, au venit liberalii si au inchis sau demolat autostrada construita de voi. Ca voi respectati legea.
    Mai era un cretinel, Zmeul-Zmeilor, ca el are treba cu PIB-ul. Bai taticule, pe aici nu vorbesti cu votantii tai aia care sparg seminte la poarta si nu pot sa munceasca pentru ca au fost raciti cand erau mici.
    La 93.6% din buget pe care il risipesti pe pensii si salarii directia este una singura- la gunoi.

  18. @vox populli
    Dvs prezentati o situatie ideala. Macar daca am fi in stare sa facem 50% din propunerile dvs.
    Dar totul trebuie facut inteligent. Sa pleci de la baza ca sa elimini efectul.
    Ma injura unii pe aici ca sunt mai prostovan si nu inteleg prea multe.
    Sa va dau un singur exemplu. Marirea alocatiilor pentru copii.
    Poti sa cresti un copil cu 300 lei/luna? Mizerie.
    Copilul sarac se culca tot flamand iar cel care se duce la scoala cu limuzina i-ai mai dat bani pentru o limonada vinerea in club.
    Pana nu luam lucrurile sa le analizam cu calm si fara patima noi nu ne facem bine.
    Nu vreau sa intru in detalii dar sistemul de pensii la noi este un dezastru total.
    Nimeni nu tine cont de 1,2 mil oameni care muncesc pe salariul minim.
    O sa ajunga pensia la unul care a muncit in sistem 10-15 ani si 30 de ani la negru mai mare decat salariul minim.
    Sant lucruri care trebuiesc discutate foarte serios.
    Germania a marit pensia minima in ianuarie (in Est) de la 500 euro la 900 euro. Dar numai pentru persoanele care au peste 40 de ani de munca. Deci nici Germania nu-si permite sa plateasca pensii la oameni care aproape toata viata au fost afara din sistem.

  19. #Jardan
    Minti prin omisiune/trunchiere, poftim aici: – Tariceanu in februarie 2020 „….Acest lucru e posibil (majorarea pensiilor) , dacă ministrul de Finanţe nu ar sta toată ziua pe la televizor să dea interviuri şi s-ar apuca să pună ordine în colectarea de TVA, a celorlalte venituri”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu. (Mediafax).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.